Η Δίκη των Πιθήκων: Όταν καθηγητής σύρθηκε στα δικαστήρια γιατί δίδασκε τη θεωρία του Δαρβίνου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν 7 Απριλίου του 1925 όταν ο 24χρονος καθηγητής Βιολογίας Τζον Σκόουπς (John T. Scopes) συλλαμβάνεται ενώ δίδασκε κεφάλαιο από τη «Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών» του Δαρβίνου στο Γυμνάσιο του Dayton της Πολιτείας Tennessee, κατά παράβαση της νομοθεσίας της πολιτεία και συγκεκριμένα του λεγόμενου «Butler Act».
Στα τέλη του Μαρτίου του 1925 στην Πολιτεία του Τενεσί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχε ψηφιστεί ο διαβόητος Νόμος Μπάτλερ, που απαγόρευε τη διδασκαλία στα σχολεία οποιασδήποτε θεωρίας που αμφισβητούσε τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου και υποστήριζε ότι «ο άνθρωπος προέρχονταν από κατώτερες μορφές ζωικών οργανισμών»!
Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιουλίου του 1925, άρχιζε στο Ντέιτον του Τενεσί η δίκη του καθηγητή βιολογίας Τζον Τόμας Σκόουπς, που δεν έδωσε καμία σημασία στον αναχρονιστικό και σκοταδιστικό νόμο και συνέχισε να διδάσκει την θεωρία του Δαρβίνου στους μαθητές του. Η θεωρία του Δαρβίνου υποστηρίζει - χοντρικά - ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τους πιθήκους. Η εισαγγελία της θρησκόληπτης πολιτείας των ΗΠΑ κινήθηκε αστραπιαία και άσκησε ποινική δίωξη στον καθηγητή.Αυτή ήταν η διαβόητη Δίκη των Πιθήκων (Scopes Monkey Trial ), η δίκη που θεωρείται μία από τις 10 σημαντικότερες στη νομική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και ξαφνικά το Ντέιτον, η ξεχασμένη περιοχή στο χάρτη των ΗΠΑ, έγινε μέσα σε μια νύχτα διάσημο. Δημοσιογράφοι από όλη την επικράτεια κατέφθαναν για να καλύψουν την υπόθεση. Η εφημερίδα «Chicago Tribune» μετέδιδε απευθείας την ακροαματική διαδικασία μέσω αυτοσχέδιου ραδιοφωνικού σταθμού που είχε οργανώσει για τις ανάγκες της δίκης, γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο ένα χαράκωμα ο κορυφαίος δικηγόρος – ποινικολόγος Κλάρενς Ντάροου ως Υπεράσπιση και στο απέναντι ανάχωμα ο πολιτικός και δεινός ρήτωρ, Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν, φαντατικός αντιδαρβινιστής και θρησκόπληπτος.
Ζέστη και καταχνιά...
Καταμεσής του καλοκαιριού - μέσα Ιουλίου - υπό αφόρητο καύσωνα οι δικαστές αποφάσισαν να βγουν από την αίθουσα και να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη σκιά των πλατάνων. Ένδεκα μέρες μετά, οι ένορκοι αποφάσισαν την ενοχή του καθηγητή Τζον Σκόουπς και ο δικαστής τιμώρησε τον διαπρεπή βιολόγο με χρηματική ποινή 100 δολαρίων, αρκετά υψηλό ποσό για εκείνη την εποχή.
Ο Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν, ο άνθρωπος που έσυρε στο δικαστήριο τον καθηγητή, πέθανε πέντε μέρες μετά το πέρας της δίκης· στον ύπνο του, πριν κλείσει τα 65 χρόνια του! Κάποιοι μίλησαν για θεϊκό σημάδι κάποιοι άλλοι, οι πιο προσγειωμένοι, για το ζάχαρο που κατέτρωγε τον οργανισμό του πολιτικού επί χρόνια.
Το 1927, δυο χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση, υποστηρίχθηκε αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Τενεσί από τον καταδικασμένο καθηγητή. Το δικαστήριο αθώωσε τον Σκόουπς, όμως δεν ακούμπησε το Νόμο Μπάτλερ που ίσχυε μέχρι τον Μάιο του 1967.
Τι κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε, οι φανατικοί θρησκόληπτοι παραμένουν φανατικοί θρησκόληπτοι και ξιφουλκούν με τους δαρβινιστές. Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και φανατισμός και το φως με το σκοτάδι θα αντιπαλεύουν στο διηνεκές…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr