Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ότι έχει την υπερδύναμη να πετάει; Ο Δημήτρης Τζανκατιάν με το drone του, κοιτάει (και φωτογραφίζει) από ψηλά τα πιο απίθανα μέρη
Ο φωτογράφος, κινηματογραφιστής και πιστοποιημένος χειριστής drone μιλάει στο ethnos.gr για όλα όσα κρύβονται πίσω από το πλούσιο portfolio του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί – έστω ως παιδί- ότι έχει την υπερδύναμη να πετάει, και ποιος δε γοητεύεται από τη δυνατότητα να βλέπει τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου από ψηλά; Με τις ραγδαίες αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία στις ζωές μας, η «υπερδύναμη» είναι ευρέως προσβάσιμη και κάποιοι έχουν -εκτός των άλλων- το ταλέντο και τη δημιουργικότητα να μετουσιώσουν τα σύγχρονα υπερόπλα σε «εργαλεία» που τους εξασφαλίζουν, πέραν της μαγευτικής θέας, τα προς το ζην. Μιλάμε για επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες drone, και συγκεκριμένα για τον ταλαντούχο Δημήτρη Τζανκατιάν – τον κινηματογραφιστή και αεροφωτογράφο, του οποίου το portfolio περιλαμβάνει μερικές από τις εντυπωσιακότερες λήψεις από ψηλά.
«Έμαθα ότι υπάρχει ένα μικρό ελικοπτεράκι με το οποίο μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες»
Όπως εξηγεί ο ίδιος στο ethnos.gr, η αγάπη του για τα drones και τη φωτογραφία γενικά ξεκίνησε το 2018. Δηλώνοντας gadgetάκιας, ο Δημήτρης θυμάται πως, «όπως χάζευα, είδα μία διαφήμιση στο facebook. Έτσι έμαθα ότι υπάρχει ένα μικρό ελικοπτεράκι το οποίο μπορείς να χειριστείς και να πετάξεις μακριά, και να βγάλεις με αυτό φωτογραφίες. Είμαι και τεχνικός υπολογιστών -αυτό έχω σπουδάσει- και αμέσως ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και μαγνητίστηκα. Την επόμενη ακριβώς μέρα, πήγα και το πήρα. Το λάτρεψα, αυτό ήταν, έγινε η αγάπη μου».
Ο Δημήτρης Τζανκατιάν, που είναι ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές που πιστοποιήθηκαν για τη χρήση του drone εξηγεί ότι, έκτοτε, το πεδίο έχει αλλάξει. «Πάρα πολύ, προς το καλύτερο», σημειώνει και εξηγεί ότι, «υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου κάποιοι χειριστές δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να προκαλούν πρόβλημα στους επαγγελματίες – όταν πηγαίνουν σε κάποια events, ή όταν κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορούν να δουλέψουν όπως πρέπει. Βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, υπάρχουν κι οι αστυνομικές Αρχές που πλέον είναι ενήμερες για πολλά πράγματα και έχουν εκπαιδευτεί για κάποια που, τα πρώτα χρόνια, δεν ήξεραν». Ο Δημήτρης αναφέρεται και στην ποιότητα της δουλειάς, στην οποία δίνει πολύ μεγάλη σημασία, σε συνάρτηση με την αύξηση της δημοφιλίας των drones ως μέσου παραγωγής περιεχομένου. «Η ποιότητα (συνολικά) έχει πέσει. Και ο πελάτης, όμως, ενός διαφημιστικού, μίας εικόνας ή οτιδήποτε, σε κάποιες περιπτώσεις επειδή μπορεί να υπάρχει μεγάλη προσφορά χειριστών, ξέρει ότι έχει τη δυνατότητα να παράξει το content που θέλει πολύ οικονομικά – αγνοώντας, βέβαια, τους επαγγελματίες που προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες drones και πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Κάποιους τους νοιάζει να κάνουν μόνο τη δουλειά τους. Θέλω να σημειώσω, όμως, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, π.χ., μπορεί να επέλεξαν μία πιο οικονομική πρόταση, δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς και επέστρεψαν στον επαγγελματία που αρχικά τους έκανε μεγαλύτερη προσφορά, αλλά ξέρουν ότι θα πάρουν το αποτέλεσμα που ήθελαν εξαρχής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, και υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις».
Όταν του ζητάμε να ξεχωρίσει δύο δουλειές από το πλούσιο portfolio του, ο Δημήτρης δυσκολεύεται. Μιλάει, όμως, για τον τελικό Κυπέλλου του 2022. «Ήταν στο ΟΑΚΑ, μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Κατέβασα την μπάλα που θα έπαιζε στο γήπεδο με drone. Αυτό ήταν κάτι που δε συμβαίνει συχνά, ήταν πολύ σημαντικό», λέει, και αναφέρεται και στην εμπειρία του από τη φωτογράφιση ενός ξενοδοχείου. «Πέρυσι το καλοκαίρι, φωτογράφισα το ξενοδοχείο Mandarin στο Costa Navarino, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία που έχουμε στην Ελλάδα. Ήταν τιμή να μπορέσω να είμαι αυτός που το φωτογράφισε», προσθέτει.
Φυσικά, η χρήση αυτού του μέσου φωτογράφισης και κινηματογράφισης, έχει εισαγάγει στην αγορά και κάποιους κανόνες. Όσο η χρήση drone από επαγγελματίες γίνεται πιο δημοφιλής, μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στον χώρο και μπορεί να προκύψουν διάφορα, νομικά θέματα. Πόσο περιοριστικά μπορεί να είναι αυτά και με ποιους τρόπους καλύπτεται, ο ίδιος ως χειριστής drone, αλλά και οι πολίτες; Τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν; «Είμαι πιστοποιημένος χειριστής από την ΥΠΑ, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το drone που έχω διαθέτει άδεια και ασφάλεια αστικής ευθύνης μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. Είμαι πλήρως καλυμμένος – εγώ, αλλά και οι άλλοι από εμένα. Σε κάθε δουλειά, καταθέτω και το αντίστοιχο σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ, οπότε όλα γίνονται καθ’ όλα νόμιμα. Είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω στην ΥΠΑ σχέδιο πτήσης – που θα πετάξω, τι ώρες θα πετάξω, τα πάντα- με κάθε δουλειά που αναλαμβάνω. Οι αρμόδιοι ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες. Υπάρχει, βεβαίως, και περίπτωση να σου που ότι δεν μπορείς να πετάξεις τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες στις διαδρομές που έχεις ζητήσει. Μπορεί από την υπηρεσία να στο πουν, αν υπάρχουν στρατιωτικές εκδηλώσεις, αν χρειαστεί να πετάξουν κάποια αεροπλάνα για εκπαιδεύσεις, μπορεί να στο απαγορεύσουν. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να πετάξεις δίπλα από οποιοδήποτε αεροδρόμιο, θέλει special authorization εκεί πέρα», εξηγεί.
Όμως, ο Δημήτρης Τζανκατιάν δεν πτοείται από τους αυστηρούς κανόνες γιατί, όπως λέει, «κάνουν τη δουλειά πιο επαγγελματική. Όταν λες στον πελάτη ότι έχεις τα απαραίτητα έγγραφα, αυτός που ξέρει και καταλαβαίνει θα σε δει και πιο σοβαρά. Οπότε, σε κάποιες περιπτώσεις, θα σε πληρώσει και κάποια χρήματα περισσότερο. Θα εκτιμήσει, δηλαδή, τον χειριστή που έχει προσλάβει και του έχει αναθέσει να κάνει αυτή τη δουλειά».
Τι άλλοι περιορισμοί υπάρχουν; «Δεν πετάμε ποτέ με βροχή και με πολύ δυνατό αέρα, επίσης, μπορεί να πετάξουμε, αλλά τα πλάνα μπορεί να είναι κουνημένα. Μπορεί, επίσης, το drone, λόγω του αέρα, να μην μπορέσει να γυρίσει πίσω – να φέρνει αντίσταση ο αέρας και να μη μπορείς να το επιστρέψεις και να το χάσεις. Σε κάποιες δουλειές, βέβαια, μπορεί να μην έχει σημασία ο καιρός, το πετάς ανεξαρτήτως. Υπάρχουν, όμως, και άλλες, ειδικές συνθήκες όπως, π.χ., στη φωτογράφιση σκαφών που κάνω, ή ξενοδοχείων ή βιλλών, όπου ο ήλιος πρέπει να είναι στην εντέλεια – εκεί δεν μπορείς να έχεις συννεφιά καθόλου. Και στα σκάφη όπου πρέπει να συντονίσεις καπετάνιο, προσωπικό, και όλα τα συναφή».
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr