Κορονοϊός: To δύσκολο και αντιφατικό μονοπάτι της αισιοδοξίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο θετικό σενάριο για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ποντάρει η κυβέρνηση, αισιοδοξώντας πως στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Η εικόνα αυτή της αισιοδοξίας συντηρείται και από δηλώσεις για ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, παρά το ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως το Φεβρουάριο θα ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση και την Άνοιξη θα υπάρχει ένα νέο τοπίο. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα στέλνουν ανάλογα μηνύματα με τις δηλώσεις τους.
«Σε ένα με ενάμισι μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά φέτος» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΆδωνιςΓεωργιάδης, κάνοντας αναφορά στα στοιχεία για την Όμικρον από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και τα πράγματα να είναι καλύτερα.
Αδιαμφισβήτητα υπάρχει κόπωση στην κοινωνία από τη διαρκή μάχη με τον COVID, ενώ η πανδημία έχει αφήσει και βαρύ οικονομικό αποτύπωμα. Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία είναι κρίσιμο να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς το ποσοστό θετικότητας παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενώ προβληματισμό προκαλούν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μέσα σε 48 ώρες έχει αυξηθεί κατά 20 άτομα (έφτασαν τους 654), ενώ μόνο χθες 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Άλλωστε η επικράτηση ενός κλίματος υπέρμετρης αισιοδοξίας στην κοινωνία για την πορεία της πανδημίας έχει και ένα ακόμα ρίσκο. Συγκεκριμένα το αφήγημα πως σύντομα ξεμπερδεύουμε από την πανδημία μπορεί να επηρεάσει την συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (περίπου 10.000 άτομα κάνουν τις καθημερινές την πρώτη δόση). Όσοι παραμένουν δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί μπορεί να … παίξουν καθυστερήσεις, περιμένοντας να δουν αν πλησιάζει το τέλος της μάχης. Την ίδια στιγμή δεν είναι εύκολο - τουλάχιστον από επικοινωνιακή σκοπιά - να ανακοινωθούν αυστηρά νέα μέτρα, όταν θεωρητικά το «ξέφωτο» είναι τόσο κοντά.
Μάλιστα το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει αναφέρει και στο παρελθόν πως η λήξη της πανδημίας είναι κοντά πυροδοτεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για καλλιέργεια υπερβολικής αισιοδοξίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ασκεί έντονη κριτική για το ότι ο πρωθυπουργός πέρσι το Φεβρουάριο είχε μιλήσει για το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που τονίζεται είναι πως στη μάχη αυτή υπήρξαν αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Παράλληλα εστιάζουν στην επιτάχυνση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και σε ένα ενισχυμένο σύστημα testing για να φανεί φως στο τούνελ. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για το σε ποιο βαθμό επηρέασε το άνοιγμα των σχολείων την πορεία των κρουσμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων
Μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη κλειδώσει και σταδιακά μπαίνουν σε εφαρμογή. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
- Αύριο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί αν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση και μετά τις 16 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση παράτασης κατά δύο εβδομάδες συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. απαγόρευση για ορθίους, αριθμός πελατών) θα επεκταθούν και τα μέτρα στήριξης. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν θα υπάρξει έστω μια μικρή χαλάρωση σε κάποια μέτρα (π.χ. μουσική στην εστίαση) αν και σε αυτή τη φάση προέχει η τιθάσευση του επιδημιολογικού φορτίου.
- Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα (για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο).
- Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών.
- Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κυβέρνηση προσανατολίζετα στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ
Η πορεία των εμβολιασμών
Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 7.54 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού..
Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια πολίτες και έχουν πραγματοποιηθεί 3.97 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Επίσης 825.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Να σημειωθεί πως από
τους άνω των 60 ετών δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 92,3% .
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr