Εντυπωσιακή ανακάλυψη στον Άρη: Για πρώτη φορά βρέθηκε νερό σε υγρή μορφή
Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα ανάλυση του Mars Insight Lander της NASA, που προσγειώθηκε στον πλανήτη το 2018🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αποθέματα νερού στον Άρη εντόπισαν επιστήμονες, βαθιά μέσα στον βραχώδη εξωτερικό φλοιό του πλανήτη. Ειδικότερα, τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα ανάλυση του Mars Insight Lander της NASA, που προσγειώθηκε στον πλανήτη το 2018.
Το αεροσκάφος είχε ένα σεισμόμετρο, το οποίο κατέγραψε δονήσεις τεσσάρων ετών, βαθιά μέσα στον Κόκκινο Πλανήτη. Η ανάλυση αυτών των δονήσεων – και του πώς ακριβώς κινείται ο πλανήτης – αποκάλυψε «σεισμικά σήματα» υγρού νερού.
Τι αναφέρει η έρευα των επιστημόνων
Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν για πρώτη φορά νερό στον Άρη σε υγρή μορφή, γεγονός που αλλάζει τα σενάρια για τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων που συγκέντρωσε το σκάφος «Mars Insight Lander» το διάστημα 2018-2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με ένα σεισμόμετρο, το οποίο κατέγραφε επί τέσσερα χρόνια τις σεισμικές δονήσεις, που αποκαλούνται «Marsquakes» (σεισμοί του Άρη) και προέρχονται από το βαθύ εσωτερικό του πλανήτη.
Αναλύοντας, λοιπόν, 1.319 δονήσεις και μετρώντας πόσο γρήγορα ταξιδεύουν τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες πέτυχαν να βρουν τι υλικό είναι πιο πιθανό να κινείται. «Αυτές για την ακρίβεια είναι οι ίδιες τεχνικές, που χρησιμοποιούμε για να βρούμε νερό στη Γη ή πετρέλαιο και φυσικό αέριο», εξήγησε ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα σενάρια που εξετάζονται
Δημοσίευμα του εξωτερικού ανέφερε πως στον Άρη υπήρχε νερό ωστόσο για τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης έγινε μια έρημος και το νερό εξατμίστηκε στο διάστημα σε μεγάλο μέρος του. Έκτοτε, ερευνητές υποστήριξαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν παγωμένοι ωκεανοί κάτω από το έδαφος του Άρη. Το άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι το νερό σε υγρή μορφή να είναι διασκορπισμένο σε όλη την υπόγεια επιφάνεια, καθώς με βάση τους επιστήμονες είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ύπαρξη ζωής.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr