Πέφτει νεκρός ο τελευταίος άνθρωπος που πυροβολήθηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από το Ανατολικό Βερολίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Μια μέρα σαν σήμερα έπεφτε νεκρός ο τελευταίος άνθρωπος που πυροβολήθηκε προσπαθώντας να πετάξει προς την ελευθερία…
Η νύχτα της 5ης προς 6ης Φεβρουαρίου του 1989 ήταν σκοτεινή και ήσυχη… Ο Κρις Γκεφρόι το είχε ετοιμάσει από καιρό: είχε κλείσει πια τα 20 χρόνια του και το Ανατολικό Βερολίνο τον έπνιγε σαν θηλιά· θα προσπαθούσε να ξεφύγει στη Δύση.
Μια μέρα σαν σήμερα, ο Κρις Γκουεφρόι θα πέρναγε στα κιτάπια της Ιστορίας ως ο τελευταίος άνθρωπος που πυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να περάσει το Τείχος του Βερολίνου!Από μικρός ο Κρις είχε απασχολήσει τις Αρχές της Ανατολικής Γερμανίας. Ήταν από εκείνους που δεν εκτιμούσαν την, ευημερία που τους πρόσφερε το καθεστώς…
Όταν τέλειωσε το σχολείο, ο Κρις, είπε «όχι» στην πρόταση να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού στον Εθνικό Λαϊκό Στρατό και το καθεστώς του έκλεισε τις πόρτες των πανεπιστημίων της χώρας. Είχε όνειρο ο Κρις να γίνει πιλότος, αλλά έμεινε με το όνειρο να τον ξυπνάει τις νύχτες. Έλεγε «θα γίνω ηθοποιός» πιο μετά, αλλά κι εκεί βρήκε μπροστά του τείχη. Μεγάλα κι υψηλά…
Εργάστηκε στον κλάδο της εστίασης, ο Κρις, αλλά όταν κατάλαβε τη διάβρωση του συστήματος από την ασυδοσία και τη διαφθορά αηδίασε και παραιτήθηκε!
Τον Ιανουάριο του 1989, ο 21χρονος Κρις έμαθε ότι πολύ σύντομα θα λάμβανε κλήτευση για να υπηρετήσει στον στρατό. Τότε ήταν που πήρε απόφαση να κάνει πραγματικότητα αυτό που τριγύριζε στο νου του όλον αυτόν τον καιρό: θα έφευγε!
Ο Κρις Γκουεφρόι μίλησε με τον αδελφό του, τον Γκούντιαν και αποφάσισαν να πηδήξουν πάνω από το Τείχος· είχαν ακούσει ότι η διαταγή να πυροβολούν όποιον προσπαθούσε να το σκάσει είχε αρθεί και εκείνες τις μέρες ο σουηδός πρωθυπουργός Ίνγκβαρ Κάρλσον θα επισκεπτόταν το Ανατολικό Βερολίνο. «Δεν θα τολμούσαν να πυροβολήσουν δυο παιδιά» σκέφτηκαν…
Τα μεσάνυχτα, στις 5 Φεβρουαρίου, τ αδυο αδέρφια σκαρφάλωσαν στο Τείχος. Κι όταν προσπάθησαν να περάσουν το τελευταίο συρματόπλεγμα άκουσαν τους πυροβολισμούς των φρουρών. Οι σφαίρες βρήκαν τον Κρις στο στήθος που έπεσε νεκρός πάνω στο συρματόπλεγμα. Ο Γκούντιαν τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά έζησε.
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Φεβρουαρίου του 1989. Ο Κρις έγινε σύμβολο ως ο τελευταίος που πυροβολήθηκε και άφησε τη στερνή πνοή του στο Τείχος, οι συνοριοφύλακες πήραν ένα γερό μπόνους που σκότωσαν ένα 20χρονο παιδί και η Ανατολική Γερμανία 9 μήνες μετά θα κατέρρεε μαζί με το αιματοβαμμένο Τείχος…
Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι ο αδελφός του Κρις, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και στις 17 Οκτωβρίου του 1989 διέφυγε στο Δυτικό Βερολίνο.
Ο Κρις Γκουεφρόι δεν ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που πλήρωσε με τη ζωή του το άλμα προς την ελευθερία, ήταν ο τελευταίος που πυροβολήθηκε.
Ο Γουίνφριντ Φρούντενμπεργκ, έναν μήνα μετά τον Κρις σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να περάσει το Τείχος με αυτοσχέδιο αερόστατο το οποίο κατέπεσε στο έδαφος.
Μετά την πτώση του απάνθρωπου καθεστώτος δικάστηκαν οι συνοριοφύλακες που πυροβόλησαν τον Κρις, κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές - χάδι και σήμερα ο Κρις είναι ένα πέτρινο μνημείο για να θυμίζει τα πέτρινα καθεστώτα που βάρυναν τη Γη...
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr