Κυβέρνηση: Ο κομβικός Ιούνιος βγάζει στο ξέφωτο του Ταμείου Ανάκαμψης
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για να αντιμετωπιστούν δύσκολα θέματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα όσο το δυνατόν συντομότερα θέλει η κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να έχει καθαρό δρόμο για να υλοποιήσει μια θετική ατζέντα με έμφαση στην οικονομία.
Κυβέρνηση: Κομβικός μήνας ο Ιούνιος
Ο Ιούνιος αναδεικνύεται κομβικός μήνας, καθώς στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση σε μια σειρά δύσκολων θεμάτων: Από τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν χθες μέχρι το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την άλλη Πέμπτη.
Άλλωστε τον Ιούλιο είναι τα «γαλάζια» γενέθλια (συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας) και επιδίωξη είναι να υπάρξει ένα restart. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα από τις «συμπληγάδες» των μέτρων και με τη βοήθεια των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσει στην «Ιθάκη» των παροχών. Βασική επιδίωξη είναι θέματα που πυροδοτούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση και κοινωνικές αντιδράσεις να μην «συρθούν» και φαίνεται πως υιοθετείται η λογική… το γοργόν και χάριν έχει.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για να αντιμετωπιστούν δύσκολα θέματα, με δεδομένο άλλωστε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές «γαλάζιο» προβάδισμα. Στόχος είναι να ανοίξει η συζήτηση ακόμα και για θέματα που στο παρελθόν ήταν «ταμπού», κυρίως σε σχέση με την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα.
Κρας τεστ το εργασιακό νομοσχέδιο
Το πιο κρίσιμο κρας τεστ είναι το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις 17 του μήνα από την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη «μητέρα των μαχών» και τα συνδικάτα απαντούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις με απεργία την Πέμπτη, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές.
Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ένα ακόμα «δύσκολο» νομοσχέδιο, αυτό που προβλέπει την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο παράλληλα αναζητούν και φοροελαφρύνσεις που θα στείλουν μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
Το βλέμμα είναι στραμμένο στη μεσαία τάξη, στην οποία σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε η Νέα Δημοκρατία για την εκλογική νίκη του 2019. Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί στόχος είναι το 2022 να υπάρξουν και νέες μειώσεις φόρων. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη αποφασιστεί τόσο η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών όσο και η αναστολή για δεύτερη χρονιά της εισφοράς αλληλεγγύης. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να διαδραματίσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά πως θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του έτους 7.8 δισεκατομμύρια.
Από τι θα εξαρτηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα
Δεδομένο πάντως είναι πως ο δρόμος για την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Μια σειρά σημαντικών κλάδων - ανάμεσα τους και η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού - εξαρτώνται άμεσα από την αντιμετώπιση του κορονοϊού και επομένως είναι αναγκαίο η χώρα να κερδίσει το στοίχημα των εμβολιασμών και να υπάρξει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25 - 29 ετών, τα διαθέσιμα εμβόλια
Kαιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα
Πελώνη: Τα 4 νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Τι αλλάζει με την καραντίνα
Σχολεία: Ηλεκτρονικά οι εγγραφές και οι αλλαγές στοιχείων φέτος στο Λύκειο
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr