Δύσκολη παραμένει η έκδοση βίζας για κατοίκους τρίτων χωρών - Τα σχέδια της Ethiopian Airlines για την Ελλάδα
Ακόμα και σήμερα σε ολόκληρα γκρουπ τουριστών οι ελληνικές αρχές δεν εγκρίνουν τη βίζα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τρικλοποδιά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στην Ελλάδα από μη «παραδοσιακές» αγορές φαίνεται ότι βάζει η υποστελέχωση των διπλωματικών αντπροσωπειών της Ελλάδας και η καχυποψία που διέπει τις εγκρίσεις βίζας από κατοίκους αρκετών τρίτων χωρών, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Καθυστερούν ολόκληρα γκρουπ
Ακόμα και σήμερα σε ολόκληρα γκρουπ τουριστών οι ελληνικές αρχές δεν εγκρίνουν τη βίζα με αρνήσεις fast track την ώρα μάλιστα που οι Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες, όπως η Αιθιοπία, χρειάζονται ελάχιστα 24ωρα προκειμένου να την εκδώσουν online: «Οι πληρότητες είναι μεγάλες από την Ελλάδα προς προορισμούς σε χώρες της Αφρικής. Πρόβλημα υπάρχει στο ανάποδο κι αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που έγκειται στον τρόπο που η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα της εισόδου ανθρώπων από τρίτες χώρες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ethiopian Airlines στην Ελλάδα, Μιχάλης Φλεριανός.
Και συνέχισε: «Οι ανθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται συλλήβδην σαν να έρχονται για να «πάρουν δουλειές», αυτό όμως δεν θα γίνει με το αεροπλάνο ή ενοικιάζοντας ακριβά ξενοδοχεία. Δεν θα πληρώσουν 2.000 – 3.000 ευρώ για να έρθουν έτσι. Θα βρουν άλλους διαδρόμους πολύ φθηνότερα», ανέφερε.
Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στην υποστελέχωση των γραφείων των ελληνικών πρεσβειών στις τρίτες χώρες. Κι αυτό ειναι κρίσιμο για το θέμα της βίζας διότι επηρεάζει την εταιρεία, αλλά και τη χώρα μας, διότι μας στερεί επισκέπτες. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει μια τάξη που μπορεί να ταξιδέψει και να ξοδέψει. Στην πρεσβεία μας πχ. στην Αιθιοπία όμως υπάρχει ένας άνθρωπος, πού να προλάβει».
Αυξήσεις στις τιμές
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι αν θέλει να πάει ένας Έλληνας στην Αιθιοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς παίρνει σε δύο μέρες τη βίζα online με 15 ευρώ. Για το αντίστροφο ταξίδι ενός Αιθίοπα στην Ελλάδα το κόστος της βίζας που ήταν 85 ευρώ, πρόσφατα αυξήθηκε κατά 20% και για να εγκριθεί η βίζα απαιτούνται περίπου 57 ημέρες.
«Εμείς είχαμε γκρουπ από Αιθιοπία 100 ατόμων με κρατήσεις, ξενοδοχεία κλπ, καθώς μετά την πανδημία, υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αλλά απορρίφθηκαν εν ριπή οφθαλμού».
Σήμερα η Αθήνα συνδέεται με την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα με 4 πτήσεις την εβδομάδα, ανέφερε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Tigist Seyoum, Area Manager της Ethiopian Airlines στην Ελλάδα ανακοινώνοντας και μια νέα διαδρομή από την 1η Ιουλίου που αφορά τη Βαρσοβία μέσω Αθήνας.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι η Ethiopian Airlines είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς αποτελεί τον σύνδεσμο όχι μόνο με την Αντίς Αμπέμπα, αλλά συνολικά με την υποσαχάρια Αφρική και προορισμούς, όπως το Κέιπ Τάουν, το Γιοχάνεσμπουργκ, η Κινσάσα και η Ζανζιβάρη.
Η εταιρεία ξεκίνησε στον αερολιμένα τον Δεκέμβριο του 2019, ελάχιστους μήνες πριν την πανδημία εξαιτίας της οποίας οι πτήσεις σταμάτησαν για λίγο, αλλά επανήλθαν με την αρχική σύνδεση Αντις Αμπέμπα – Αθήνα – Μόσχα, η οποία όμως σταμάτησε επίσης το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Παρά τα προβλήματά όμως η Ethiopian συνεχίζει, δίνει αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην αθηναϊκή αγορά και έχει αυξητική πορεία από το 2019 ως και σήμερα».
Το δίκτυο της εταιρείας έχει περισσότερους από 135 προορισμούς παγκοσμίως και 68 προορισμούς φορτίου σε πέντε ηπείρους: «Με περισσότερους από 60 προορισμούς στην αφρικανική ήπειρο, υποσχόμαστε να σας δώσουμε τη μερίδα του λέοντος στην αφρικανική αεροπορική συνδεσιμότητα», υπογράμμισε η κυρία Seyoum συμπληρώνοντας ότι η Ethiopian Airlines διαθέτει 147 αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας με μέση ηλικία στόλου τα επτά έτη.
Οσον αφορά την αφρικανική αγορά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, οι προερχόμενοι από εκεί επιβάτες ήταν αυξημένοι κατά 27% το 2023 συγκριτικά με το 2019 και κατά 15% το πρώτο πεντάμηνο του 2024 συγκριτικά με το 2019.
Ως προς τους ανθρώπους που ταξιδεύουν προς Αντίς Αμπέμπα και υποσαχάρια Αφρική, το 57% το κάνει για διακοπές, ενώ ποσοστό 30% είναι ταξίδι business, ποσοστό το οποίο θεωρείται πολύ υψηλό. Οι Αφρικανοί, οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας, κάνουν συνήθως ηλεκτρονική κράτηση μέσω της αεροπορικής εταιρίας περίπου δύο μήνες πριν το ταξίδι τους. Πρόκειται για επιβάτες που ταξιδεύουν 5 φορές τον χρόνο με μεγάλη παραμονή της τάξης των 24 ημερών και δεν περιρίζονται μόνο Αθήνα.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr