Σκιάθος: Το πρώτο Covid free νησί και με… ευρωπαϊκή βούλα
Στο νησί του Παπαδιαμάντη οι πρώτες δοκιμές του προγράμματος Sewers4COVID που «τρέχει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων μέσω του δικτύου λυμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Eυρωπαϊκό όπλο για την ανίχνευση του κορονοϊού επιστρατεύει η Σκιάθος ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για το πρώτο νησί της χώρας που εντάσσεται πιλοτικά στην εφαρμογή Sewers4COVID της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δημιουργήθηκε πριν περίπου ένα μήνα με τη συμμετοχή και Ελλήνων ερευνητών από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #EUvsVirus Hackathon, ανάμεσα σε 2.150 προτάσεις.
Τουλάχιστον ακόμη 10 ελληνικές πόλεις μεταξύ των οποίων η Καστοριά, η Λάρισα, η Ξάνθη- όπου επλήγησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας- αλλά και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν υποβάλει αίτημα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε αυτό. Η εφαρμογή επιχειρεί να ιχνηλατήσει κρούσματα και να λειτουργήσει ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού ή ανάλογων υγειονομικών απειλών βοηθώντας να δρομολογηθούν τα κατάλληλα μέτρα (αυστηροποίησης ή χαλάρωσης), αναλύοντας το δίκτυο λυμάτων μιας περιοχής ή ολόκληρης πόλης.
Ήδη εδώ και μία βδομάδα, όπως είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Σκιάθου Γιάννης Σαρρής έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα (ισοσταθμική μέτρηση 24ώρου), τα οποία έχουν περισυλλέγει από την είσοδο του βιολογικού καθαρισμού του νησιού, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων KWR προκειμένου να γίνουν οι αναλύσεις.
Μεταξύ άλλων στόχος των επιστημόνων είναι να διαπιστώσουν κατά πόσον στο νησί των Σποράδων, όπου δεν καταγράφηκε μέχρι στιγμής ούτε ένα κρούσμα, θα αυξηθεί το ιικό φορτίο των λυμάτων όταν έρθουν οι τουρίστες. «Η εφαρμογή είναι πιλοτική και στόχος των επιστημόνων είναι να τεστάρουν τα δείγματα και να εξακριβώσουν κατά πόσο κάτω από ένα ενοποιημένο πρωτόκολλο μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα» δήλωσε στο ethnos.gr η συντονίστρια του προγράμματος Χρυσή Λασπίδου καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία και κατάφερε να εντάξει το ελληνικό νησί στο ευρωπαικό πρόγραμμα.
Τζούμας: Προστατεύουμε τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες
Το Sewers4COVID εντοπίζει έξυπνα, γρήγορα και οικονομικά περιοχές εντός του αστικού ιστού όπου διαμένουν άνθρωποι που δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη νοσήσει. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία και να σχεδιαστεί η βέλτιστη διαχείρισή της, αναλύοντας και αξιολογώντας όλες τις σχετικές πληροφορίες για την αποτίμηση των μέτρων περιορισμού της.
«Στα μέτρα πρόληψης που έχουμε πάρει για το καλοκαίρι εντάσσεται και το πρόγραμμα Sewers4COVID. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό σε ασυμπτωματικούς φορείς. Με το που έχουμε αυτήν την πληροφορία μπορούμε να κινηθούμε και μεις και να λάβουμε τα μέτρα μας» είπε στο ethnos.gr o δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας και πρόσθεσε: «Μας δίνει μια τεράστια δυνατότητα για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό τόσο τον τοπικό όσο και τους τουρίστες που θα μας επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί ένα δίχτυ ασφάλειας».
Από 1η Ιουλίου ανοίγει και το αεροδρόμιο της Σκιάθου περιμένοντας τις πρώτες πτήσεις από Αυστρία, Κύπρο και Ρουμανία.
«Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε πάρει τα μέτρα μας, οι επιχειρηματίες έχουν προετοιμαστεί και θέλουν να ανοίξουν. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να έχουμε μια τουριστική περίοδο όποια και αν είναι αυτή γιατί όλοι οι επαγγελματίες έχουν ταλαιπωρηθεί μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook. Η όποια τουριστική περίοδος όφελος θα είναι, δεδομένου ότι η Σκιάθος εξαρτάται 100% από τον τουρισμό» δήλωσε ο κ. Τζούμας. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο ταξίδεψαν στη Σκιάθο 480.000 επισκέπτες από 34 πόλεις 17 χωρών και άλλοι 200.000 ακτοπλοϊκά.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Η πανευρωπαϊκή προσπάθεια ξεκίνησε όταν βιολόγοι στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων KWR πραγματοποίησαν αρχικά αναλύσεις RNA σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και εντόπισαν την παρουσία υπολειμμάτων του γονιδίου RNA του ιού στα λύματα. Η ομάδα Sewers4COVID δημιούργησε, ουσιαστικά, μια πρωτότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση του δικτύου λυμάτων μιας πόλης, με σκοπό την πρόβλεψη πανδημικών κρουσμάτων σε πραγματικό χρόνο, σε αστικές περιοχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που χρήζουν άμεσης προστασίας. Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα της καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρυσής Λασπίδου. ήδη συνεργάζεται με τη ΔΕΥΑ Σκιάθου στα πλαίσια 2 ευρωπαϊκών προγραμμάτων: του ISS-EWATUS και του Water4Cities.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr