Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σε αριθμούς: Γιατί η Ελλάδα είχε ελάχιστες απώλειες και πώς κατέρρευσαν οι οικονομίες νικητών και ηττημένων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Ιουνίου. Το 1914 έπεφτε η πρώτη σφαίρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1919 έμπαινε η τελευταία υπογραφή στη συνθήκη (των Βερσαλιών) που σφράγισε το τέλος του. Ανάμεσα στους δυο Ιούνηδες έπεσαν δισεκατομμύρια τουφεκιές και χάθηκαν πάνω από 18,6 εκατομμύρια άνθρωποι! Ανάμεσα σε εκείνα τα καλοκαίρια ο κόσμος ολόκληρος χειμώνιασε απότομα για τέσσερα χρόνια.
Ο Μεγάλος Πόλεμος είχε αρχίσει στις 28/06 του 1914 και είχε τελειώσει στα πεδία των μαχών στις 11/11 στις 11:00 το πρωί του 1918.
Στις 28 Ιουνίου είχαν δολοφονηθεί ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας και η σύζυγός του Σοφία στο Σαράγεβο από τον σερβοβόσνιο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ· ήταν η αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της το Νοέμβριο του 1918.
ΟΠάνω από 30 έθνη, που αριθμούσαν περισσότερα από 800 εκατομμύρια πληθυσμό, ρίχτηκαν στον Πόλεμο μεταξύ 1914 και 1918. Η πλειοψηφία συμμετείχε στο πλευρό των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν η Γερμανία, η Αυστρουγγαρία, η Βουλγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μόνο 20 χώρες παρέμειναν ουδέτερες και οι περισσότερες βρίσκονταν στη Λατινική Αμερική· ελάχιστες στη βόρεια Ευρώπη.
Αυτό που άρχισε ως μια σχετικά μικρή σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετατράπηκε σε πόλεμο μεταξύ των αυτοκρατοριών. Η είσοδος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στον Μεγάλο Πόλεμο ήταν το γεγονός που συμπαρέσυρε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο στον όλεθρο!
Πάνω από 65 εκατομμύρια άνδρες προσφέρθηκαν εθελοντικά ή επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν. Εκατομμύρια άμαχοι συνέβαλαν στην πολεμική προσπάθεια δουλεύοντας στη βιομηχανία, τη γεωργία ή απασχολήθηκαν σε εργασίες που χήρεψαν όταν στρατεύτηκαν οι άνδρες.
Στη Βρετανία μόνο, παρήχθησαν σχεδόν 4 εκατομμύρια τουφέκια, 250.000 πολυβόλα, 52.000 αεροπλάνα, 2.800 άρματα μάχης, 25.000 πυροβόλα και πάνω από 170 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού μέχρι το 1918.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σκότωσε περίπου 18,6 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες, αλλά και άφησε αμέτρητους άλλους ανάπηρους σωματικά και ψυχολογικά.
Ο Πόλεμος επίσης, άλλαξε για πάντα το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο του κόσμου ολόκληρου: οδήγησε στην κατάρρευση τριών Αυτοκρατοριών, της Ρωσικής, της Αυστροουγγρικής και της Οθωμανικής. Το κόστος της διεξαγωγής του ολοκληρωτικού πολέμου, αλλά και της ανοικοδόμησης στη συνέχεια, κατέστρεψε τις εθνικές οικονομίες τόσο των νικητών Ευρωπαίων Συμμάχων όσο και των ηττημένων Κεντρικών Δυνάμεων.
Η Ελλάδα κήρυξε και επίσημα τον Πόλεμο στις Κεντρικές Αυτοκρατορίες τον Ιούνιο του 1917, ενώ ο ελληνικός στρατός είχε ήδη αρχίσει να πολεμά στο Μακεδονικό μέτωπο. Η συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στον Πόλεμο προκάλεσε τον ολέθριο για τον τόπο Εθνικό Διχασμό απότοκος του οποίου ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τις λιγότερες απώλειες κυρίως επειδή μπήκε αργά στον πόλεμο. Είχε συνολικές απώλειες 27.000 ανδρών στο πεδίο της μάχης (6000 νεκρούς και αγνοούμενους και 21.000 τραυματίες). Η Γερμανία και η Ρωσία μέτρησαν περίπου 2 εκατομμύρια νεκρούς στο μέτωπο και από ενάμιση εκατομμύριο Γαλλία και Αυστροουγγαρία… Και ο κόσμος δεν είχε δει τίποτα ακόμα…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr