Συνταγές | ICookGreek

Πατάτες γεμιστές με προσούτο Ευρυτανίας, τυριά και αρωματικό βούτυρο

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και τρίβετε τις πατάτες, μέχρι να μείνει καθαρή η φλούδα τους. Τις χαράσσετε σταυρωτά και τις αλείφετε με βούτυρο. Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις τοποθετείτε σε αντικολλητικό ταψάκι. Τις ψήνετε για 1 ώρα στους 180 °C και τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
  2. Ανοίγετε κατόπιν με μαχαίρι τις πατάτες στο μέρος που τις χαράξατε και αφαιρείτε μια ποσότητα από τη σάρκα τους. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα 2/3 από τα τυριά με τη μουστάρδα, το μισό προσούτο, λίγο πιπέρι και την κρέμα γάλακτος.
  3. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ταψάκι. Τις γεμίζετε με το μείγμα των τυριών. Ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο για 3’-4’ στους 220 °C, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο προσούτο και τα υπόλοιπα τυριά (ωμά), γαρνίρετε με αρωματικό βούτυρο και σερβίρετε.

Πώς φτιάχνετε αρωματικό βούτυρο

Για να φτιάξετε το αρωματικό βούτυρο, χτυπάτε 150 γρ. βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό (ή άλλο φρέσκο μυρωδικό) ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και λίγο ροζ και πράσινο πιπέρι στο μπλέντερ. Πλάθετε το μείγμα σε κυλινδρικό σχήμα και το αφήνετε στο ψυγείο τυλιγμένο με αντικολλητικό χαρτί μέχρι να σφίξει. Όταν γίνει συμπαγές, το κόβετε σε ροδέλες.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
80'
6

Υλικά

  • 6 πατάτες πολύ μεγάλες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • ½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • 180 γρ. προσούτο Ευρυτανίας κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • χοντρό αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ροδέλες από αρωματικό βούτυρο για το γαρνίρισμα