Έτσι γκρεμίστηκε η Βρετανική Αυτοκρατορία: Όταν χάθηκαν στις ζούγκλες της Ασίας 130.000 στρατιώτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Όλα έχουν κάποτε ένα τέλος κι αυτό το τέλος είχε φθάσει μια μέρα σαν σήμερα, του 1942 για την πανίσχυρη Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη, οι Ιάπωνες υπερηφανεύονταν για την μεγάλη επιτυχία τους!
Μια μέρα σαν σήμερα, λοιπόν, 15 Φεβρουαρίου του 1942 η Σιγκαπούρη - ο ακρογωνιαίος λίθος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ασία - παραδόθηκε στους Ιάπωνες. Την ώρα που το ιαπωνικό αυτοκρατορικό ναυτικό έκανε επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο ιαπωνικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην Ανατολική Ασία.
Από τον Δεκέμβριο του 1941, οι Ιάπωνες είχαν καταλάβει το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και λίγο μετά την Ινδονησία. Η προέλαση στη Χερσόνησο της Μαλαισίας, μάλιστα, ήταν ταχύτατη. Οι Ιάπωνες είχα το πλεονέκτημα των εναέριων δυνάμεων και βύθιζαν τα βρετανικά πολεμικά πλοία, λίγο έξω από την ακτή, σπέρνοντας τον τρόμο στους υπερασπιστές στην ξηρά. Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, οι Βρετανοί, είχαν υποχωρήσει στο νησί της Σιγκαπούρης, ανατινάζοντας πίσω τους τη γέφυρα προς την ενδοχώρα.
Με επικεφαλής τον υποστράτηγο Άρθουρ Πέρσιβαλ, τα συμμαχικά στρατεύματα ήταν ελάχιστα εκπαιδευμένα στον πόλεμο της ζούγκλας και δεν είχαν αποτελεσματική αεροπορική ή ναυτική υποστήριξη. Μια εσφαλμένη βρετανική εκτίμηση ότι το έδαφος ήταν ακατάλληλο για κίνηση τεθωρακισμένων τους άφησε χωρίς υποστήριξη από τανκ, ενώ οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν περίπου 200 τεθωρακισμένα οχήματα.
Ο ιαπωνικός βομβαρδισμός ανέτρεψε τα οποία αμυντικά σχέδια και έσπασε το ηθικό των στρατιωτών της Βρετανίας. Τα μεγάλα πυροβόλα της Σιγκαπούρης, που ήταν φτιαγμένα για να την προστατεύσουν από θαλάσσιες επιθέσεις, είχαν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν τους Ιάπωνας, όμως δεν είχαν την επαρκή ποσότητα των ειδικών εκείνων πυρομαχικών, που θα τα καθιστούσαν πανίσχυρα.
Οι Βρετανοί έπεσαν στην παγίδα
Μόλις αποβιβάστηκαν οι Ιάπωνες στη Σιγκαπούρη, ακολούθησε σφοδρή μάχη. Mέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οι Bρετανοί είχαν υποχωρήσει σε μία μικρή αμυντική θέση και ανησυχούσαν σοβαρά για τα εφόδια τους σε νερό καύσιμα και πυρομαχικά που τα έβλεπαν να τελειώνουν. Έπειτα από μία έντονη συζήτηση της διοίκησης, σχετικά με το αν έπρεπε να αντεπιτεθούν ή να παραδοθούν, αποφασίστηκε τελικά να παραδοθούν. Οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Αργότερα ο διοικητής τους, είπε πως η επίθεση στη Σιγκαπούρη ήταν μια μπλόφα· ο ίδιος είχε πολύ σοβαρούς φόβους πως οι βρετανικές δυνάμεις θα συνέχιζαν να πολεμούν ενώ ο ίδιος είχε ξεμείνει από πολεμοφόδια! Οι απώλειες της Κοινοπολιτείας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των 69 ημερών ξεπέρασαν τους 80.000 νεκρούς, τραυματίες ή αιχμαλωτισμένους (σε αυτούς προστίθενται και 50.000 που παραδόθηκαν στη Βρετανική Μαλάια), ενώ οι Ιάπωνες έχασαν λιγότερους από 6.000 άνδρες.
Οι ελλιπώς προετοιμασμένοι Βρετανοί ηττήθηκαν μέσα σε έξι μέρες και παραδόθηκαν στον στρατηγό Τομογιούκι Γιαμασίτα στις 15 Φεβρουαρίου του 1942, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα στην ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας!
Το Γιβραλτάρ της Ανατολής είχε πέσει και χιλιάδες στρατιώτες άρχισαν να κατευθύνονται σε μία σκληρή αιχμαλωσία. Η αρχή του τέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ασία, γράφτηκε μία μέρα σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου του 1942.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr