Το «plan b» για την πανδημία επιστρατεύει η κυβέρνηση - Επανασχεδιάζεται η στρατηγική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τη βεντάλια των μέτρων για την πανδημία ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται και η τελευταία «γραμμή άμυνας» που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη Όμικρον -που είναι εξαιρετικά μεταδοτική- οδηγεί σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας.
Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός συζήτησης, με σειρά κυβερνητικών στελεχών να στέλνουν μήνυμα πως δεν πρόκειται να κλείσει εκ νέου η οικονομία. «Έχουμε αποκλείσει το ολικό lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέους περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε «διασωλήνωση» την οικονομία, ενώ παραμένει ο κεντρικός στόχος για ανοιχτά σχολεία και τη νέα χρονιά.
Ωστόσο, το σχέδιο να πληρώσουν rapid test και οι εμβολιασμένοι προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης αποτελεί μια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για «εξαίρεση» όσων έχουν κάνει το βήμα στην επιχείρηση Ελευθερία από ανάλογους περιορισμούς. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις -που αναμένεται να γίνουν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως είναι ένα μέτρο γενικό μεν αλλά προσωρινό και έκτακτο δε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -με αφορμή τη συζήτηση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημείωσε πως εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα.
Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη γίνει η χορήγηση δωρεάν self test πριν από τις γιορτές προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και η ίδια εξίσωση θα επαναληφθεί και τη νέα χρονιά. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν ήταν η αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία.
Με αυτά τα δεδομένα θα υπάρχει μια νέα ισχυρή σύσταση για test ακόμα και σε όσους ετοιμάζονται να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους σε σπίτια. Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτικό rapid test δεν προκρίνεται καθώς θα ήταν ανέφικτο να ελεγχθεί η τήρηση του μέτρου.
Μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων στη μάχη ενάντια στην πανδημία αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο δεδομένο είναι πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τις γιορτές.
Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως δεν αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε εκ νέου χθες και έφτασε τους 670 (μετά από μια υποχώρηση τις προηγούμενες ημέρες), ενώ ακόμα 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (να σημειωθεί πως οι συνολικές απώλειες λόγω της πανδημίας φτάνουν τις 19.976).
Ποδαρικό με νέα μέτρα
Η έλευση του 2022 θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, τα οποία όπως φαίνεται θα «αγγίζουν» και τους εμβολιασμένους. Ειδικότερα εξετάζεται να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η ρύθμιση - σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση). Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση (π.χ. μικρότερος αριθμός πελατών, επιβολή ωραρίου) αν και δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση από οικονομική σκοπιά.
Από τα μέτρα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Στο τραπέζι είναι και προτάσεις για ένα σύστημα testing στους εμβολιασμένους, ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει με οικονομική επιβάρυνση όσων έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία.
Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ πως από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν υπάρξει 150.000 εμβολιασμοί ή ραντεβού από πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Επίσης, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων τεστ, προκειμένου να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους (να χρειάζονται τρία αντί για δύο τεστ). Σε δεύτερο χρόνο - ανάλογα με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ 24 αντί για 48 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr