Νέα μέτρα: «Κατενάτσιο» την Πρωτοχρονιά και αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τον δείκτη θετικότητας να έχει εκτιναχθεί δεδομένο είναι πως έρχονται και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην κυβέρνηση εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια, τα οποία εκτός απροόπτου θα μπουν σε εφαρμογή το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Προς το παρόν ακολουθείται μια στρατηγική που είναι επικεντρωμένη σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ παραμένει ο στόχος για ανοιχτή οικονομία.
Νέα μέτρα: Στάση αναμονής στην κυβέρνηση
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί το αν η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση και κατ/ επέκταση σε μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το νέο αυτό κύμα που «αιφνιδίασε» με την ταχύτητα του.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 35.580 με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 8.38% όταν μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα δεν ξεπερνούσε το 2.02%. Οι ειδικοί κάνουν δραματικές προβλέψεις για περισσότερα από 50.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως σταμάτησε η υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες 636 (αυξήθηκαν κατά 20 μέσα σε μια ημέρα), ενώ 72 ακόμα άτομα έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.
Πάντως το ενδεχόμενο ενός lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στόχος είναι τα νέα μέτρα να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους πολίτες που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η «κόκκινη γραμμή» για μη λήψη οριζόντιων μέτρων, με δεδομένο πως το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση αφορά και τους εμβολιασμένους.
Η άποψη που επικράτησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν να δοθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια στην αγορά για να λειτουργήσει την περίοδο των εορτών. Ωστόσο μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων τα περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για νέες ανακοινώσεις .
Μάλιστα τα… κομπιουτεράκια έχουν ήδη βγει στο οικονομικό επιτελείο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Τα πρώτα μέτρα - π.χ. επέκταση Συν-Εργασία, αναστολές συμβάσεων- έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο για παράταση των περιορισμών και μετά τις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί και πρόσθετο πακέτο.
Ασκήσεις επί χάρτου για νέα μέτρα
Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Κεντρικός στόχος παραμένει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί αν τελικά θα τηρηθεί ο στόχος για ανοιχτά σχολεία στις 10 του μήνα (υπάρχουν εισηγήσεις για μετάθεση κατά μια εβδομάδα). Επίσης ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων μετά και το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς θα συζητηθεί η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς σήμερα θα πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα.
Παράλληλα έχει φουντώσει η συζήτηση για την επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού, που θα γίνει με ηλικιακά αλλά όχι επαγγελματικά κριτήρια. Στην … πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν οι 50ρηδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση να επεκταθεί και στους 40ρηδες αν συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε «αξιολογείται. Βλέπουμε τα δεδομένα, την πορεία των εμβολιασμών και θα παρθούν οι αποφάσεις». Προσέθεσε πως «αν χρειαστεί, έχει αποδείξει η κυβέρνηση , ότι την πανδημία την προσεγγίζουμε με αμιγώς επιδημιολογικά κριτήρια, ούτε κομματικά, ούτε επικοινωνιακά. Πήραμε -και αν χρειαστεί θα ξαναπάρουμε- δύσκολες αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος».
Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα γίνει ο,τιδήποτε χρειαστεί για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση της συμμετοχής στην πρώτη αλλά και στην αναμνηστική δόση.
Μάλιστα πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις - ακόμα και την επόμενη εβδομάδα - για την επέκταση τις ρύθμισης που προβλέπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση. Ήδη για τους άνω των 60 προβλέπεται λήξη των «προνομίων» που προσφέρει το πιστοποιητικό στους επτά μήνες αν δεν γίνει η αναμνηστική δόση.
Παράλληλα πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση (σήμερα αυτό γίνεται με τεστ 48 ωρών).
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr