Σκοτώνεται ο πρόεδρος του Πακιστάν: Ποιοι τον ήθελαν νεκρό και τι του είχε πει μέντιουμ για τον θάνατό του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Ζία Ουλ Χακ ήταν πρόεδρος του Πακιστάν, όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Πολλοί τον ήθελαν νεκρό. Ένα μέντιουμ του είχε προσδιορίσει το θάνατό του, αλλά έπεσε έξω μια εβδομάδα…
Όταν ακούστηκε η είδηση ότι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C130 συνετρίβη, μια μέρα σαν σήμερα 17 Αυγούστου του 1988, κοντά στην πόλη του Πακιστάν Μπαχαβαλπούρ, λίγοι έδωσαν σημασία. Το γεγονός θα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων ολόκληρου του κόσμου, αν δεν υπήρχε η λίστα επιβατών, που αστραπιαία ανέβασε την είδηση βασικό θέμα στην «πρώτη σελίδα».
Ανάμεσα στους νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος ήταν ο πρόεδρος και αρχηγός του στρατού του Πακιστάν Ζία Ουλ Χακ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ Άρνολντ Λιούις Ράφελ αρκετοί πακιστανοί αξιωματούχοι, αλλά και ένας ακόμα αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος! Γρήγορα το δυστύχημα χαρακτηρίστηκε τυχαίο γεγονός από τις Πακιστανικές Αρχές, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι - και μάλιστα δικαιολογημένα – που έκαναν λόγω για δολοφονική ενέργεια.Ο Ζία ήταν τότε ο απόλυτος μονάρχης της χώρας, είχε οδηγήσει στην αγχόνη τον πρωθυπουργό Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο και 10 χρόνια τώρα λειτουργούσε ως δικτάτορας! Ο Ζία είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης με το γειτονικό Αφγανιστάν, βοηθώντας αμέριστα τους Αφγανούς και πρωταγωνίστησε παρασκηνιακά και στην σύρραξη του Ιράν με το Ιράκ. Στα τέλη του 1987, ο Ζία έστειλε ολόκληρη την κυβέρνηση της χώρας του… σπίτι της και προκήρυξε νέες εκλογές, για το Νοέμβριο του 1988 αλλά δεν πρόλαβε…
Ο γιός του μίλησε για φόνο
Ο Μουχαμάντ Ιτζάζ Ουλ Χακ, γιος του Ζία Ουλ Χακ, ισχυρίστηκε, χρόνια μετά την πτώση του C130, ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδείχνουν ότι το αεροπλάνο κατέπεσε λόγω ψεκασμού με αναισθητικό αέριο στο πιλοτήριο που αχρήστεψε τους πιλότους. Επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία εκρηκτικών σε κιβώτια με μάνγκο, και υποστήριξε ότι ένα βλήμα είχε χτυπήσει το αεροπλάνο.
Ο γιός του Ζία άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του πρώην αρχηγού του στρατού και του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, ινδικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στη δολοφονία του πατέρα του.
Οι δηλώσεις του Χακ, που έγιναν στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τους ισχυρισμούς των πακιστανικών και αμερικανικών αρχών που υποστηρίζουν ότι η συντριβή ήταν ατύχημα και όχι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Ο Χακ ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν έγινε νεκροψία στη σορό του πατέρα του. Οι νεκροτομές ακυρώθηκαν την «τελευταία στιγμή» και η μόνη νεκροψία έγινε στο σώμα ενός στρατιωτικού ακόλουθου των ΗΠΑ, επειδή το σώμα του, υποτίθεται, ότι θα επέστρεφε στην Αμερική.
Και ο πρωθυπουργος της Ινδίας
Ο Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργος της Ινδίας, λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί είχε δηλώσει στους New York Times ότι ο Ζία είχε δολοφονηθεί για να μην προχωρήσει σε λύση του προβλήματος του Κασμίρ: «Ήμασταν κοντά στο να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία για το Κασμίρ. Είχαμε τους χάρτες και τα πάντα έτοιμα να υπογράψουμε. Και μετά σκοτώθηκε», είπε. Ακόμα και σήμερα ο θάνατος του Ζία παραμένει ένας άλυτος γρίφος.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του θανάτου του Ζία είναι ότι - όπως έλεγε σε δικούς του - του είχε πει ένα μέντιουμ ότι θα πέθαινε στις 8-8-88. Όταν δεν συνέβη τίποτα εκείνη την ημέρα, ο Πρόεδρος γέλασε πιστεύοντας ότι τον είχαν εμπαίξει. Σκοτώθηκε εννέα ημέρες αργότερα...Ο Μουχάμαντ Ζία-Ουλ-Χακ είχε γεννηθεί το 1924, ήταν στρατιωτικός και πολιτικός και διετέλεσε ως ο πλέον μακρόβιος πρόεδρος στην ιστορία του Πακιστάν: από το 1978 έως το 1988.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr