Η Ελλάδα ψηφίζει στο δημοψήφισμα «όχι», που γίνεται «ναι» μέσα σε λίγες μέρες!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δημοψήφισμα στην Ελλάδα και όσοι ψήφισαν «όχι» ήταν σαν να ψήφιζαν «ναι»… Όλη την προηγούμενη εβδομάδα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια διοργανώθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις υποστηρικτών του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ». Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Ιουλίου του 2015, διενεργήθηκε το δημοψήφισμα, το πρώτο μετά από εκείνο του 1974.Τότε, το 74 δηλαδή, το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο και σαφές: Ναι: Βασιλευομένη Δημοκρατία, Όχι: Αβασίλευτη. Το 2015 ήταν κάπως μπερδεμένη η ιστορία...
Η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2015, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου προς Σάββατο 27 Ιουνίου.
Στο δημοψήφισμα του ’15, η κυβέρνηση καλούσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν με Ναι ή Όχι στο θέμα: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».Ήταν περίπου σαν να έδινες Πανελλήνιες εξετάσεις… Κι όσοι απάντησαν σωστά (σύμφωνα με την κυβέρνηση που είχε υιοθετήσει το «όχι», κόπηκαν κι όσοι επέλεξαν το «ναι» κόπηκαν κι αυτοί… Γιατί από πριν τα θέματα είχαν… διαρρεύσει.
Τα Κόμματα και οι θέσεις τους
Η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι το ερώτημα ουσιαστικά είναι «Ναι» ή «Όχι» στη ζώνη του Ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, παίρνοντας θέση για την καταψήφιση της διεξαγωγής του… Το ΚΚΕ δήλωσε την καταψήφιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τέτοιου ερωτήματος. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στήριξε την αποτροπή και αποχή του Δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ του «όχι».
Στις 3 Ιουλίου του 2015 διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία υποστήριξης του «όχι» στην πλατεία Συντάγματος. Στη συναυλία συμμετείχαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αφροδίτη Μάνου, Σωκράτης Μάλαμας, Ραλλία Χρηστίδου,Κώστας Θωμαΐδης. Χαιρετισμό είχε απευθύνει και ο (τότε) πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κι ένα βράδυ, σαν κι απόψε, άνοιξαν οι κάλπες και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό: Όχι 61,31%, ΝΑΙ 38,69%. Και οι χοροί κράτησαν μέχρι το πρωί!
Και την άλλη μέρα, διαβάστε τι έγινε: ο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε την παραίτηση του, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε την παραίτηση του από υπουργός οικονομικών. Η Ευρώπη ολόκληρη ταρακουνήθηκε και έψεξε την Ελλάδα για το άστοχο της ψήφου της, χώρες της Λατινικής Αμερικής έστειλαν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση· Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τη στάση υπευθυνότητας που κράτησε». Και λίγες μέρες μετά, η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, δηλαδή μνημόνιο συνεργασίας σχεδόν παρόμοιο με αυτό που είχε απορριφθεί στο δημοψήφισμα! Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Και το πιο γνωστό απ’ όλα: η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει… Μόνο που συνεχώς ψυχορραγεί!Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr