Επιστήμονας θύμα της τεχνητής νοημοσύνης: Τον χαρακτήρισε λανθασμένα ως δολοφόνο και πέρασε 10 μήνες στη φυλακή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ρώσος υδρολόγος Alexander Tsvetkov συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2023, όταν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαπίστωσε ότι το πρόσωπό του ταυτίζεται κατά 55% με το σκίτσο ενός δολοφόνου που είχε σχεδιάσει ένας μάρτυρας πριν από 20 χρόνια.
Ο εφιάλτης για τον επιστήμονα
Ο Alexander Tsvetkov, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιολογίας Εσωτερικών Υδάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ζούσε έναν εφιάλτη τους τελευταίους 10 μήνες. Τον έβγαλαν από ένα αεροπλάνο τον Φεβρουάριο, μετά από ένα ταξίδι εργασίας στο Κρασνογιάρσκ, και τον ενημέρωσαν ότι είχε ταυτοποιηθεί ως ο δράστης μιας σειράς δολοφονιών πριν από 20 χρόνια. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι αυτός και ο φερόμενος ως συνεργός του σκότωσαν τουλάχιστον δύο άτομα στη Μόσχα και γύρω από την πόλη τον Αύγουστο του 2002, αγνοώντας τις μαρτυρίες πολλών επιστημόνων ότι ο Τσβετκόφ ήταν μαζί τους την ώρα των δολοφονιών. Το όπλο του κράτους; Ένα σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη που βρήκε 55% ταύτιση μεταξύ του Τσβέτκοφ και ενός σκίτσου που σχεδίασε ένας μάρτυρας πριν από δύο δεκαετίες...
Οι δολοφονίες για τις οποίες κατηγορείται ο Alexander Tsvetkov έγιναν στις 2 Αυγούστου 2002. Αρχικά, ένας άνδρας με τον οποίο οι ύποπτοι φέρεται να είχαν πιει, σκοτώθηκε μετά από καυγά. Το ίδιο βράδυ, λήστεψαν μια 64χρονη γυναίκα, πριν τελικά επιτεθούν και σκοτώσουν μια άλλη γυναίκα και την 90χρονη μητέρα της με το πρόσχημα ότι ήθελαν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα.
Ο φερόμενος ως συνεργός του Tsvetkov, ο οποίος προσήλθε και παραδέχτηκε τους φόνους, αναγνώρισε τον επιστήμονα, αλλά υπήρχαν κάποια ζητήματα με την κατάθεσή του. Ισχυρίστηκε ότι ο Αλεξάντερ ήταν άστεγος μαζί του στη Μόσχα, έπινε αλκοόλ και «κάπνιζε μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα». Μόνο που ο Tsvetkov δεν είχε μείνει ποτέ άστεγος, δεν έπινε και δεν είχε καπνίσει τσιγάρο στη ζωή του λόγω πνευμονικών προβλημάτων. Ο συνεργός θυμήθηκε επίσης ότι ο Tsvetkov είχε τατουάζ με δαχτυλίδια στα δάχτυλά του και ένα κέλτικο μοτίβο στο αριστερό του χέρι. Όμως οι συγγενείς του επιστήμονα λένε ότι δεν είχε ποτέ τατουάζ.
Τι κατέθεσαν οι συνάδελφοί του
Σύμφωνα με το odditycentral.com, πολλοί από τους επιστήμονες συναδέλφους του Αλεξάντερ κατέθεσαν ότι ήταν μαζί τους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο όπου έγιναν οι δολοφονίες, αλλά οι αρχές δεν τους έλαβαν καν υπόψη τους. Ο υδρολόγος φέρεται να αναγκάστηκε να γράψει μια ομολογία την οποία αργότερα ανακάλεσε και πέρασε τους τελευταίους 10 μήνες πίσω από τα κάγκελα, ενώ η οικογένειά του προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον βγάλει από τη φυλακή.
Σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές πηγές, παρά το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων που αθώωναν τον Tsvetkov σε αυτή την υπόθεση δολοφονίας, οι ρωσικές αρχές επέλεξαν να εμπιστευτούν ένα λογισμικό που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Είχε διαπιστώσει ότι η εμφάνιση του υδρολόγου ταίριαζε με εκείνη του καταζητούμενου δολοφόνου κατά 55% περίπου, γεγονός που προφανώς ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη φυλάκισή του.
Η υπόθεση του Αλεξάντερ Τσβέτκοφ απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων στη Ρωσία εδώ και μήνες και μετά από μια εκστρατεία που ζητούσε την απελευθέρωσή του, καθώς και τη φημολογούμενη παρέμβαση του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο επιστήμονας αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον του δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί, οπότε δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από το πρόβλημα.
Ο Πούτιν φέρεται να σχολίασε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύπλοκο θέμα και αν υπάρχουν αποτυχίες σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να αναλυθούν και να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr