Μεσορόπη: Το μαγικό χωριό της Καβάλας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Μεσορόπη είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου στον νομό Καβάλας.
Η ονομασία προήλθε από την αρχαία πρόταση: εν μέσω ορέων οπή και μετεξελίχθηκε σε Μεσορόπη, που έγινε και η ονομασία του χωριού.
Ιστορικά, έχουν περάσει από το χωριό μεγάλες προσωπικότητες, είτε σαν επισκέπτες είτε σαν κατακτητές της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λέων Γ' Ίσαυρος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πέρασαν επίσης Τούρκοι, Βούλγαροι και Γερμανοί, αλλά ποτέ δεν είχαν εγκατασταθεί. Βρέθηκαν αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές.
Το χωριό ανέκαθεν είχε θρησκευτική και ιστορική σημασία, αφού υπάρχουν δύο εκκλησίες που ακολουθούν τα δύο θρησκευτικά ημερολόγια: ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το νέο ημερολόγιο και ο ναός Τιμίου Προδρόμου με το παλαιό ημερολόγιο.
Το 1890, έγινε απογραφή των κατοίκων, των σπιτιών καθώς και των δραστηριοτήτων του χωριού: έτσι λοιπόν υπήρχαν 1600 μόνιμοι ντόπιοι κάτοικοι, 100 μεγάλα σπίτια με κήπους και αυλές, 2 μεγάλα καταστήματα καπνού, αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Σήμερα οι κάτοικοι είναι 610 και η ζωή των ανθρώπων είναι κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική με λίγες εξαιρέσεις.
Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μία συλλογική προσπάθεια από τους κατοίκους του χωριού και από τον Δήμο για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του φυσικού πλούτου με την δημιουργία ξενώνων, εστιατορίων, καφενείων, καθώς και την διάνοιξη μονοπατιών στο βουνό.
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρα, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, 30 λεπτά από την Καβάλα και 1 ώρα και 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη.
Όταν ίδρυθηκε - τον 6ο π.Χ. αιώνα - το χωριό βρισκόταν στην Πιερία κοιλάδα, αλλά, λόγω των πολλών επιδρομών ( στα μέσα Τουρκοκρατίας ), αναγκάστηκαν οι κάτοικοί της να ανεβάσουν το χωριό στο Παγγαίο.
Στα βυζαντινά χρόνια στην περιοχή υπήρχαν μοναστήρια, πολλά από τα οποία δεν διασώθηκαν
Κόκκινες κεραμοσκεπές πάνω σε κάτασπρα σπίτια
Η Μεσορόπη είναι μαγεία. Κόκκινες κεραμοσκεπές πάνω σε κάτασπρα σπίτια, βρύσες, πλατάνια, πλακόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με το πέτρινο πηγάδι, ρέματα, νερόμυλοι, γεφυράκια.
Ένα λαογραφικό μουσείο, αρχοντικά από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα -κάποιο φέρει την επιγραφή «Αύγουστος 1883». Είναι τα ίχνη του παλιού πλούτου από το εμπόριο του καπνού που έφερε εδώ τους περίφημους Ηπειρώτες μαστόρους για να φτιάξουν τα κτίσματα που κοσμούν το χωριό.
Βολτάροντας θα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1890, το αγέρωχο πέτρινο δημοτικό σχολείο από το 1933, την παλαιοημερολογίτικη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το 1935. Κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από το 1886 με την εικόνα του, η οποία λέγεται πως πήγε και ήλθε τρεις φορές ώσπου να αποφασίσει να παραμείνει εδώ και όχι στο ξωκκλήσι που βρέθηκε αρχικά. Καθώς πέρασε από το χωριό ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να διδάξει, ο θρύλος λέει πως τα ίχνη από το πόδι και το μπαστούνι του βρίσκονται αποτυπωμένα πάνω σε πέτρα, έξω από το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του, 2 -3 χλμ. από το χωριό. Απίστευτη θέα στο χωριό και στον κάμπο του Παγγαίου από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα 560μ., απόκοσμο και άκρως γοητευτικό το λημναίο Σπήλαιο με σταλακτίτες αν κατορθώσετε να φθάσετε στα 1176 μ.
Δεν γίνεται να φθάσετε εδώ και να μην περπατήσετε έστω και λίγα μέτρα στο διάσημο Μονοπάτι της Μεσορόπης που φθάνει μέχρι την κορυφή του Παγγαίου, το Μάτι, σε υψόμετρο 1956 μ.. Από τα πρώτα βήματα θα νιώσετε πως βρισκόσαστε στη χώρα των ξωτικών. Θα σας κατακτήσουν οι καστανιές και τα πλατάνια, τα ρέματα, οι διαδοχικοί μικροί καταρράκτες αλλά και ο «καταρράκτης της Μεσορόπης» ύψους 7 μ., τα τοξωτά γεφυράκια, ο γούρνες με κρυστάλλινο νερό, τα κιόσκια και τα παγκάκια για ξεκούραση.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr