Έτσι άδειασε από ψυχές η δυτική Ευρυτανία: πρώτα η φτώχια, μετά ο Εμφύλιος και στο τέλος ένας σεισμός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που άδειασαν χωριά ολόκληρα στη δυτική Ευρυτανία κι ακόμα έτσι μένουν: σκοτεινά κι αχάιδευτα από διαβάτη πάτημα… Από τη μια η φτώχεια κι ανέχεια, ο Εμφύλιος και ο θάνατος κι από την άλλη ο σκληροτράχηλος-δύστροπος τόπος έδιωξαν πολλούς από τον ορεινό όγκο των Ευρυτάνικων Αγράφων. Και μια μέρα σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 1966, ήρθε και το σημάδι του Θεού: ο σεισμός. Κι εκεί που πρώτα κατοικούσε η αντρειοσύνη κι η λεβεντιά, τώρα σιωπή και αναμνήσεις…
Τα ρολόγια έδειχναν 04:00. Ξημερώματα. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 1966, όταν τα ευρυτανικά βουνά σείστηκαν συθέμελα! Σεισμός 6,2 Ρίχτερ και μέχρι τις 05:00 οι μετασεισμικές δονήσεις έκαναν τον τόπο και τους ανθρώπους να τρέμουν. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα σπλάχνα των χωριών Μαυρομάτα και Βράχα. Άλλοι είπαν στα Πετράλωνα.Απόλογισμός; Μια γυναίκα-μάνα έξι παιδιών νεκρή στο χωρίο Κεράσοβο-Κερασοχώρι, η Βασιλική σύζυγος Αθανασίου Λεπενιώτη, ετών 30. Και 60 τραυματίες, αλλά και απροσμέτρητες υλικές ζημιές.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» έγραφε: «Οι άστεγοι εις τας πληγείσας περιοχάς υπερβαίνουν τας 9.000 και επί συνόλου 32.000 περίπου οικιών ποσοστόν 75-80% εξ αυτών κατέρρευσαν ολοσχερώς ή κατέστησαν άκρως επικίνδυνοι.»
Ο Μαραθιάς και η Βίνιανη δεν κατοικούνται ακόμα και σήμερα, ενώ στα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοί τους- οι πιο πολλοί υπέργηροι- μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών!
Ιδού ο ένοχος...
Το σαθρό έδαφος των Ευρυτανικών Αγράφων δεν άντεξε τα χτυπήματα των Ρίχτερ. Στα χωριά Άγιος Νικόλαος και Κοσίτσα «κατέρρευσαν ολοσχερώς όλαι αι οικίαι»!
Χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας ήταν ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός προσεισμών αλλά και μετασεισμών. Οι επιστήμονες, τότε, «έδειξαν» ως ένοχο για τη σεισμική δραστηριότητα το Φράγμα των Κρεμαστών, που είχε ολοκληρωθεί την ίδια χρονιά, το 1966, και είχε δημιουργήσει την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Το έργο είχε κατασκευαστεί σε μία σεισμικά ενεργή περιοχή ζωσμένη από ρήγματα!
Και την επομένη της καταστροφής κατέφθασαν οι βασιλείς, να δείξουν ότι νοιάζονταν... Κι ο υπερήφανος τόπος ακόμα παλεύει με τα στοιχειά της φύσης και των ανθρώπων τα πάθια...
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr