ΗΠΑ: Η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ - Συνέπειες για την αγορά των S-400
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «προκλητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας και την προειδοποίησε εκ νέου για τους S-400🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.
«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρίκερ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε την οπτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηρίοτητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Νέα προειδοποίηση για τους S-400
«Είμαστε σίγουροι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας», σημείωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία.
«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
Τα εναλλακτικά σενάρια της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα
Εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης δράσης της Τουρκίας από την Ε.Ε. θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ένωσης, την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο ανέφερε ότι ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει διαφορετικές επιλογές και σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων.
«Το πλαίσιο επιλογών που ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών στo Gymnich θα είναι πολύ ευρύτερο από απλό πλαίσιο κυρώσεων, αν και θα περιλαμβάνει και αυτές, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος σε σχέση με την επικείμενη συνεδρίαση. Σημείωσε ακόμη ότι αυτές οι "επιλογές" δεν θα υιοθετηθούν τώρα (καθώς το Συμβούλιο θα είναι άτυπο).
«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε για την Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, η Τουρκία επέκτεινε τη NAVTEX, έχουμε πολεμικά πλοία, είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση», περιέγραψε την κατάσταση.
Προειδοποίησε ωστόσο για την επικινδυνότητα της συγκυρίας, εξηγώντας ότι τα μέσα ενημέρωση των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) εξετάζουν ακόμα και το υποθετικό σενάριο μιας πολεμικής εμπλοκής. Ξεκαθάρισε δε ότι η κατάσταση με την Τουρκία και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έχει να κάνει με πράξεις ενάντια σε κράτη μέλη και διαφέρει από την υπόθεση της Λευκορωσίας που είναι απλά ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
«Ο στόχος του Υπάτου Εκπροσώπου είναι να θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.», τόνισε. Ο λόγος; Όπως αναλυτικά ανέφερε ο Ευρωπαίος ειδικός είναι πολλά: Λιβύη, Ιράκ, Συρία, μεταναστευτικό. «Είναι πολύ ευρύτερο το πλαίσιο, πολύ περισσότερο από αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Προτεραιότητά μας είναι να αποκλιμακώσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», διευκρίνισε, λέγοντας πάντως ότι προϋπόθεση είναι να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις. Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις Μπορέλ και την επικοινωνία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξηγώντας ότι αν η Τουρκία σταματήσει την παράνομη δράση της, τότε ανοίγει ένα νέο ευρύ πεδίο για διάλογο και διαπραγμάτευση".
«Η διαφορά με τη Λευκορωσία είναι ότι η Τουρκία είναι ένα τρίτο κράτος, γειτονικό στην Ε.Ε. και υπό ένταξη χώρα που προβαίνει σε παράνομη συμπεριφορά. Έχουμε κάνει ήδη αρκετά, έχουμε μειώσει τα κονδύλια της ένταξης, έχουμε παγώσει τον πολιτικό διάλογο, έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος προσώπων της εταιρίας γεωτρήσεων (σ.σ. στην ΑΟΖ της Κύπρου). Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Γι αυτό χρειάζονται περισσότερες διπλωματικές επιλογές στο τραπέζι», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «η Λευκορωσία αποτελεί απλώς ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε».
Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τέλος ότι υπάρχει ταυτόχρονα πρόταση για προσθήκη ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr