Πώς το 1923, στην Ελλάδα, εξαφανίστηκαν από τον χρόνο 13 ημέρες!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 16 Φεβρουαρίου του 1923, όταν εξαφανίστηκαν από τον χρόνο 13 ημέρες! Τι είχε συμβεί; Εφαρμόστηκε (και) στον τόπο μας το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η 16η Φεβρουαρίου έγινε 1η Μαρτίου!
Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο χρησιμοποιείται σήμερα σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο και θεσπίστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
Γιατί υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο; Ψιλά γράμματα: με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που επικρατούσε μέχρι το 1582, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια, έτσι, αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, σύμφωνα με το οποίο η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται μόλις μία ημέρα κάθε 3.300 χρόνια… Οι περισσότερες χώρες που είχαν ως επίσημη θρησκεία τον Καθολικισμό, υιοθέτησαν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο από τον 16ο, 17ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, ενώ η Ελλάδα ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο το 1923.Μπέρδεμα με τις γιορτές...
Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, επί αιώνες αρνείτο να χρησιμοποιήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο φοβούμενη την «παραπλάνηση των πιστών»... Και στη συνέχεια έγινε χαμός. Ευτυχώς, τότε, δεν υπήρχαν τα Πρωινάδικα και τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, διαφορετικά ακόμα θα το συζητούσαμε. Τι συνέβη; Η Εκκλησία της Ελλάδος συνέχισε να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά έδωσε τις ευλογίες της ώστε να εισαγάγει η Πολιτεία το Γρηγοριανό, μόνο όμως για πολιτική χρήση. Με βασιλικό διάταγμα, λοιπόν, εισήχθη στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στις 16 Φεβρουαρίου του ‘23 η οποία ορίστηκε ως 1η Μαρτίου. Αλλά λίγες μέρες αργότερα, το ξανασκέφτηκαν οι ιερείς και κατάλαβαν ότι θα ήταν άστοχο στις 25 Μαρτίου να μην εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εορτή της επετείου της Επανάστασης του 1821. Η Εκκλησία της Ελλάδος, έλυσε το πρόβλημα αποδεχόμενη να χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο για τις θρησκευτικές γιορτές εκτός του Πάσχα το οποίο γιορτάζεται με το Αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο…
Όλες οι Ανατολικές Εκκλησίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό Πάσχα με μόνη εξαίρεση την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, που έχουν υιοθετήσει το Γρηγοριανό Πάσχα.
Και έκτοτε το πρόβλημα μετατέθηκε στα βιβλία της Ιστορίας… Για παράδειγμα η Ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 με το Ιουλιανό και στις 8 Οκτωβρίου με το Γρηγοριανό. Η ημερομηνία που έχουν καταγράψει το συμβάν στα Ημερολόγιά Καταστρώματος τα βρετανικά και γαλλικά πλοία ήταν η 20η Οκτωβρίου, ενώ για τους Έλληνες και τους Ρώσους η ημερομηνία ήταν 8η Οκτωβρίου του 1827… Και περάσανε 100+1 χρόνια από τότε και ουδείς πλέον γνωρίζει να πει με βεβαιότητα γιατί οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετική ημερομηνία από τους Ορθόδοξους… Τώρα θα έμαθαν… Και πολλές Εκκλησίες ακόμα γιορτάζουν βασικές εορτές με τα δικά τους Ημερολόγια!
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr