Πανελλαδικές 2025 - Σπουδές Γεωπονίας: Οι εξειδικεύσεις που θα έχουν τεράστια ζήτηση στο μέλλον
Οι ομάδες τμημάτων στα ΑΕΙ - Ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Ιορδάνης Ξενίδης, εξηγεί στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Στην Ελλάδα Τμήματα Γεωπονίας υπάρχουν πολλά. Κάποια αναγνωρίζονται από τον τίτλο και κάποια άλλα δε φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι θεραπεύουν τον κλάδο αυτόν.
Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε σε ομάδες ανάλογα με τους τομείς που εστιάζουν. Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ιορδάνης Ξενίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα τμήματα Γεωπονίας, τα οποία είναι όλα πενταετούς φοίτησης, προσβάσιμα από το 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Τμήμα Γεωπονίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 14.290 μόρια.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα τμήματα που εστιάζουν στη ζωική και φυτική παραγωγή. Είναι πενταετούς φοίτησης και αυτά, προσβάσιμα επίσης από το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με 10.970 μόρια και το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Αθήνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 11.980 μόρια.
Στην τρίτη ομάδα συναντάμε τμήματα αγροτικής ανάπτυξης όπως είναι το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με 9.050 μόρια, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 2ο, το 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και είναι πενταετούς φοίτησης.
Τέλος, στην τέταρτη ομάδα θα δούμε τα τμήματα επιστήμης και διατροφής, όπως είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με 14.720 μόρια, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και είναι και αυτό πενταετούς φοίτησης.
Η γεωπονία, ωστόσο, δεν είναι μόνο μία παραδοσιακή επιστήμη που ασχολείται με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, αλλά ένας Τομέας που αναπτύσσεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας και του πλανήτη. Οι σπουδές στη γεωπονία, προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση σε ένα κλάδο που έχει τεράστια σημασία για την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Οι 5 εξειδικεύσεις γύρω από αυτό τον Τομέα που φαίνεται ότι θα έχουν αρκετά μεγάλη ζήτηση
1. Αγροτεχνολογία & Έξυπνη Γεωργία
Η Αγροτεχνολογία και η Έξυπνη Γεωργία αποτελούν το μέλλον της γεωργίας, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γεωπονία με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Η εφαρμογή τεχνολογιών όπως αισθητήρες, drones, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων επιτρέπει στους γεωργούς να διαχειρίζονται τις καλλιέργειές τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Ένας αγροτεχνολόγος μπορεί να εφαρμόσει συστήματα αυτόματης άρδευσης, να παρακολουθεί τις συνθήκες του εδάφους μέσω αισθητήρων και να αναπτύξει αλγόριθμους που θα προβλέπουν ασθένειες ή ανάγκη για λίπανση.
2. Βιοτεχνολογία Τροφίμων
Η Βιοτεχνολογία Τροφίμων είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Χρησιμοποιεί τη βιολογία και τη χημεία για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Οι επαγγελματίες του χώρου εργάζονται στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων που προάγουν την υγεία, όπως αυτά με προστιθέμενα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένα επιβλαβή.
3. Αγροτική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα
Η εξειδίκευση αυτή επικεντρώνεται στην οικονομική βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ορθολογική διαχείριση πόρων και τη διείσδυση σε νέες αγορές.
4. Εδαφολογία & Κλιματική Αλλαγή
Η Εδαφολογία μελετά το έδαφος ως κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη γεωργία. Σε εποχή κλιματικής αλλαγής, συμβάλλει στη στρατηγική προστασία του εδάφους από ερημοποίηση, διάβρωση και υποβάθμιση. Η μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επιτρέπει τεχνικές αναγέννησης του εδάφους και μείωσης των επιπτώσεων από ξηρασίες και ακραία φαινόμενα.
5. Φυτοπροστασία & Γενετική Βελτίωση
Δύο τομείς που συνδυάζουν γεωπονία με μοριακή βιολογία και γενετική. Στόχος τους είναι η προστασία των φυτών από ασθένειες και η δημιουργία νέων ανθεκτικών ποικιλιών. Η γενετική βελτίωση αυξάνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
Συμπερασματικά, οι σπουδές στη γεωπονία, με τις σύγχρονες εξειδικεύσεις, ανοίγουν νέες δυνατότητες, βοηθώντας τους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Είτε σε εργαστήριο, είτε στο χωράφι, είτε πίσω από έναν υπολογιστή, οι απόφοιτοι γεωπονικών σχολών έχουν στα χέρια τους το μέλλον του περιβάλλοντος.
Νέα κίνητρα για να στελεχώσουν οι γιατροί τα νησιά και τις άγονες περιοχές - Οι κενές θέσεις και τα αγκάθια
Το σχέδιο των ψύχραιμων στου Μαξίμου για τους αγρότες, τα καρφιά σε Καραμανλή και Σαμαρά και η Γκίλφοϊλ με τον Πάτση
Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα μπλόκα των αγροτών - Πώς αντιμετωπίζει Σαμαρά - Καραμανλή
Η μοναξιά του σχοινοβάτη: Η ΕΕ ισορροπεί ανάμεσα σε Τραμπ και Ουκρανικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




