Ο φόνος του Tσάρου, που σκότωσε ολόκληρη τη Ρωσία – Ο Αλέξανδρος Β’ και η κακή μοίρα του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 1881, όταν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β’ έπεφτε νεκρός από έκρηξη βόμβας που έριξαν στην άμαξά του ρώσοι επαναστάτες. Ο θάνατος του Αλέξανδρου Β' προκάλεσε μεγάλη οπισθοδρόμηση στο μεταρρυθμιστικό κίνημα της Ρωσίας· πυροδότησε μεγάλη καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στη Ρωσία και η αστυνομική βαρβαρότητα επανήλθε σε πλήρη ισχύ.
Ήταν ο άνθρωπος που πούλησε την Αλάσκα στις ΗΠΑ, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β’, που γλύτωσε από 4 απόπειρες δολοφονίας αλλά σκοτώθηκε σε μια 5η!
Ιστορία και για τις 4 απόπειρες δολοφονίας που έγιναν εις βάρος του, πριν τελικά «πέσει» από την έκρηξη βόμβας. Κι αν ο βασιλιάς Ουμπέρτο της Ιταλίας είχε επιβιώσει από τρεις απόπειρες και είχε αποδημήσει εις Κύριον από μια τέταρτη, ο τσάρος Αλέξανδρος είχε το ρεκόρ από πριν…
Ο τσάρος Αλέξανδρος Β', που θεωρείται από τους πιο ανοιχτόμυαλους ηγέτες της εποχής του έμεινε στηνΗ μοιραία συνάντηση με τους δολοφόνους
Ο Τσάρος ταξίδευε με μια κλειστή άμαξα συνοδευόμενος από πέντε Κοζάκους και έναν πολωνό ευγενή που συνόδευε ένας 6ος Κοζάκος. Την άμαξα του αυτοκράτορα ακολουθούσαν δύο έλκηθρα που μετέφεραν, μεταξύ άλλων, τον αρχηγό της αστυνομίας και τον αρχηγό της φρουράς. Ένας νεαρός - μέλος της οργάνωσης Narodnaya Volya, ο Νικολάι Ρισακόφ, κρατούσε ένα μικρό πακέτο τυλιγμένο σε ένα μαντήλι. Ο Ρισακόφ το έριξε κάτω από την διερχόμενη άμαξα. Η έκρηξη, ενώ σκότωσε έναν από τους Κοζάκους και τραυμάτισε σοβαρά τον οδηγό και ανθρώπους που στέκονταν στο πεζοδρόμιο, προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές στην αλεξίσφαιρη άμαξα, δώρο του Ναπολέοντα Γ' της Γαλλίας.
Ρομανόφ κλήθηκαν εσπευσμένα. Ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ μέσα σε λίγα λεπτά είχε αφήσει την τελευταία του ανάσα.
Ο Τσάρος βγήκε τρομαγμένος, αλλά σώος. Για λίγο… Ο Αλέξανδρος Β’ συμφώνησε να τον φυγαδεύσουν γρήγορα στο Ανάκτορο του, αλλά πρώτα ήθελε να μιλήσει με τον επίδοξο δολοφόνο που είχε συλληφθεί· εξέφρασε δε τη συμπαράστασή του για τα θύματα. Στις ανήσυχες ερωτήσεις της συνοδείας του, ο Αλέξανδρος απαντούσε: «Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά». Όμως κάπου εκεί ένα δεύτερο μέλος της «Narodnaya Volya», ο Ιγκνάσι Χρινιεβιέτσι, που στεκόταν δίπλα στον φράχτη του δρόμου, σήκωσε και τα δύο χέρια του και έριξε κάτι στα πόδια του αυτοκράτορα. Εικάζεται ότι φώναξε, «Είναι πολύ νωρίς για να ευχαριστείς τον Θεό»! Αυτή τη φορά η βόμβα έσκασε στα πόδια του Τσάρου. Ο Αλέξανδρος αιμορραγούσε ακατάσχετα, με τα πόδια του κομματιασμένα, το στομάχι του σκισμένο και το πρόσωπό του χτυπημένο. Μέλη της οικογένειαςΗ τύχη των δολοφόνων; Ο δεύτερος βομβιστής, ο Ιγκνάσι Χρινιεβιέτσι, πέθανε στο νοσοκομείο το ίδιο βράδυ από τραύματα που του προκάλεσε η μοιραία βόμβα. Συνελήφθησαν δεκάδες συνωμότες, μετ΄ατην ομολογία του πρώτου βομβιστή, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατέληξαν στην αγχόνη, ενώ άλλοι σε καταναγκαστικά έργα.
Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Β' που έμεινε στην Ιστορία γιατί έδωσε τέλος στον Κριμαϊκό Πόλεμο και κατάργησε τη δουλεία, αλλά και για κάτι άλλο: πούλησε την Αλάσκα (1.518.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1867 έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων με σημερινές τιμές μόνο 140 εκατομμύρια δολάρια.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr