Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στη σκιά απειλών από την Άγκυρα
Στον απόηχο της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι την ένταση ενώ σήμερα Τετάρτη ξεκινά ο 63ος γύρος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Μπορεί η 6η Οκτωβρίου να σηματοδοτεί την έναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, όμως όπως όλα δείχνουν η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία επιθυμεί να συντηρεί την ένταση και να αφήνει υπόνοιες για την ελληνική πλευρά, στον απόηχο και της πρόσφατης υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς Τουρκίας, με τα μαχητικά F - 16, την παρεμπόδιση του Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η κλιμάκωσης της ρητορικής της έντασης δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλά τον πύχη των προσδοκιών, κάτι που ήδη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «δεν έχω πολλές ελπίδες, αλλά ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα»
Η επιστολή στον ΟΗΕ και η απειλή στην Ελλάδα
Την Δευτέρα η γειτονική χώρα προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις, πριν καν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, μέσα από νέα επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απειλώντας την ευθέως. Το γεγονός αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας την ίδια μέρα, σχολιάζοντας πως η Τουρκία θέτει εκ νέου το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα επιβάλλει την άποψή της με την διπλωματία των κανονιοφόρων, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς μιλώντας για τη δύναμη αποτροπής που έχτισε η Ελλάδα, με τις συμμαχίες αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαντώντας στην τουρκική πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, τόνισε ειδικότερα πως η Ελλάδα ενισχύει το γεωπολιτικό της στίγμα με νέες συμμαχίες, με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής σε όσους μπορεί να σκέφτονται να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Δένδιας σε Τουρκία: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν εκφοβιζόμαστε από παράνομες ενέργειες
Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή πρόσφατη επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπου διαμαρτύρονταν για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Λίγες ημέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές και μετά το παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούοσογλου, ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν αυτές καν λάβουν χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Θα ήθελα να πως η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή».
«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες, που εκτοξεύει κατά ριπάς η Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες».
Προκλητικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δε μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε ακόμη ένα παραλήρημα, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα έχει κόμπλεξ» με τη χώρα του.
Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά θα ήθελα να πω κι αυτό. Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο ΥΠΕΞ τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς. Επομένως, όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και προβήκαμε σε τέτοια βήματα που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ.
Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ επιχειρηματολόγησε ότι «το να είσαι δυνατός στο γήπεδο είναι μερικές φορές απαραίτητο. Μερικές φορές η διπλωματία εξαντλείται, δεν υπάρχει θεραπεία και πρέπει να κατέβεις στο γήπεδο, πρέπει να δείξεις τη δύναμή σου».
Στη συνέχεια δικαιολόγησε την παρουσία της Τουρκίας σε διάφορες περιοχές επιχειρηματολογώντας ότι κι άλλες χώρες κάνουν το ίδιο, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
«Σήμερα, για παράδειγμα, μας ρωτούν "τι κάνετε στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο;" Και μέσα και έξω μας ρωτούν. Αλλά γιατί είναι η Κίνα στο Αφγανιστάν σήμερα, γιατί είναι η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη Συρία;», αναρωτήθηκε.
Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και ότι εκφράζουν ακόμη και τις διαφωνίες τους ανοιχτά προς τους Ρώσους. «Λέμε ανοιχτά και μπροστά τους με ποια θέματα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη Ρωσία. Δεν αναγνωρίζουμε την Κριμαία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε και τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, επειδή η ασφάλεια του Βοσπόρου είναι σημαντική. Και η Τουρκία θα κερδίσει χρήματα από αυτό. Χρεώνουμε τέλος υπηρεσιών στο Βόσπορο, αλλά όχι στα εμπορικά πλοία που περνούν, ενώ υπάρχει αυτό το τέλος στο κανάλι του Σουέζ και του Παναμά. Πρέπει να το κάνουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης».
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να απαλλαγεί από την πίεση του δολαρίου, συνάπτοντας συμφωνίες με βάση το εθνικό νόμισμα. «Έχουμε νέες ιδέες, υπογράφουμε συμφωνίες με τις Κεντρικές Τράπεζες για να απαλλαγούμε από την πίεση του δολαρίου και αυξάνουμε το εμπόριο με εθνικά νομίσματα, ενώ υιοθετούμε όλο και περισσότερο τη μέθοδο της ανταλλαγής».
Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις
Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είπε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις.
Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι ειλικρινής ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας, καθώς και με τους προηγούμενους συνομιλητές μας. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», ο υπουργός Ακάρ είπε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές και τις στρατιωτικές συναντήσεις για ΜΟΕ αλλά και στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε ότι αποτελούν ευκαιρία και το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη του διαλόγου.
Στην ερώτηση σχετικά με τον «αγώνα εξοπλισμών» στον οποίο έχει μπει η Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: «Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρασυρόμενη από κίνητρα και προκλήσεις ορισμένων άλλων χωρών».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατέληξε: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος».
Νέα μέτρα: Κανονικότητα για εμβολιασμένους - Lockdown για ανεμβολίαστους
Μπογδάνος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν κλείνει με τη διαγραφή Μπογδάνου
Πεύκη: Εμπρησμός σε αυτοκίνητο - Πληροφορίες ότι ανήκει σε συγγενή ηγετικού στελέχους της Χ.Α
Καιρός: Σημαντική επιδείνωση και κακοκαιρία διαρκείας – Πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr