Συγκλονίζει η ιστορία του Μο Φάρα: Έπεσε θύμα trafficking όταν ήταν παιδί - Τον έφερε στην Αγγλία μια γυναίκα που δεν ήξερε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Μο Φάρα, κορυφαίος αθλητής της Βρετανίας προχώρησε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC μίλησε για το πραγματικό του όνομα, ενώ μοιράστηκε με το κοινό και τη συγκλονιστική ιστορία ζωής του.
Ο Σερ Μο Φάρα μπήκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί και αναγκάστηκε να εργαστεί ως οικιακός βοηθός, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ενώ δήλωσε στο BBC ότι του δόθηκε το όνομα Μοχάμεντ Φάρα από εκείνους που τον έφεραν αεροπορικώς από το Τζιμπουτί. Το πραγματικό του όνομα είναι Hussein Abdi Kahin.
Ο αστέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθε αεροπορικώς από την αφρικανική χώρα σε ηλικία μόλις εννέα ετών με μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και στη συνέχεια τον ανάγκασαν να φροντίζει τα παιδιά μιας άλλης οικογένειας, αναφέρει το BBC.
Through this documentary I have been able to address and learn more about what happened in my childhood and how I came to the UK. I'm really proud of it and hope you will tune into @BBC at 9pm on Weds to watch. pic.twitter.com/rqZe41gFm8
— Sir Mo Farah (@Mo_Farah) July 11, 2022
«Για χρόνια συνέχισα να το κρύβω», λέει ο αθλητής της Team GB. «Αλλά δεν μπορείς να το κρύβεις για πολύ καιρό», συμπλήρωσε.
Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία με τους γονείς του ως πρόσφυγας.
Αλλά σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC και των Red Bull Studios, που προβλήθηκε πρόσφατα, λέει ότι οι γονείς του δεν έχουν έρθει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο -η μητέρα του και τα δύο αδέλφια του ζουν στην οικογενειακή φάρμα τους στο αποσχισθέν κράτος της Σομαλιλάνδης, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο πατέρας του, Αμπντί, σκοτώθηκε από αδέσποτα πυρά όταν ο Μo ήταν τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια εμφύλιας σύγκρουσης στη Σομαλία.
Ο Σερ Μο λέει ότι ήταν περίπου οκτώ ή εννέα ετών όταν τον πήραν από το σπίτι του για να μείνει με την οικογένειά του στο Τζιμπουτί. Στη συνέχεια τον μετέφερε αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και δεν είχε καμία σχέση μαζί της.
Του είπε ότι θα τον πήγαιναν στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς εκεί -κάτι για το οποίο λέει ότι ήταν «ενθουσιασμένος». «Δεν είχα ξαναμπεί ποτέ σε αεροπλάνο», τόνισε. Η γυναίκα του είπε να πει ότι το όνομά του ήταν Μοχάμεντ. Λέει ότι είχε μαζί της πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που έδειχναν τη φωτογραφία του δίπλα στο όνομα «Μοχάμεντ Φάρα».
Όταν έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο διαμέρισμά της στο Hounslow, στο δυτικό Λονδίνο, και του πήρε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του.
«Ακριβώς μπροστά μου, το έσκισε και το έβαλε στον κάδο απορριμμάτων. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είχα μπλέξει», λέει.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης λέει ότι έπρεπε να κάνει δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα παιδιά «αν ήθελα φαγητό στο στόμα μου», με τη μυστηριώδη γυναίκα να τον εκβιάζει λέγοντάς του πως «Αν θέλεις ποτέ να ξαναδείς την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα». «Συχνά κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα», τόνισε ο Μο Φάρα.
Η πρώτη «συνάντηση» με το σχολείο και τον αθλητισμό
Τα πρώτα χρόνια η οικογένεια δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο, αλλά όταν ήταν περίπου 12 ετών γράφτηκε στην 7η τάξη του Feltham Community College, ενώ το προσωπικό πληροφορήθηκε ότι ο Μο Φάρα ήταν πρόσφυγας από τη Σομαλία.
Η παλιά του καθηγήτρια Sarah Rennie λέει στο BBC ότι ήρθε στο σχολείο «ατημέλητος και απροστάτευτος», ότι μιλούσε ελάχιστα αγγλικά και ότι ήταν ένα «συναισθηματικά και πολιτισμικά αποξενωμένο» παιδί, ενώ συμπλήρωσε πως οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήταν οι γονείς του δεν συμμετείχαν σε καμία βραδιά γονέων.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του Σερ Μο, Alan Watkinson, παρατήρησε μια μεταμόρφωση στο νεαρό αγόρι όταν μπήκε στον στίβο. «Η μόνη γλώσσα που φαινόταν να καταλαβαίνει ήταν η γλώσσα της γυμναστικής και του αθλητισμού», λέει.
Ο πρωταθλητής του στίβου λέει ότι ο αθλητισμός ήταν μια σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν, καθώς «το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτή [την κατάσταση ] ήταν να βγω έξω και να τρέξω». Τελικά, εκμυστηρεύτηκε στον κ. Watkinson την πραγματική του ταυτότητα, την καταγωγή του και την οικογένεια για την οποία αναγκαζόταν να εργάζεται.
Ποιος είναι ο πραγματικός Μο Φάρα
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και βοήθησε τον Μο να ανατεθεί σε μια άλλη σομαλική οικογένεια. «Μου έλειπε ακόμα η πραγματική μου οικογένεια, αλλά από εκείνη τη στιγμή όλα έγιναν καλύτερα», λέει ο ίδιος.
«Ένιωσα ότι πολλά πράγματα έφυγαν από τους ώμους μου και ένιωσα ο εαυτός μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο -ο πραγματικός Μο».
Ο Μο Φάρα άρχισε να γίνεται γνωστός ως αθλητής και σε ηλικία 14 ετών προσκλήθηκε να αγωνιστεί για τα αγγλικά σχολεία σε έναν αγώνα στη Λετονία -αλλά δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ο κ. Watkinson τον βοήθησε να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα με το όνομα Μοχάμεντ Φάρα, η οποία του χορηγήθηκε τον Ιούλιο του 2000.
Στο ντοκιμαντέρ, ο δικηγόρος Alan Briddock λέει στον Φάρα ότι η υπηκοότητά του τεχνικά «αποκτήθηκε με απάτη ή ψευδή παραστατικά». Νομικά, η κυβέρνηση μπορεί να αφαιρέσει τη βρετανική ιθαγένεια ενός ατόμου εάν η ιθαγένειά του αποκτήθηκε με απάτη, αναφέρει το BBC.
Ωστόσο, ο κ. Briddock εξηγεί ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο στην περίπτωση του χρυσού Ολυμπιονίκη είναι χαμηλός.
«Βασικά, ο ορισμός της εμπορίας ανθρώπων είναι η μεταφορά για σκοπούς εκμετάλλευσης», λέει στον Sir Mo. «Στην περίπτωσή σας, υποχρεωθήκατε ως πολύ μικρό παιδί ο ίδιος να φροντίζετε μικρά παιδιά και να είστε οικιακή βοηθός. Και στη συνέχεια είπατε στις αρμόδιες αρχές, “αυτό δεν είναι το όνομά μου”. Όλα αυτά μαζί μειώνουν τον κίνδυνο το Υπουργείο Εσωτερικών να σας αφαιρέσει την ιθαγένεια».
Sir @Mo_Farah has revealed he was brought into the UK illegally under the name of another child.
— Radio News Hub (@radionewshub) July 11, 2022
In a BBC documentary, the four-time Olympic champion comes clean about his upbringing.
Video credit: @BBC pic.twitter.com/kthhPmdM3h
Το τρέξιμο ήταν σανίδα σωτηρίας
Ο Μο Φάρα εξηγεί στο BBC ότι θέλει να διηγηθεί την ιστορία του για να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με την εμπορία ανθρώπων και τη δουλεία. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούν ακριβώς τα ίδια με εμένα. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν».
«Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε διαφορετικό, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr