Πόλεμος στην Ουκρανία-Σέρμπος στο ethnos.gr: Κέρδη και ζημιές για Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ και Ε.Ε.
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Εν μέρει κερδισμένη σε ότι αφορά το στρατιωτικό αποτύπωμα μπορεί να βγει η Ελλάδα από την ουκρανική κρίση εκτιμά ο Σωτήρης Σέρμπος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο Πούτιν προχώρησε σε αυτό το βήμα, όπως λέει, προκειμένου να διαπραγματευθεί εκ νέου αργότερα τα ζητήματα που επιθυμεί, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ρωσία απέτυχε να συζητήσει με τους Αμερικανούς μια αναθεωρημένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα λαμβάνει υπόψιν της, τις ανησυχίες της Μόσχας.
Οι σύμμαχοι θα προτιμούσαν να παραμείνει το Αιγαίο μια Δυτική θάλασσα
Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στο ethnos.gr τονίζει ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν από το 2014 ότι δεν μπορούν και χωρίς την Τουρκία και μόνο με χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία να κρατήσουν την ισορροπία δυνάμεων στην Μαύρη θάλασσα. «Άρα αυτό είναι κάτι που θα ληφθεί υπόψιν και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους συμμάχους για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία πάντα στα πλαίσια ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει έναν αυτονομημένο ρόλο ως αναδυόμενη μεσαία δύναμη. Για την Ελλάδα κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ότι ακριβώς για αυτούς τους λόγους οι Δυτικοί θα ήθελαν να αποφευχθεί μια υπέρμετρη κατάσταση στο Αιγαίο ειδικά από μια χώρα που έχει φιλοδοξίες τοπικού τοποτηρητή, όπως η Τουρκία. Άρα εδώ η Δύση θα ήθελε να υπάρχει μια δεύτερη γραμμή άμυνας κάτω από τα Δαρδανέλια, δηλαδή να παραμείνει το Αιγαίο μια Δυτική θάλασσα. Μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών που θέτει αλλά και με τις συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Σέρμπος ότι Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες έβγαλαν αμέσως ανακοινώσεις θίγοντας το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας. «Δεν ήθελαν σε αυτή την φάση να μείνουν ανοχύρωτα τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας ενώ γίνεται πλέον αντιληπτό γιατί και οι Αμερικανοί έβαλαν στο χάρτη την Αλεξανδρούπολη μετά το 2014. Η Δύση προτιμά να έχει την Ελλάδα που είναι συνομιλητής της παρά την Τουρκία σε ότι αφορά το στρατιωτικό αποτύπωμα».
Συμφέρει την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την Δύση παρά με την Μόσχα ανεξάρτητα τι θα λέει δημοσίως
Σε ότι αφορά την Τουρκία παρά το πλέγμα σχέσεων που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δηλ ένα εκκρεμές που κινείται από οιωνοί συμμαχία ως οιωνοί αντιπαράθεση-κατά περίπτωση- έχει βρεθεί ένα συναλλακτικό μοντέλο μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. «Για αυτό και είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια υπέρμετρη εξάρτηση της Τουρκίας γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί το ρωσοτουρκικό εκκρεμές» σημειώνει ο κ. Σέρμπος.
Τουρκία και Ρωσία ιστορικά έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, ανεξαρτήτως Δύσης, οπότε έχει και αυτόν τον λόγο η Τουρκία να στηρίξει την Δύση προσθέτει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Προφανώς στο κομμάτι των κυρώσεων η Τουρκία θα ήθελε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση διότι σε θέματα ενεργειακά, τουρισμού και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αυτό το διάστημα στην Τουρκία το τελευταίο που θα ήθελε είναι να ανοίξει η Άγκυρα και αυτό το μέτωπο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα την συμφέρει να ευθυγραμμιστεί- ανεξαρτήτως τι θα λέει δημοσίως- με την Δύση».
Περισσότερο χαμένη η Ευρώπη από τις ΗΠΑ-Ενέργεια, προσφυγικό και κυρώσεις
Συσχετίζοντας την ουκρανική κρίση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ εκτιμά ότι σε πρώτο χρόνο για την Ευρώπη είναι μεγαλύτερο το κόστος συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι οι πολιτικές της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγική έπρεπε να είχαν επιταχυνθεί από το 2014 γιατί από τότε ήταν γνωστά αυτά τα πράγματα, όπως λέει.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πρόσθεσε από την άλλη ότι την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία επιχειρεί να ανακάμψει και να βρει τον βηματισμό της μετά την πανδημία, όταν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε πιο σκληρά πακέτα κυρώσεων έναντι της Μόσχας, ενδεχομένως, να «τεσταριστεί» η ενότητα και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και το κοινό μέτωπο με τους Αμερικανούς.
Από την άλλη, ανάλογα με το πόσο θα κλωνιστεί η οικονομία της Ουκρανίας μετά την επέμβαση της Ρωσίας, ίσως, να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και κει θα μπορούσε να ανοίξει ένα μέτωπο που το προηγούμενο διάστημα δίχασε τις Βρυξέλλες και δημιούργησε ρήγματα.
Σε εσωτερική περιδίνηση οι ΗΠΑ γύρω από τις κινήσεις Πούτιν στην Ουκρανία
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ ο κ. Σέρμπος εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να μπει σε μια διαπραγμάτευση με τους Ρώσους και προφύλαξε το γόητρό της. «Σε κάθε περίπτωση είναι πλήγμα για τον Μπάιντεν. Ο Πούτιν είδε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαμηλή δημοφιλία, παρατήρησε τα ρήγματα στην αμερικανική κοινωνία μετά τις εκλογές ενώ χθες υπήρξαν μετρήσεις όπου μεταξύ των ρεπουμπλικάνων καταγράφονταν περισσότερες θετικές γνώμες για τον Πούτιν παρά για τον Μπάιντεν. Οπότε ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να βάλει τις ΗΠΑ σε μια εσωτερική περιδίνηση γύρω από αυτό το θέμα».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr