Βουλευτική αποζημίωση επί… δύο: Το παραθυράκι που κοστίζει στη Βουλή «χρυσάφι»
Το πρόβλημα σύμφωνα με έγκριτους νομικούς είναι ότι η απόφαση για τις διπλές αποζημιώσεις έρχεται μετά από παλαιότερες προσφυγές στο ΣτΕ βουλευτών που ζητούσαν τα «δεδουλευμένα» τους, την στιγμή που δεν υπάρχει καθαρό νομικό πλαίσιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο ακόμη δικαστικές διαμάχες για μια βουλευτική έδρα έφτασαν στο τέλος τους. Ο Κ. Κόλλιας κέρδισε την Μ. Σούκουλη για την γαλάζια έδρα στην Κορινθία ενώ ο Άγγελος Τόλκας την Ε. Καρασαρλίδου για την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία.
Πρόκειται, μάλιστα, για την δεύτερη αλλαγή στη σύνθεση της παρούσας Βουλής, καθώς είχε προηγηθεί αυτή του Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν ο τελευταίος κατέθεσε ένσταση επί του αποτελέσματος και μετά από περίπου 12 μήνες δικαιώθηκε.
Αυτές οι «αλλαγές», όμως, προκαλούν ένα επιπλέον «κρυφό» κόστος για τη Βουλή, καθώς το εκλογοδικείο ορίζει ότι η ισχύς της απόφασης του ξεκινά από την επόμενη των εκλογών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Βουλή οφείλει να αποζημιώσει τον «νικητή» για όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντάς του την προβλεπόμενη βουλευτική αποζημίωση. Εντούτοις, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα η κυρία Σούκουλη ή η κύρια Καρασαρλίδου, επί παραδείγματι, έχουν λάβει το σύνολο της προβλεπόμενης βουλευτικής αποζημίωσης, έχοντας ασκήσει τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις. Συνεπώς, η Βουλή καλείται να πληρώσει δύο κοινοβουλευτικές αποζημιώσεις, καθώς για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσε ποτέ να ζητήσει χρήματα από τον ηττημένο βουλευτή, ο οποίος λόγου χάριν δεν μπορεί να ασκήσει το κυρίως επάγγελμά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουρουμπλής δικαιούται περίπου 90.000 ευρώ ενώ ο κ. Κόλλιας αλλά και ο κ. Τόλκας κάτι παραπάνω από 118.000 ευρώ, δεδομένου ότι λαμβάνουν μόνο τη βασική βουλευτική αποζημίωση, κι όχι τις ατέλειες που προβλέπει ο νόμος. Με άλλα λόγια, για τις τρις αυτές περιπτώσεις το Κοινοβούλιο θα κληθεί να καταβάλει από τον προϋπολογισμό του επιπλέον 350.000 ευρώ, χρήματα τα οποία σίγουρα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις.
Το ζήτημα, δε, εντείνεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί μια αντίστοιχη περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο «γαλάζιους» βουλευτές και συνεπώς εάν υπάρξει κι άλλη αλλαγή το επιπλέον κόστος για την Βουλή μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 400.000 ευρώ!
Το νομικό πλαίσιο και η… παρέμβαση
Το πρόβλημα σύμφωνα με έγκριτους νομικούς είναι ότι η απόφαση για τις διπλές αποζημιώσεις έρχεται μετά από παλαιότερες προσφυγές στο ΣτΕ βουλευτών που ζητούσαν τα «δεδουλευμένα» τους, την στιγμή που δεν υπάρχει καθαρό νομικό πλαίσιο. Το δικαστήριο ουσιαστικά έχει δικαιώσει τους προσφεύγοντες βουλευτές καθώς με βάση την απόφαση του εκλογοδικείου, η θητεία του κερδισμένου ξεκινά την αμέσως επόμενη των βουλευτικών εκλογών. Και προφανώς ουδείς θα μπορούσε να ζητήσει πίσω τα χρήματα από τον βουλευτή που ασκούσε τα καθήκοντά του για ένα τόσο μεγάλο διάστημα.
Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα, και επειδή φαίνεται ότι και στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας τάσσονται υπέρ μιας νέας ρύθμισης. Αυτή, τονίζουν, θα μπορούσε να προβλέπει ότι ο «νεοεισερχόμενος» δεν θα λάβει χρήματα για το διάστημα που δεν βρισκόταν στη Βουλή, από την στιγμή που μπορούσε να ασκήσει το βασικό επάγγελμά του. Υπογραμμίζουν, δε, ότι η ανάγκη μιας νομοθετικής παρέμβασης γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό αντίστοιχων περιπτώσεων στο μέλλον….
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr