Οι αρνητές των εμβολίων, ο κίνδυνος για ένα ελληνικό QAnon και η δύσκολη εκστρατεία πειθούς
Οι εικόνες από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προκάλεσαν προβληματισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το συλλαλητήριο των αρνητών του εμβολίου που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα έξω από τη Βουλή χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία - όπου τα κρούσματα του κορονοϊού τραβούν την ανηφόρα- είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφευχθεί η συγκρότηση ενός συμπαγούς αντιεμβολιαστικού μετώπου.
Συγκέντρωση Σύνταγμα: Προβληματισμός από τις εικόνες συνωστισμού και όχι μόνο
Οι εικόνες από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προκάλεσαν προβληματισμό για δύο λόγους. Κατ´αρχάς η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αυξηθούν τα συλλαλητήρια από αρνητές που θα συνωστίζονται χωρίς μάσκες και αποστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ελληνικό QAnon, με εξάπλωση - ακροδεξιών κυρίως -θεωριών συνωμοσίας.
H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη - σε ερώτηση για τη συγκέντρωση- σημείωσε χαρακτηριστικά «κρίμα». Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε τους τόνους όσον αφορά στους αρνητές των εμβολίων και μίλησε για γραφικούς. Μάλιστα είπε ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στους «αγανακτισμένους» και στο «όχι» του 2015 και αναφέρθηκε σε ένα περιθωριακό κομμάτι του πολιτικού συστήματος.
Είναι φανερό πως το θέμα φουντώνει και την πολιτική συζήτηση. Από την μία πλευρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν καυστικά πως η εικόνα του προχθεσινού συλλαλητηρίου… θύμιζε διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά «γαλάζια» στελέχη επαναφέρουν στη συζήτηση τη θεωρία των δύο άκρων.
Πάντως σε αυτή τη φάση στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» είναι πολίτες που ανησυχούν μεν αλλά δεν απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο τα εμβόλια. Επομένως υπάρχουν περιθώρια να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να συμβάλουν στο χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.
Αποφασισμένοι οι αρνητές
Ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι που είναι αποφασισμένο να μην κάνει το εμβόλιο, αγνοώντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα κοινό που θέλει να εμφανίζεται ως «αντισυστημικό». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το κοινό αυτό δεν φαίνεται να είναι οργανωμένο, ωστόσο δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να αναζητήσει και πολιτική στέγη.
Σε αυτή τη φάση το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί δυναμικά η εκστρατεία πειθούς, ώστε να αυξηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί (που διαμορφώνονται περίπου στις 80.000). Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβολή της Εκκλησίας, ενώ όπως έχει αναφερθεί σε τοπικό επίπεδο επιχειρείται εκστρατεία πόρτα- πόρτα (με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης).
Από την έκβαση αυτής της προσπάθειας θα κριθούν τα επόμενα μέτρα, κυρίως σε σχέση με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς.
Κλείνει το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο για τους αρνητές η κυβέρνηση
Όσοι εργαζόμενοι δεν κάνουν το εμβόλιο θα μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης, ωστόσο αυτό πυροδότησε μια ευρύτερη συζήτηση για το αν σε δεύτερο χρόνο ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για απολύσεις. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα και η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε χθες, Πέμπτη 15 Ιουλίου πως «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται σε καμία περίπτωση με απολύσεις»
Πάντως το γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίστηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε πως δεν θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν και επικαλέστηκε τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που « προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια». Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε πως η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Μάλιστα είπε πως «εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση».
Σε κάθε περίπτωση την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη ρύθμιση δεν πρόκειται να υπάρχει η λέξη «απολύσεις» αλλά θα γίνεται αναφορά σε άδεια άνευ αποδοχών (για εργαζόμενους σε ευαίσθητους κλάδους που δεν εμβολιάζονται). Με βάση το κεντρικό σενάριο θα προβλέπεται πως η άδεια αυτή θα συνεχίζεται για οσο διαρκεί η πανδημία (εκτός αν στην πορεία ο εργαζόμενος εμβολιαστεί και επιστρέψει στο πόστο του).
Τσιόδρας: Το μήνυμα που έστειλε στους αρνητές των εμβολίων - «Με fake news αποποιούνται ευθύνες»
Κορονο-χρέη: Ρύθμιση σε έως 72 δόσεις, ποιες οφειλές εντάσσονται – Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr