Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ΝΑΙ»
Με 158 «ΝΑΙ» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο - «ΟΧΙ» από σύσσωμη την αντιπολίτευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με την ονομαστική ψηφοφορία να ολοκληρώνεται λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης.
Συγκεντρώνοντας 158 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, συγκεντρώνοντας 142 αρνητικές ψήφους.
Στην ονομαστική ψηφοφορία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, είπαν «ΝΑΙ» στις ρυθμίσεις που αφορούν σε κοινοτικές οδηγίες. Ανάμεσα στις διατάξεις που υπερψήφισε η αντιπολίτευση είναι και εκείνες για τις πατρικές άδειες και τις ρυθμίσεις για τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
Το μόνο κόμμα που καταψήφισε και επί της αρχής και επί των άρθρων ήταν το ΚΚΕ.
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα μισά άρθρα - Είπε «όχι» στο οκτάωρο
Τη δική του «αποκωδικοποίηση» της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έκανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα μισά σχεδόν άρθρα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο καταψήφισε το άρθρο 55 στο οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, κατοχυρώνεται το οκτάωρο.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:
- Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης!
- Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν.
- Ψήφισε «παρών» στα άρθρο 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.
- Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.
- Ψήφισε «παραών» στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.
- Ψήφισε παρών στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα
«Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Η ΝΔ ψήφισε την καταστροφή των εργαζομένων
Λίγη ώρα μετά την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου με τα 158 «ΝΑΙ» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως «η Νέα Δημοκρατία ψήφισε μόνη της την καταστροφή των εργαζομένων». Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ανακοίνωση τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο εκτός από ορισμένες διατάξεις που «εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019». Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια. Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο.
Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!
Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων!
Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων».
Έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής
Σύγκρουση υψηλών τόνων ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στις αλλαγές που επέρχονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες, μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε όπως είπε απευθυνόμενος προς τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά και τον κ. Τσίπρα. Αλλά μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα οι πολίτες θα επιλέγουν το πρωτότυπο».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο ισχύον πλαίσιο, απουσιάζουν νομοσχέδιο, όπως να μπορεί κάποιος να ορίζει ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του με βάση τις ανάγκες της ζωής του. «Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για αλλαγές που έρχονται από το αύριο, όπως η τηλεργασία».
Σφοδρή επίθεση κατά των απεργών
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των απεργών, σημειώνοντας πως «ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, τα θύματα ήταν οι πολίτες. Ο άρρωστος που ήθελε να πάει στο γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να αποκληθεί ζούγκλα της αγοράς ή εργασιακός μεσαίωνας. Γι αυτό ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα. Απαντά σε παθογένειες, σε προκλήσεις του παρόντος και σε ζητούμενα του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν είναι οπαδοί της συντήρησης».
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Εισάγει τη σύμβαση για την ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία».
Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «δέκα τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη. Είναι τομές που βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης».
«Σπάνε παραμάγαζα στην επιθεώρηση εργασίας»
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιθεώρηση εργασίας η οποία με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, λέγοντας ότι με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον αρχιερέα του λαϊκισμού και τον κατηγόρησε ευθέως ότι ξεχρεώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ «σ’ αυτούς που σάς στήριξαν και σάς στηρίζουν» μιλώντας για θράσος του πρωθυπουργού που επικαλέστηκε τις αντιρρήσεις των Βιομηχάνων. «Είχατε το θράσος να μάς πείτε ότι διαφωνεί ο ΣΕΒ. Πραγματικά, συγκινήθηκα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώνοντας την κριτική του σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα.
Έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους νέους ανθρώπους λέγοντας ότι «ξεστοκάρετε πάνω τους όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα».
«Προκατασκευασμένα επιχειρήματα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη πως περιφρονεί τον δια ζώσης διάλογο και δεν εμφανίζεται στη Βουλή διερωτώμενος «μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση για το εργασιακό βαφτίζει τον μεσαίωνα αναγέννηση και τόνισε πως ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα ακόμη και από τον αείμνηστο Λάσκαρη! Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα κρατήσει και πολύ ακόμη με τις πολιτικές που εφαρμόζει κάνοντας λόγο για μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού και κατέληξε λέγοντας ότι με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου θα αντισταθεί παντού και το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα υλοποιηθεί από μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα «όποτε κι αν θα αποφασίσετε την προσφυγή στην κάλπη».
Δευτερολογίες με φαρμακερές ατάκες
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε καμία περίπτωση ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφερόμενος σε μια ατάκα του πρώην πρωθυπουργός στις εκλογές του 1993. «Βρήκα ενδιαφέρουσα τη θέση σας να συγκρίνετε τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το 90-93. Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Προσέξτε μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα βιαστικά γιατί κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδική μνεία έκανε στα περί πλάτης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας. «Ας αφήσουμε το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση στη μάχη της πανδημίας γιατί ότι έκανε η κυβέρνηση εσείς λέγατε το αντίστροφο», είπε αρχικά και αναρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας «έβαλε πλάτη όταν μας λέγατε ότι να κάνουμε 25.000 εμβόλια είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κάνουμε 100.000, έβαλε πλάτη την στιγμή ποθ λέγατε το αντίστροφο όταν κλείναμε και ανοίγαμε την οικονομία». «Σας το είπε ο Τσακαλώτος θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι αν λέγαμε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πάει καλά», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, λίγο αργότερα εγκάλεσε τον Παύλο Πολάκη και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά να τον αποκηρύξει δημόσια, σχετικά με τη δήλωσή του για τους εμβολιασμούς. «Έρχονται και υπονομεύουν στελέχη ευθέως τον εμβολιασμούς. Γιατροί στο επάγγελμα και διατέλεσε Υπουργοί υγεία. Αναφέρομαι στον πολάκη, που αφήνει υπονοούμε ότι το θαύμα της επιστημής που έχει σώσει τόσο κόσμο δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε. Γιατί λέει ο μεγάλος επιστήμων πως γίνεται να το ανακαλύψουμε ένα εμβόλιο σε λίγους μήνες όταν το προηγούμενο κάναμε 4 χρόνια», είπε και αναρωτήθηκε, τελικά, «έτσι νομίζετε εσείς ότι βάζετε πλάτη, να έρθετε να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη φράση του Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Star, όταν υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που εσείς χτίσατε ως μηχανικός», είπε υπό τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι στην ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οποίος νωρίτερα ανέφερε πως δε θα γινόταν διαχειριστής σε πολυκατοικία που θα κατασκεύαζε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε: «Δεν ξέρω κανένα εργολάβο που να ζει έντιμα τα που θα έδινε σε σας διαμέρισμα. Σε έναν τέτοιο μπαταχτσή. Στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής. Δε θα έπαιρνε ποτέ τα λεφτά του πίσω…Αντί να ρυθμίσετε τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, συσσωρεύετε τα χρέη», απάντησε, θέτοντας εκ νέου το θέμα των χρεών της Νέας Δημοκρατίας, ζήτημα στο οποίο έχει επιμείνει να κρατά στον αφρό της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ελάτε να ψηφίσετε την πρόταση νόμου για να ρυθμιστούν τα χρέη σας. Δεν μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να μην έχει φορολογική ενημερότητα κι εσείς να συσσωρεύετε τα χρέη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ΝΑΙ»
Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή - «Δεν είστε ο Παπανδρέου» - «Είσαι μπαταχτζής»
Πούτιν - Μπάιντεν: Απομάκρυνση από τον Ψυχρό Πόλεμο - «Δεν είναι ώρα για αγκαλιές»
Κορονοϊός: «Kουρεύεται» η ενημέρωση – Όλο το παρασκήνιο
Self test: Πώς και σε ποιους θα διατίθενται από 1η Ιουλίο
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr