Όταν η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν μάγεψε τον αναρχικό επαναστάτη Μπακούνιν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας, λένε και η καθημερινότητα του Μπακούνιν ήταν η επανάσταση, όμως ο μεγάλος αναρχικός κάποτε εκστασιάστηκε ακούγοντας την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν!
Ήταν Πρωταπριλιά, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, του 1849, όταν έπειτα από την εκτέλεση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Ρίχαρντ Βάγκνερ, ένας άνδρας ογκώδης, με ακατάστατη γενειάδα και χαμογελαστό πρόσωπο, πλησίασε τον γερμανό μουσουργό και του είπε πιάνοντάς τον από τον ώμο: «Ακόμα και αν όλα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο· ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας»!
Κι’ αν εκείνα τα λόγια πέρασαν από τον μύθο στην Ιστορία και τα μνημονεύουν κάποιοι μέχρι τις μέρες μας, είναι γιατί δεν τα είπε ένας οποιοσδήποτε ακροατής που μαγεύτηκε από το αριστούργημα του Μπετόβεν· ο εύσωμος γενειοφόρος ήταν ο διαβόητος επαναστάτης – αναρχικός Μιχαήλ Μπακούνιν!
Ο Μπακούνιν θεωρείται ως μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του αναρχισμού και βασικός ιδρυτής της επαναστατικής σοσιαλιστικής. Ο Μπακούνιν ήταν ένας από τους πιο διάσημους ιδεολόγους με επιρροή μεταξύ των ριζοσπαστών σε όλη τη Ρωσία και την Ευρώπη. Και εκείνο το «θηρίο» του αναρχισμού, είχε μαγευτεί από τον τιτάνα της μουσικής.
Η 9η Συμφωνία ήταν η τελευταία από τις Συμφωνίες του Μπετόβεν,που ολοκληρώθηκε τρία χρόνια πριν από το θάνατό του το 1824. Την βραδιά της πρεμιέρας, ο Μπετόβεν ήταν εντελώς κωφός. Στο φινάλε της Συμφωνίας, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, αλλά ο Μπετόβεν συνέχισε να διευθύνει...
Η 9η Συμφωνία είναι η πρώτη που ενσωμάτωσε χορωδιακά μέρη και σολίστ σε ένα είδος μουσικής που μέχρι τότε αφορούσε μόνο όργανα. Πολλοί θεωρούν αυτό το έργο ως το σπουδαιότερο του Μπετόβεν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι ό,τι σπουδαιότερο έχει γραφεί στη δυτική μουσική!
Ο Μπακούνιν ήταν αντίπαλος του μαρξισμού και ιδιαίτερα της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ο Μπακούνιν έπαιξε ηγετικό ρόλο στην Εξέγερση του Μάη στη Δρέσδη το 1849, βοηθώντας στην οργάνωση της άμυνας των οδοφραγμάτων ενάντια στα πρωσικά στρατεύματα με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και τον Βίλχελμ Χάινε. Ο Μπακούνιν συνελήφθη και κρατήθηκε για 13 μήνες και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο από την κυβέρνηση της Σαξονίας. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια· εκδόθηκε στη Ρωσία και κλείστηκε στα μπουντρούμια του φρουρίου Πετροπαυλόφσκ. Ακολούθησαν εξορίες στη Σιβηρία, διαφυγή στην Ιαπωνία, την Ευρώπη, τη Βοστώνη…
Η ζωή του Μπακούνιν ήταν μια περιπέτεια επικών χολιγουντιανών διαστάσεων, που είχε καταληκτικό σταθμό τη Βέρνη της Ελβετίας. Ο Μιχαήλ Μπακούνιν πέθανε την 1η Ιουλίου του 1876 στα 62 χρόνια του και ενταφιάστηκε στο Bremgarten cemetery. Η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν δεν έφυγε ποτέ από το νου του ασυγκράτητου επαναστάτη.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr