Στις 18 Μαΐου το πρώτο «κρας τεστ» της εξόδου - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Μαξίμου
Σε δύο εβδοµάδες θα εξακριβωθεί η επίπτωση στην επιδηµιολογική καµπύλη από την άρση των περιορισµών στις µετακινήσεις, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σε έναν πολυεπίπεδο αγώνα δρόµου ώστε αφενός να εξελιχθεί οµαλά και χωρίς επικίνδυνες υπαναχωρήσεις το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (exit strategy) και αφετέρου να εξουδετερώσει τις δυσµενείς επιπτώσεις της σοβαρής ύφεσης, που επίκειται µετά την καραντίνα της οικονοµίας, έχουν αποδυθεί τις τελευταίες εβδοµάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και µία πολύ κλειστή οµάδα συνεργατών του, όπως ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ακης Σκέρτσος και ο Στέλιος Πέτσας.
Του τηλεοπτικού µηνύµατος του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούµενη Τρίτη και της επακόλουθης εξειδίκευσης των βασικών πτυχών του πλάνου σταδιακής άρσης των περιορισµών από τους αρµόδιους υπουργούς είχε προηγηθεί πυρετός συσκέψεων και συνεννοήσεων ανάµεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, την επιστηµονική οµάδα λοιµωξιολόγων και τα αρµόδια υπουργεία.
Το πρωτοφανές σε συνθετότητα αλλά και πρωτόγνωρο εγχείρηµα της τµηµατικής επαναφοράς τοµέων της οικονοµικής και κοινωνικής δραστηριότητας και των αναρίθµητων logistics, που τους συνοδεύουν, αποτυπώθηκαν, σύμφωνα με πρόσωπα που μετείχαν στις μαραθώνιες διεργασίες, στις... ανατροπές της ύστατης ώρας, όπως το «σπάσιμο» των καταστημάτων του λιανεμπορίου σε δύο δόσεις, στις 4 και τις 11 Μαΐου, αλλά και το μοντέλο που τελικώς προκρίθηκε για τη σταδιακή επαναφορά των σχολείων.
Οι κρίσιμες συσκέψεις
Το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στα χέρια του, ύστερα από ένα 48ωρο αλλεπάλληλων και εξόχως... ζωηρών συσκέψεων στο υπουργείο Υγείας, την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πρώτιστα για το ακανθώδες ζήτημα των σχολείων. Αυτή, βάσει των όσων μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του, αποτύπωνε σε μεγάλο βαθμό τον έντονο προβληματισμό και τις έως και αποκλίνουσες προσεγγίσεις των 28 μελών της ομάδας επιστημόνων. Κατά τη σύσκεψη με την task force υπό τον Ακη Σκέρτσο αλλά και τους επιτελικούς κυβερνητικούς παράγοντες που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός προτίμησε περισσότερο να ακούει παρά να τοποθετείται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρία ραντεβού του κ. Μητσοτάκη από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά φαίνεται πως μορφοποίησαν σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχθηκε κατά τις 7 του περασμένου Σαββάτου στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, από τον οποίο απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι αφ’ ης στιγμής η εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού γίνεται ορατή κατά μέσον όρο σε 5 έως 7 ημέρες, τότε η χρονική απόσταση της μίας εβδομάδας ανάμεσα στις 11 και τις 18 Μαΐου - όταν και επανέρχονται αντιστοίχως στα θρανία η Γ’ Λυκείου και η υπόλοιπη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι υγειονομικά ασφαλής. Στη συνάντηση των δύο, που κρατήθηκε επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έγινε και μια συνολική επισκόπηση των μοντέλων και των επιπτώσεων αυτών, που ισχύουν σε χώρες όπου η σταδιακή άρση του lockdown προηγήθηκε χρονικά.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατά πληροφορίες συναντήσει την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την οποία συμφωνήθηκε το βασικό σενάριο αλλά και όλες οι παραμετρικές λεπτομέρειες του ομολογουμένως απαιτητικού έργου της επαναλειτουργίας της Εκπαίδευσης.
Κρίσιμη απεδείχθη και η συνεργασία του με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όπου αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες που θα πρέπει να διέπουν το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα, εξάλλου, με το επικρατέστερο έως τώρα σενάριο, το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων μεταχρονολογείται για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ατυπη εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής παραμένει το κατά μία εβδομάδα πρόωρο άνοιγμα των σχολείων μετά το καλοκαίρι.
Οι... back to back συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιτελείς του στο Μέγαρο Μαξίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της Πρωτομαγιάς υποδηλώνουν την αγωνία της κυβέρνησης να εκκινήσει χωρίς υστερήσεις το μεγάλο στοίχημα της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Ηδη, η ομάδα που διαδέχεται την task force του κ. Σκέρτσου, το λεγόμενο Μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την επιστημονική ομάδα, έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες, αναγνωριστικές συσκέψεις.
Αποστολή της συγκεκριμένης ομάδας να αξιολογεί ανά 24ωρο την πορεία του δείκτη επιπολασμού της νόσου στον πληθυσμό, ήτοι τον περιβόητο αριθμό R0, ο οποίος δείχνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τον ιό από κάποιον που έχει ήδη νοσήσει. Εάν αυτός προσεγγίσει τη μονάδα - η χώρα εξέρχεται της καραντίνας με τον συγκεκριμένο δείκτη να βρίσκεται κάτω από το 0,5-, τότε η κυβέρνηση καλείται ανά κλάδο της Οικονομίας και όπου εμφανίζεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είτε να επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα, είτε εάν πρόκειται για συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη να προχωρά σε επιβολή καραντίνας ή περιορισμών στην κυκλοφορία, βάσει του μοντέλου που εφαρμόστηκε σε περιοχές της Ξάνθης και της Καστοριάς τις προηγούμενες εβδομάδες.
Μοριακά τεστ
Η εν λόγω επιτροπή αναμένεται να παρακολουθεί, πάντως, και άλλους εξίσου σημαντικούς δείκτες, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να ενημερώνει μέσω σημειωμάτων καθημερινά τον πρωθυπουργό για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της σταδιακής άρσης των μέτρων. Μετά τις 4 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσει και η δειγματοληπτική διενέργεια των μοριακών τεστ, αρχής γενομένης από τις γεωγραφικές ζώνες που επλήγησαν περισσότερο από τη νόσο τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνολική αξιολόγηση της πορείας τμηματικής άρσης του lockdown, ως εκ τούτου και η από τούδε και στο εξής πορεία εφαρμογής της δεύτερης φάσης του συνολικού σχεδίου αναμένεται να γίνει περίπου δύο εβδομάδες μετά τις 4 Μαΐου, καθώς τότε θα διακριβωθεί η επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη από την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, την πλήρη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων, την επαναλειτουργία της Γ’ Λυκείου και την απελευθέρωση της ατομικής άθλησης σε εξωτερικούς χώρους.
Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως το κύμα απελευθέρωσης των οικονομικών και λοιπών δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο - εστιατόρια, καφέ, μπαρ, πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και ομαδική άθληση - αναμένεται να αποφασιστεί στα τέλη Μαΐου και αφού πρώτα έχει αποκρυσταλλωθεί μια πρώτη εικόνα από το άνοιγμα της Α’ και της Β’ Λυκείου αλλά και των τάξεων του γυμνασίου.
Σχέδιο σε τρεις άξονες για το φθινόπωρο
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται ήδη κατά πληροφορίες για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που αναμένεται να ενσκήψει από το φθινόπωρο και μετά.
Μολονότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός θα περάσει μια περίοδο ύφεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα επιστρέψει... εξασθενημένος μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς θα έχει μεσολαβήσει και ο παράγοντας του τείχους ανοσίας από τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ο Βασίλης Κικίλιας προετοιμάζει τον υγειονομικό μηχανισμό της χώρας προκειμένου κατά το δεύτερο κύμα οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να είναι τέτοιες, ώστε να ενεργοποιηθούν σημειακές και μόνο παρεμβάσεις και όχι το γενικό lockdown που αποφασίστηκε τον Μάρτιο.
Κατ’ ουσίαν, ο φόβος της επιστημονικής κοινότητας έγκειται στην ταυτόχρονη εμφάνιση του κορονοϊού και του στελέχους της γρίπης Η1Ν1, που θα μετέφερε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και πιθανώς να απαιτούσε μεγαλύτερη γκάμα περιορισμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προπαρασκευή χωρίζεται σε τρεις άξονες: τον επιχειρησιακό, όπου παραμένουν ως νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid-19 το «Σωτηρία» στην Αθήνα, το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη και του Ρίου στην Πάτρα, τον οργανωτικό, όπου θα συσταθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από την πολιτική ηγεσία και τις διάφορες επιτροπές του υπουργείου, όπως ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ, με αντικείμενο να αξιολογήσει τη στρατηγική κατά το πρώτο κύμα και να διορθώσει τυχόν αστοχίες. Και τον δομικό, που αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού αλλά και την αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ. Εως σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερες από 4.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, ενώ ο στόχος για τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι να φθάσουν έως τις αρχές του φθινοπώρου τα 1.200, ώστε η χώρα να αγγίξει για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr