Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ανοιχτά σχολεία προσανατολίζεται η κυβέρνηση – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε ανοιχτά σχολεία, κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, προσανατολίζεται όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε και στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται πιθανότατα την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου.
Ανοιχτά σχολεία με αλλαγές σε πρωτόκολλα και αυξημένο testing
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στα μέτρα λειτουργίας τους και να θέσει νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί ζουν μέρες αγωνίας καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει φέρει τσουνάμι κρουσμάτων, κι ενώ μερίδα επιστημόνων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η κυβέρνηση θέλει ν΄ ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 του μήνα και πάνω σε αυτό σχεδιάζονται τα νέα μέτρα, όπως τα αυξημένα rapid test η self test. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τεστ θα δοθεί και πάλι μεγάλη βαρύτητα και σε αυτή την περίπτωση εφόσον υπάρξει κρούσμα σε ένα τμήμα θα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μαθητές και όχι μόνο εκείνοι, που κάθονταν κοντά στον συγκεκριμένο μαθητή. Στο σχεδιασμό αυτό θα προβλεφθούν και αλλαγές όσον αφορά στις ημέρες καραντίνας στις περιπτώσεις κρουσμάτων στις τάξεις. Στο πλαίσιο υπάρχουν και σκέψεις για τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε περιπτώσεις που θα κρίνεται αναγκαίο. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλά η εικόνα που θα έχουμε τις επόμενες μέρες σχετικά με τα κρούσματα μπορεί ν΄ αλλάξει όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιστημόνων και θα κάνει τις σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, ώστε τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να κάνουν τις οριστικές ανακοινώσεις προς τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα και ταυτόχρονα να δοθεί ο χρόνος ώστε οι γονείς να παραλάβουν τα τεστ που θα χρειαστούν για τα παιδιά τους.
Ανησυχία και αποστάσεις από ειδικούς
Από την πλευρά τους όμως μερίδα επιστημόνων κρατούν επιφυλάξεις ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που σχεδιάζονται αλλά και συνολικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας σημείωσε πως τα σχολεία θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι πως αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γεροτζιάφας, στη Γαλλία η κυριαρχία της επέλασης της Όμικρον προηγείται της Ελλάδας κατά 10 ημέρες. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δείκτης πίεσης των νοσοκομείων και των ΜΕΘ στη Γαλλία έφτασε στα ύψη: «Πριν από 10 ημέρες ο δείκτης ήταν στο 25% στα νοσοκομεία. Σήμερα είναι στο 64% στις ΜΕΘ, 71% στη χώρα και 71% στις ΜΕΘ του Παρισιού. Μέσα σε 10 ημέρες υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό είναι το μέλλον», είπε, μιλώντας στο MEGA.
Την άποψη πως πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να επιβληθούν νέα μέτρα για να τιθασευτεί η διασπορά του κορονοϊού διατύπωσε ο Γιώργος Παυλάκης.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».
«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε ο ερευνητής.
«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1, απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Όπως είπε ο ερευνητής «δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά. Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr