Κλάτενμπεργκ: «Καμία επίθεση σε διαιτητές δεν θα γίνει ανεκτή - Ολα σωστά στο ΟΑΚΑ»
Στην πρώτη συνέντευξή του ως πρόεδρος της ΚΕΔ, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί διαιτητικά λάθη που «δεν είναι ειλικρινή», ενώ με αφορμή όσα έγιναν στο ΠΑΣ-Ολυμπιακός, ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει δεκτή καμία επίθεση σε διαιτητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 27 λεπτά ┋
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, την πρώτη του από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στην ΚΕΔ, παρέθεσε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής μίλησε για την απόφασή του να αναλάβει επικεφαλής στην ελληνική διαιτησία, τόνισε πως είναι φυσιολογικά τα λάθη από τους διαιτητές, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επιθέσεων κατά των ρέφερι αλλά και στο αν θα οριστούν Ελληνες ρέφερι σε ντέρμπι, ενώ έκανε λόγο και για τους πίνακες διαιτησίας που παρέλαβε. Επιπλέον, αποκάλυψε τους τρεις υποψήφιους διαιτητές για να καλύψουν τη μια κενή θέση διεθνούς διαιτητή (Μανούχος, Φωτιάς, Κουμπαράκης), ενώ είπε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με όλες τις ομάδες, τους παίκτες και τους προπονητές τους το προσεχές διάστημα.
«Λειτουργώ με διαφάνεια»
Αναλυτικά ο άλλοτε κορυφαίος διαιτητής στην Premier League είπε στην αρχική τοποθέτησή του: «Βρίσκομαι εδώ και 10 εβδομάδες στην Αθήνα και θέλω να παρουσιάσω το όραμά μου για να κατανοήσουν όλοι τι προσπαθούμε να επιτύχουμε για την ελληνική διαιτησία. Μία από τις πρώτες δουλειές που είχα ερχόμενος εδώ είναι να έχω μία τεχνική ομάδα τις οποίες κατήρτισα μαζί με τους κ.κ. Σνόντι και Καπέλα. Έχουμε τον έλεγχο όλου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Sl 1, μέχρι και την Football League.
Θεώρησα σημαντικό να διατηρήσω κάποια ελληνικά στοιχεία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οπότε διατήρησα κάποιους Έλληνες συναδέλφους μου που ασχολούνται με τη διαιτησία στις υποδομές στις ΕΠΣ, συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο που με συνδράμουν και με στηρίζουν στα θέματα διαιτησίας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Η διαιτησία είναι σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι ένας νέος προπονητής, έπρεπε να εργαστώ με το υφιστάμενο υλικό. Προσπαθώ τους διαιτητές που υπάρχουν να τους εκπαιδεύσω, να τους βελτιώσω, να τους εξελίξω. Δεν μπορώ να βγω στη μεταγραφική αγορά και να αγοράσω... νέους παίκτες. Τους δίνω χρόνο, εκπαιδεύοντάς τους και επιμορφώνοντάς τους. Αυτό που έχω προσπαθήσω και πιστεύω καταφέρει αυτές τις δέκα εβδομάδες είναι να λειτουργώ με διαφάνεια. Όπως είχα υποσχεθεί, κάθε εβδομάδα προβαίνω σε αναλύσεις μέσω βίντεο, δίνω τους διαλόγους από το VAR στη δημοσιότητα. Είχα υποσχεθεί επίσης ότι θα φέρω τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαιτητές για να σφυρίξουν τα ντέρμπι, μέχρι στιγμής φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό. Όλα αυτά τα καταφέραμε με τη στήριξη της UEFA.
Δεν με ενδιαφέρουν τα πολιτικά θέματα του ποδοσφαίρου. Βρίσκομαι εδώ για να βελτιώσω τους διαιτητές, την ελληνική διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτόν τον στόχο. Θα εργάζομαι 24 ώρες το 24ωρο κάθε μέρα. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια από μέρους μου. Κάποιοι πιστεύουν ότι γίνονται σφάλματα στη διαιτησία. Προφανώς γίνονται λάθη. Οι προπονητές κάνουν λάθη, οι παίκτες κάνουν λάθη. Το ίδιο και οι διαιτητές. Εφόσον πρόκειται για ειλικρινή λάθη, τότε αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού.
«Λάθος που δεν είναι ειλικρινές...»
Όμως είναι σαφές επίσης ότι οποιοσδήποτε κάνει λάθος που δεν είναι ειλικρινές, τότε θα τίθεται εκτός ελληνικής διαιτησίας. Σας ζητάω τέλος να μη με κρίνετε με βάση τις 10 εβδομάδες που βρίσκομαι εδώ, αλλά μακροπρόθεσμα. Θεωρώ ότι η εμπειρία μου θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ελληνική διαιτησία. Θέλω να ευχαριστήσω τα ελληνικά ΜΜΕ που μου υπέβαλαν κάποιες ερωτήσεις, θα προσπαθήσω να απαντήσω με ειλικρίνεια και διαφάνεια και ελπίζω ότι οι απαντήσεις μου θα σας καλύψουν».
- Έχετε αναφερθεί εσείς ο ίδιος σε διαιτητικά λάθη που έχουν γίνει ως τώρα μέσω των βίντεο σας. Που τα αποδίδετε και πώς μπορούν να μειωθούν; Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των φάσεων, μήπως θα ήταν εφικτό να επιλέγονται οι κατά τεκμήριο πιο δύσκολες φάσεις της αγωνιστικής κι όχι μία φάση από κάθε ματς;
Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ήθελα να κάνω ερχόμενος εδώ, στο πλαίσιο του οράματος που είχα. Αυτές οι εβδομαδιαίες αναλύσεις που κάνω μέσω βίντεο. Δεν πρόκειται πάντα για λάθη. Πρόκειται για κάποια σημεία που πρέπει να αναδειχτούν. Θέλω να εκπαιδεύσω τόσο τους διαιτητές, όσο και τα ΜΜΕ. Να καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι διαιτητής, να είσαι στο VAR και να βρίσκεται μέσα στο κέντρο του VAR. Οπότε όταν βρίσκεται ένας διαιτητής αντιμέτωπος με κάποιες φάσεις και πρέπει να λάβει μία απόφαση σε κλάσματα του δευτερολέπτου, πόσο δύσκολο είναι να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση. Θέλω να κάνω τον κόσμο να καταλάβει τι είναι το VAR και πώς λειτουργεί.
Λόγω covid αυτή τη στιγμή είναι πιο δύσκολο, όμως είναι από τα πράγματα που θέλω να κάνω. Αυτό που είναι σημαντικό στα βίντεο είναι να αναλύονται οι λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις, που συζητώνται δηλαδή επί μακρόν στην Ελλάδα. Δεν θα αναλύονται φάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα. Κυρίως θέλω να προσφέρω εκπαίδευση σε αποφάσεις που είναι υποκειμενικές. Στην ερώτηση για τις πιο δύσκολες φάσεις, όλες είναι δύσκολες. Ειδικά όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Θέλω να αναδείξω αυτές που δημιουργούν την περισσότερη σύγχυση, ώστε να οδηγήσουν σε καλύτερη εκπαίδευση στο μέλλον όσον αφορά τα ζητήματα της διαιτησίας.
«Θετικό βήμα η γραμμή του οφσάιντ»
- Γιατί ισχύει μονομερώς η εντοπιότητα στους ορισμούς διαιτητών στη χώρα μας και μάλιστα με διακρίσεις; Πώς γίνεται οι διαιτητές Αθηνών να έχουν το περιθώριο ορισμού σε παιχνίδια ομάδων της περιφέρειάς τους, ακόμα κι όταν αυτές αγωνίζονται με ομάδες άλλων γεωγραφικών περιφερειών και να μην το έχουν διαιτητές άλλων πόλεων. Ας πούμε οι Θεσσαλονικείς ακόμα και στα ντέρμπι της πόλης τους...
Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, η Αθήνα έχει 5 εκατ. πληθυσμό, αντίστοιχο με του Λονδίνου. Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα, οποιοσδήποτε από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίξει στην Αθήνα και αντίστροφα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στον κανονισμό διαιτησίας. Αυτό που έχουμε προσέξει είναι μέσω μίας δήλωσης που έχουν κάνει κάποιοι διαιτητές. Για παράδειγμα αν είναι κάποιος γονέας κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας μίας συγκεκριμένης ομάδας ή εργάζεται σε μία ΠΑΕ, τότε σε αυτή την περίπτωση, τότε αυτούς τους περιορισμούς τους γνωρίζει η ΚΕΔ και δεν ορίζονται στη συγκεκριμένη ομάδα. Επίσης μπορεί στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα να μη θέλει κάποιος διαιτητής να σφυρίξει κάποιον τοπικό αγώνα. Είναι κάτι που συνέβη στη 2η αγωνιστική, όμως όπως γίνεται και στο Λονδίνο, τότε θα πρέπει να γίνεται αυτός ο καταμερισμός ώστε να βγει η αγωνιστική κάθε φορά.
«Δεν υπάρχει συνωμοσία κατά της Ελλάδας»
- Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, είχατε τονίσει ότι θα δημοσιοποιούνται τα πάντα στον αέρα για να μη μένουν σκιές. Την επόμενη μέρα από το πολυσυζητημένο γκολ του Χασάν στα Γιάννενα, η ΚΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση για να εξηγήσει πώς το γκολ σωστά ακυρώθηκε, κάτι που δεν είχε ξανακάνει ούτε πριν από εσάς, αλλά ούτε επί των ημερών σας. Δύο μέρες μετά, στην καθιερωμένη ανάλυση φάσεων, δεν συμπεριλάβατε την επίμαχη φάση και τελικά οχτώ μέρες μετά τον αγώνα αποφασίσατε να την αναλύσετε. Τι μεσολάβησε; Με ποια κριτήρια κάνετε την επιλογή των φάσεων; Με αυτή την τακτική θεωρείται ότι δεν μένουν σκιές;
Η χρήση της τρισδιάστατης γραμμής οφσάιντ αποφασίστηκε από τις ελληνικές ομάδες πέρυσι και θεωρώ πως ήταν ένα θετικό βήμα γιατί αυτή η τεχνολογία προσφέρει ακρίβεια και δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Αυτό που υπάρχει είναι μία σύγχυση για τη χρήση του εργαλείου αυτού, του πώς οριοθετούνται οι γραμμές αυτές, οπότε θεώρησα ότι ίσως χρειάζεται να εκπαιδεύσω τον κόσμο πώς λειτουργούν ακριβές οι γραμμές. Το έκανα με το βίντεο της περασμένης εβδομάδας. Πάντα υπεισέρχεται το ανθρώπινο στοιχείο, όμως στο τέλος η τεχνολογία είναι αυτή που αποφασίζει για το αν υπάρχει οφσάιντ ή όχι. Αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη φάση, για να καταλάβει ο κόσμος γιατί δεν συνοδεύτηκε από το ηχητικό αρχικά. Την επόμενη μέρα βγάλαμε την ανακοίνωση για το πώς λήφθηκε η απόφαση. Μετά από μερικές μέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο το οποίο συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό.
Δεν θα υπάρχει όμως πάντα βίντεο για όλες τις φάσεις που συνοδεύονται από το αντίστοιχο ηχητικό, γιατί τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει όμως να γίνεται ποτέ κατάχρηση των ηχητικών, τα χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση, τότε θα πρέπει να το σταματήσω. Αντίστοιχα όπως συνέβη στην Πρέμιερ Λιγκ αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου είχαμε μία αντίστοιχη φάση στο Έβερτον-Λίβερπουλ. Ήταν ακριβώς ίδια η φάση, πάρθηκε η απόφαση για οφσάιντ. Οπότε πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει καμία συνωμοσία κατά της Ελλάδας, έτσι είναι η τεχνολογία και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται.
«Ο,τι μπορώ για να προστατεύσω τους διαιτητές»
- Ακούσαμε τον διαιτητή Δημήτρη Καραντώνη στο τελευταίο παιχνίδι που διηύθυνε, ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός, να αναφέρει στην ενδοεπικοινωνία του VAR ότι τον βρίζει συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός παράγοντας. Όσα συνέβησαν μάλιστα καταγράφηκαν και στο φύλλο αγώνα, όπου γίνεται λόγος για ύβρεις και απειλές. Σας ανησύχησε το συγκεκριμένο συμβάν; Σκοπεύετε να λάβετε κάποια μέτρα για τέτοιου είδους φαινόμενα, πιθανώς ενημερώνοντας την UEFA; Έχετε δώσει επιπλέον κατευθύνσεις στους διαιτητές για ανάλογα περιστατικά;
Δεν θέλω να αναφερθώ στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι ερχόμενος στην Ελλάδα είπα στους διαιτητές πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους προστατεύσω και πρέπει οι ίδιοι να αισθάνονται ασφαλείς, σίγουροι και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Είτε αυτά συμβαίνουν πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια ή μετά. Τους μετέφερα ότι θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται εφόσον χρειάζεται, οπότε οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και όπως πρέπει στο έπακρο των δυνατοτήτων τους. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών ή των οικογενειών τους, δεν θα γίνεται ανεκτή.
- Έχετε σκεφτεί να κάνετε συνάντηση με τους τηλεκριτικούς διαιτησίας για να σταματήσει το φαινόμενο της κριτικής από μέρους τους που μπερδεύει τον κόσμο και πολλές φορές έρχεται σε κόντρα με τη δική σας κριτική, δημιουργώντας μία αρνητική ατμόσφαιρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Με το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται στα μίντια, ενημερώνονται και καταλαβαίνουν πώς λήφθηκε η κάθε απόφαση. Χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για τα ΜΜΕ που ελπίζω ότι θα καταφέρω να προσφέρω τους επόμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά τους τηλεκριτικούς διαιτησίας, υπάρχουν οι κανόνες παιχνιδιού και πάνω σε αυτούς πολλές φορές η FIFA βγάζει αποσαφηνίζει τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες διευκρινίζουν κάποιον νόμο εφόσον δεν ήταν σαφής. Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι τηλεκριτικοί διαιτησίας να μην τα γνωρίζουν γιατί δεν ανήκουν στην ενεργή διαιτητική οικογένεια, οπότε υπάρχει η περίπτωση να οδηγούνται σε λάθος εκτιμήσεις. Αυτές τις οδηγίες όμως έχουμε από τη FIFA και οι διαιτητές αυτές εφαρμόζουν.
«Σημαντική επένδυση το VAR»
- Ενώ ο Άρης είναι πρώτος στη βαθμολογία και παραδοσιακά στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Άλλωστε έχετε και γνώση της δυναμικής του, καθώς σφυρίξατε το Άρης-Ατλέτικο πριν χρόνια, γιατί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σφύριξε Έλληνας και όχι ξένος διαιτητής. Θα έχει ξένους διαιτητές στα ματς με τους άλλους τέσσερις των Big 5; Ποια τα κριτήρια επιλογής των ξένων διαιτητών; Δεν είναι άδικο π.χ. στο Ολυμπιακός-Άρης να έχει Έλληνα ρέφερι και στο ΠΑΟΚ-Άρης ξένο διαιτητή; Όχι μόνο για τον Άρη, αλλά και για τους αντιπάλους του...
Καταρχήν ευχαριστώ τον Θεό που είχε λήξει εκείνο το παιχνίδι Άρης-Ατλέτικο 1-0 γιατί δεν φανταζόμουν ποτέ μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν αναφορά σε εκείνο το παιχνίδι. Οπότε ευτυχώς που νίκησε ο Άρης και μειώθηκαν οι επιθέσεις που δέχομαι γι' αυτό το αποτέλεσμα. Όλα τα παιχνίδια στην Ελλάδα είναι σημαντικά για εμένα. Θέλω να δω τους Έλληνες διαιτητές, να τους εξελίξω, να τους εκπαιδεύσω για να αναπτυχθούν, να γίνουν καλύτεροι ώστε στο μέλλον να έρχονται λιγότεροι ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα. Θα δω την πορεία για το πώς θα εξελιχθεί το ελληνικό πρωτάθλημα φέτος, θα εξαρτηθούν πάρα πολλά από το πώς θα εξελιχθούν τα πλέι οφ. Αναλύω τα πάντα, λαμβάνω υπόψιν τα πάντα και κάθε αγώνας για εμένα είναι εξίσου σημαντικός.
- Κρίνοντας με τη μεγάλη εμπειρία σας σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ, πώς αξιολογείτε τη χρήση του VAR στη χώρα μας; Είναι αρκετά σε ικανοποιητικό επίπεδο αναλογικά;
Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε να γίνονται λάθε κάθε εβδομάδα σε κάθε πρωτάθλημα. Ακόμα και με το VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι ότι η χρήση του VAR γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό, δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Είναι μία σημαντική επένδυση που έγινε από πλευράς κυβέρνησης και ομάδων, η οποία στο σύστημα αυτό βοηθάει σημαντικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως προείπα λάθη γίνονται από όλους, δυστυχώς κανένας δεν δέχεται τα λάθη των διαιτητών. Είμαι όμως σίγουρος πως με την εκπαίδευση που θα δίνω κι εγώ μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα βελτιώνεται η χρήση του VAR για να βελτιώνετε ακόμη περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
«Δέχομαι κριτική καθημερινά»
- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις συνεχείς επιθέσεις από την ΠΑΕ Ολυμπιακός; Έχετε σκεφτεί να ενημερώστε FIFA και UEFA; Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς περί δόλου;
Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών. Πάντα γινόταν αυτό, πάντα δεχόμουν κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ΚΕΔ, οπότε είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να συναντάω. Δέχομαι κριτική σχεδόν καθημερινά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι, είναι ένα κίνητρο για να γίνομαι καλύτερος. Θέλω να έχω αυτή την κριτική γιατί με ωθεί να προσπαθώ να βελτιωθώ και σπρώχνει και την ομάδα που με περιστοιχίζει να βελτιωθεί κι αυτή μέσω της κριτικής. Όσον αφορά τον διάλογο με τις ομάδες, θέλω να συνεχιστεί. Με την ανταλλαγή απόψεων το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή προς όλους. Θα προσπαθώ πάντα να απαντάω σε ό,τι με ρωτάνε και να λειτουργώ με διαφάνεια προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
- Σκοπεύετε να ορίσετε φέτος Έλληνα διαιτητή σε ντέρμπι;
Υπάρχουν πάρα πολλά ντέρμπι που θα γίνουν στην Αθήνα, οπότε προφανώς θα χρειαστούν πολλοί διαιτητές. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ήθελα να συνεχίσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές στα ελληνικά ντέρμπι είναι για να μαθαίνουν οι Έλληνες διαιτητές πώς λειτουργούν και πώς χειρίζονται τον αγώνα. Έτσι τοποθετώντας τους Έλληνες διαιτητές ως 4ους ή βοηθούς VAR, τους βοηθάω να αποκτήσουν περαιτέρω εμπειρία και υπάρχει μία ισορροπία ξένων και Ελλήνων στη διαιτητική ομάδα που ορίζεται. Πέραν όμως των ντέρμπι που υπάρχουν μεταξύ των λεγομένων τεσσάρων ή πέντε ομάδων, υπάρχουν σημαντικά ντέρμπι μεταξύ των μικρότερων ομάδων για τις οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα. Οπότε θα προσπαθώ να ορίζω κάθε φορά τον σωστό διαιτητή στο σωστό αγώνα.
«Θέλω να κάνω τη διαφορά στην Ελλάδα»
- Γιατί δεχτήκατε να αναλάβετε πρόεδρος της ΚΕΔ έχοντας βρει έτοιμους τους πίνακες διαιτητών και τους συνεργάτες σας από τον προκάτοχό σας; Με παλιά υλικά δεν φτιάχνεις καινούργιο σπίτι...
Δέχτηκα αυτή τη θέση με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Δέχομαι βέβαια επιθέσεις καθημερινά κυρίως μέσω των social media. Είναι όμως κάτι που ξέρω ότι είναι μέρος της δουλειάς μου. Θέλω να μεταφέρω τη μακρά εμπειρία μου στους Έλληνες διαιτητές για να μπορέσω να κάνω τη διαφορά στην Ελλάδα, να τους βοηθήσω να βελτιωθούν και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία. Να γίνουν όσο πιο ξεκάθαροι και διαφανείς γίνεται.
Ήρθα τον Αύγουστο, ουσιαστικά δεν έγινε ούτε η τυπική παράδοση-παραλαβή με την προηγούμενη ΚΕΔ γιατί έγιναν όλα την τελευταία στιγμή. Ήταν δύσκολο λοιπόν, είχαν ληφθεί οι αποφάσεις από την προηγούμενη ΚΕΔ κι έπρεπε να τις σεβαστώ ακόμη κι αν δεν συμφωνούσα. Βήμα-βήμα θα προσπαθήσω να αλλάξω τα πράγματα όπως τα έχω στο μυαλό μου με τον ίδιο τρόπο που ένας προπονητής που έρχεται κι αναλαμβάνει μία ομάδα προσπαθεί να την κάνει όσο πιο επιτυχημένη γίνεται εφαρμόζοντας τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Σας ζητάω να μου δώσετε τον χρόνο να το κάνω αυτό το πράγμα. Επίσης να ξεκαθαρίσω πως ό,τι αφορά θέματα των διαιτητών για την SL 1 και SL2 αυτά αποφασίζονται από τα τρία ξένα μέλη της ΚΕΔ και κανέναν άλλον.
Οι Έλληνες τεχνικοί σύμβουλοι της ομάδας αποφασίζουν για τις υπόλοιπες μορφές ποδοσφαίρου, όπως η Football League, γυναικείο ποδόσφαιρο, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ό,τι αφορά στα πρωταθλήματα Νέων κλπ. Μία ακόμα επισήμανση είναι ότι οι τρεις από αυτούς τους τεχνικούς συμβούλους είναι ταυτόχρονα και παρατηρητές διαιτησίας της UEFA γιατί μεταφέρουν την εμπειρία που αποκτούν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην ελληνική πραγματικότητα και τη θέλουμε. Αντίστοιχα λοιπόν όπως έχεις έναν προπονητή σε μία ομάδα που συνήθως οι βοηθοί του είναι από την ίδια χώρα και βλέπουμε το υπόλοιπο επιτελείο να είναι Έλληνας, με τον ίδιο τρόπο έχουμε τους τρεις ξένους και τους Έλληνες που στηρίζουν τα άλλα μέλη της ΚΕΔ. Σε κάθε περίπτωση η SL 1 και SL 2 ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα αποκλειστικά και κάθε ευθύνη τη φέρουν μόνο οι ίδιοι (σ.σ. οι ξένοι).
«Να τα γράφουν όλα οι διαιτητές»
- Έχετε δεχτεί πιέσεις στο έργο σας;
Βρίσκεται κάθε στιγμή σε πίεση από το πρωί μέχει το βράδυ στην Ελλάδα υπάρχει πίεση. Αντίστοιχα όπως μία ομάδα κάνει ότι μπορεί για να κερδίζει, έτσι και εγώ έχω πίεση για να εχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση παίρνουμε όλοι την ξεψαχνίζουν. Αντίστοιχα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν τέτοια πίεση ούτε δέχονται τέτοια κριτική. Δεν έχει θέμα όμως με την πίεση. Αυτη η πίεση με βοηθάει να βελτιωθώ και μου αρέσει.
- Γιατί κοινοποιήσατε μετά από μία εβδομάδα τη συνομιλία για το ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού; Τοποθετήθηκε σωστά η γραμμή στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα; Είναι λάθος η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι έγινε για να τιμωρηθεί ο κ. Καραπαπάς, που είναι αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού;
Όπως επανέλαβα και πριν δεν θα δίνω όλο το ηχητικό σε αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Παρείχε το βίντεο αυτό μια εβδομάδα μετά για εκπαιδευτικούς λόγους και για να δείξει πως τοποθετείτε η γραμμή. Όσον αφορά το αν μπήκε σωστά η γραμμή μιλάμε για τεχνολογία. Η τεχνολογία εφαρμόστηκε όπως έπρεπε να εφαρμοστεί. Όλα αυτά που ακούγονται περί συνωμοσιών. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Έχουμε δει πολλά αντίστοιχα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη. Εδώ έχουμε μια τεχνολογία που λειτουργεί στο χιλιοστό, με τις γραμμές αυτές. Είδαμε πολλά γκολ να ακυρώνονται πέρυσι, που δεν εφαρμοζόταν η τεχνολογία αυτή. Από τη στιγμή που δέχονται όλοι να εφαρμοστεί αυτή η γραμμή πρέπει να δεχτούμε, σύμφωνα με τη FIFA, πως ακόμα και για ένα χιλιοστό το γκολ μπορεί να ακυρωθεί. Επίσης ήθελα να προσθέσω ότι ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δεν τιμωρήθηκε λόγω του ηχητικού που κοινοποίησα. Ο λόγος της παραπομπής του είχε να κάνει με όλα όσα συνέβησαν και γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα. Θέλησα απλά λοιπόν να παροτρύνω τους διαιτητές να γράφουν όλα όσα πέφτουν στην αντίληψή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
- Στις εξετάσεις που έκαναν οι παρατηρητές και οι διαιτητές πόσα λάθη έκαναν; Φημολογείται ότι κάποιοι έκαναν 5 -6 λάθη. Έχει αλλάξει ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο στα 3 λάθη αποπέμπεται κάποιος, διότι βλέπουμε ότι ουδείς αποπέμπεται.
Αν μιλάμε για τους παρατηρητές. Αν περνούσαν οι παρατηρητές από αγωνιστικά τεστ θα αποτύγχαναν ολοι. Προφανώς λοιπόν μιλάμε για τις εξετάσεις του όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό επιτρέπονταν 4 λάθη. Τα 4 αυτά λάθη απαλείφθηκαν από την προηγούμενη ΚΕΔ. Πλέον λόγω covid είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Κάποιες από αυτές τις εξετάσεις γίνονταν γραπτά, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά συστήματα. Παρουσιάστηκαν ορισμένα σφάλματα, οπότε θα πρέπει να δείξουμε λίγη ανοχή στη συνολική κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να διορθώσουμε οποιαδήποτε σφάλματα παρουσιάστηκαν. Κάποιοι λοιπόν από τους διαιτητές και παρατηρητές θα ξαναδώσουν εξετάσεις, ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Θέλουμε να τους στηρίξουμε για να γίνουν όσο πιο επιτυχημένοι γίνεται.
«Οι τρεις υποψήφιοι διεθνείς διαιτητές»
- Πρόκειται να ανακοινώσετε τη λίστα με τους διαιτητές της FIFA για τη σεζόν 2020-21. Ποια είναι τα κριτήρια σας; Συμφωνείτε με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός σας; Ποιοι είναι οι Έλληνες διαιτητές που έχουν την ικανότητα να γίνουν διεθνείς;
Η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να δηλώσουμε στη FIFA τους υποψήφιους για τη λίστα είναι για την 8η Νοεμβρίου. Αυτή η λίστα κανονικά ήταν να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο,αλλά λόγω κορωνοϊού πήγε για Νοέμβριο. Έχουμε μία θέση στους Άνδρες, αλλά καμία θέση για τους παρατηρητές, για τις Γυναίκες αλλά και για το ποδόσφαιρο Σάλας. Οι τρεις υποψήφιοι είναι οι Κουμπαράκης, Μανούχος και Φωτιάς. Στο διάστημα αυτό η ΚΕΔ θα τους παρακολουθεί στενά. Τα κριτήρια θα είναι: η φυσική τους κατάσταση, το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας, το ηλικιακό κριτήριο ( να έχουν δηλαδή το περιθώριο να ανελιχθούν στην καριέρα τους. Επίσης θα πρέπει να αγωνίζονται δύο χρόνια στην μεγάλη κατηγορία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι παίζουν ρόλο τα κριτήρια και όχι η πολιτική. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιλέξουμε τον καλύτερο γι΄ αυτή τη θέση.
- Σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τη φετινή σεζόν με τις λίστες διαιτητών, που είχαν ανακοινωθεί από τον κ. Περέιρα ή θα κάνετε κάποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της σεζόν;
Ποτέ μη λες ποτέ. Το θεωρώ βέβαια απίθανο να κάνω κάποιες αλλαγές μεσούσης της περιόδου. Υπήρχαν όμως 10 διαιτητές που προήχθησαν από την δεύτερη κατηγορία. Το θέμα με αυτούς είναι ότι δεν έχουν πιστοποίηση όσον αφορά το VAR. Αυτό υπολογιζόταν να γίνει τον Νοέμβριο, επειδή όμως ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα αποχής, θα τους αφήσω στην SL 2, με σκοπό να τους αξιολογήσω. Έχουμε λοιπόν τους 18 +10 (28), οι οποίοι μου αρκούν γι΄ αυτή την σεζόν. Συν βέβαια τα 24 παιχνίδια που θα φέρω ξένους διαιτητές. Αυτούς τους 10 θα τους παρακολουθώ, ώστε να μπορέσουν να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία κάποια στιγμή.
«Θα συναντηθώ με τους προπονητές και τους παίκτες»
- Ποιο είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπεύετε να εφαρμόσετε για τα επόμενα δύο χρόνια; Αρκούν τα διήμερα σεμινάρια για να βελτιωθούν οι διαιτητές;
Προφανώς και δεν αρκούν αυτά τα διήμερα σεμινάρια. Δυστυχώς βρισκόμαστε στην εποχή του Covid. Αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε και τη συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά πριν από την έναρξη της σεζόν. Οι διαιτητές παρακολουθούν τα ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο πλέον. Κάθε εβδομάδα κάνουμε συναντήσεις μέσω zoom με τους διαιτητές και τους παρατηρητές κάθε αγώνα και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να τελειοποιήσουν όσα έκαναν. Ουσιαστικά γίνονται απολογιστικές συναντήσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και συναντήσεις για να προετοιμάσουμε τους διαιτητές για τον επόμενο αγώνα που θα δώσουν. Όπως ένας προπονητής προετοιμάζει την ομάδα του για το επόμενο παιχνίδι. Στο μέλλον έχω στο μυαλό μου να έχουμε σεμινάρια κάθε μήνα.
Το όνειρο μου είναι να έχουμε επαγγελματίες διαιτητές στην Ελλάδα. Διαιτητές δηλαδή που δεν θα κάνουν κάποιο άλλο επάγγελμα, αλλά θα ασχολούνται μόνο με τη διαιτησία. Αυτό θεωρώ ότι θα επιφέρει και μια ισορροπία στη ζωή των διαιτητών, καθώς δεν θα έχουν να ανησυχούν και για το πως θα βγάλουν ως προς το ζείν. Το ξέρω καλά αυτό, καθώς υπήρξα επαγγελματίας διαιτητής για 13 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι να έχουν τακτικές συναντήσεις με τους διαιτητές. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να εξαλείψουμε τα λάθη, κάτι που φυσικά δεν γίνεται. Δυστυχώς τα λάθη των διαιτητών βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε σχέση με τα λάθη των υπόλοιπων στον αγωνιστικό χώρο. Όλα βέβαια επηρεάζονται από τον κορωνοϊό.
-Μπορείτε να σχολιάσετε την απόφαση σας να ορίσετε διαιτητές 1ης κατηγορίας σε αγώνες του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου; Πως σχολιάζετε την αντίδραση των διαιτητών;
Γιατί όχι; Έχουμε 18 διαιτητές και άλλους 10 που δεν έχουν την πιστοποίηση για το VAR. Έχουμε δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων 7 παιχνίδια. Στις πρώτες αγωνιστικές δεν είχαμε ούτε αυτά, καθώς κάποιες ομάδες μπήκαν πιο μετά στο πρωτάθλημα. Είναι σημαντικό για τους διαιτητές να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Οπότε θεώρησα ότι είναι σωστό, για να είναι σε ετοιμότητα, να οριστούν στις κατηγορίες που ξεκίνησαν νωρίτερα. Ταυτόχρονα, τους παρακολουθούμε στενά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους διαιτητές αρέσει να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και να σφυρίζουν, οπότε γιατί όχι;Μάλιστα και εγώ παρακολούθησα από κοντά ένα τέτοιο παιχνίδι και βεβαιωνόμαστε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα είναι έτοιμοι να σφυρίξουν τα μεγάλα παιχνίδια, που ουσιαστικά από αυτά κρίνονται.
Καταλήγοντας είπε: Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να συναντηθώ με τους προπονητές και τους παίκτες όλων των ομάδων και να μιλήσω μαζί τους. Θέλω να έχω έναν διάλογο, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην βελτίωση των Ελλήνων διαιτητών και κατ΄ επέκταση στην βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις ελληνικές ομάδες. Πιστεύω ότι θα είναι μια ανταγωνιστική σεζόν. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τα πω από κοντά με όλους σύντομα.
«Όλα σωστά στο ΟΑΚΑ»
Προηγουμένως η ΚΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις επίμαχες και πολυσυζητημένες φάσεις από την 5η αγωνιστική της Super League. Τρεις από αυτές σημειώθηκαν στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ όπου ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ συμφωνεί και στις τρεις με τις υποδείξεις της γερμανικής ομάδας διαιτητών, δηλαδή: δεν υπάρχει χέρι του Σάκχοφ στο 15', σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Τζόλη στο 25' και δεν υπάρχει πέναλτι του Κρίστισιτς στον Ζίφκοβιτς, δύο λεπτά αργότερα.
Για την πρώτη φάση, ο Κλάτενμπεργκ σημειώνει: «Η ΚΕΔ συμφωνεί με την απόφαση της διαιτητικής ομάδας για συνέχεια του παιχνιδιού διότι η θέση του χεριού του αμυνόμενου ενώ διεκδικεί στον αέρα τη μπάλα χωρίς έλεγχο της κίνησης του, θεωρείται σαν μια φυσική κίνηση και θέση χεριού και συνεπώς δεν καθιστά το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο».
Για το γκολ του Τζόλη, ο αρχιδιαιτητής τονίζει: «Η ΚΕΔ συμφωνεί με την απόφαση ακύρωσης του γκολ αλλά αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό προπονητών, ποδοσφαιριστών, φιλάθλων και εκπροσώπων του Τύπου μιας και αυτού του τύπου οι περιπτώσεις παιξίματος της μπάλας με το χέρι από τον επιτιθέμενο τιμωρούνται πλέον σύμφωνα με τον κανόνα 12 των κανόνων του παιχνιδιού, καθώς όταν ο παίκτης σκοράρει άμεσα στο αντίπαλο τέρμα και η μπάλα έχει έρθει πριν σε επαφή με το χέρι τιμωρείται αυτό το χέρι ακόμη και αν αυτή η επαφή είναι τυχαία».
Τέλος για το πέναλτι στον Ζίφκοβιτς αναφέρει ότι: «ο αμυνόμενος βρίσκεται μπροστά από τον επιτιθέμενο στην προσπάθεια για παίξιμο της μπάλας ενώ ο επιτιθέμενος κινεί το πόδι του προς το μέρος του αμυνόμενου με αποτέλεσμα να προκληθεί η επαφή. Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι πρόκειται για φυσική επαφή μεταξύ δύο ποδοσφαιριστών στην διεκδίκηση της μπάλας».
Play Video
Με αποζημίωση 20 ευρώ ανά συνταγή η διάθεση των ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία της γειτονιάς
Πως αποκωδικοποιούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικά ευρήματα: Τα πέντε μηνύματα που εισπράττουν οι «γαλάζιοι»
Γιατί στο ΠΑΣΟΚ νιώθουν δικαίωση για το «όχι» σε Τασούλα: Η καταγγελία για τις επιχορηγήσεις και τα πυρά της Χ. Τρικούπη
ΚΟΚ: Άτολμες και ελλιπείς χαρακτηρίζουν τις διατάξεις οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση - Η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου παραμένει πλημμέλημα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr