Περιορισμοί ή καθολική απαγόρευση; Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα social media και τους εφήβους
Αυτή τη στιγμή σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τις επιπτώσεις των social media στους εφήβους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετά την απόφαση της Αυστραλίας να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση της χρήσης των social media για τους έφηβους κάτω των 15 ετών και οι ευρωπαϊκές χώρες θέτουν το ζήτημα αυτό υψηλά στην ατζέντα καθώς τα «μηνύματα» από τη συχνή και χωρίς έλεγχο χρήση των social είναι άκρως ανησυχητικά: Απομόνωση, κατάθλιψη, παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων, προβλήματα μάθησης και δυσκολία παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο, αδυναμία ελέγχου της χρήσης των social media, στερητικό σύνδρομο κ.α.
Αυτή τη στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τις επιπτώσεις στους εφήβους, στην οποία συμμετέχουν και οι γονείς προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση.
Στην Ελλάδα μετά την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία και τις έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως σε γονείς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αυστηριοποίηση της χρήσης των social για παιδιά κάτω των 15 ετών καθώς και στη γονεϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο μέσω εφαρμογής στα κινητά. «Η Ελλάδα δεν θα πάει σε ένα μοντέλο ολικής απαγόρευσης αλλά θα εστιάσει στο μοντέλο του αυστηρού γονεϊκού ελέγχου», τόνισε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη και υπογράμμισε ότι η προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους της έκθεσής τους στο διαδίκτυο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για τη θωράκισή τους, είναι ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Ας δούμε πώς πηγαίνει ο διάλογος και θα πράξουμε αναλόγως. Ήδη, ο κ. Παπαστεργίου (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) έχει προαναγγείλει το μέτρο για γονικό έλεγχο μέσω εφαρμογής στα κινητά και με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων. Οι γονείς θα μπορούν να αξιολογούν τι παρακολουθούν και με ποιους μιλούν τα παιδιά τους. Ως γονέας μπαίνεις και βάζεις ρήτρες απαγόρευσης και για λέξεις - κλειδιά και για χρήση συγκεκριμένων μέσων, αλλά και προσέχεις με ποιον συνομιλεί το παιδί.
«Αναφερόμαστε σε όλες τις σελίδες, οι λέξεις - κλειδιά διέπουν οριζόντια τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Αν κλείσεις τα social media με τη λογική της ρήτρας των λέξεων, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συναντώνται. Υπάρχουν τα λεγόμενα dark rooms που ούτε εμείς ξέρουμε πού μπορούν να τα βρουν τα παιδιά».
Η ψηφιακή απειλή για τα παιδιά
Όπως υπογράμμισε η κυρία Ζαχαράκη, η «ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο. Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απομονώνονται πάρα πολύ κι έχει έναν δίδυμο κίνδυνο: το κομμάτι της κατάθλιψης και της ψηφιακής απομόνωσης, όπου νομίζουν ότι έχουν φίλο και δημιουργούν έναν πλασματικό κόσμο, χωρίς να ζουν εκεί έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, και συμπλήρωσε «ειδικά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα. Απαγορεύσαμε τα κινητά, με πολύ αυστηρές ρήτρες και τιμωρίες αυτήν τη στιγμή στο σχολείο για τη χρήση κινητού και βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στο κομμάτι της απαγόρευσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βλέπουμε σε όλες τις χώρες ότι υπάρχει σκοπός να αυστηριοποιηθούν τα μέτρα για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών».
Η στάση των γονέων
Ερωτηθείσα για τη στάση των γονιών απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (καθολικής απαγόρευσης) , η κ. Ζαχαράκη δήλωσε πως παρουσιάζονται αμφίθυμοι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους μεν, αλλά χωρίς να θέλουν να αποκλείουν τα παιδιά τους από την κοινωνικοποίηση μέσω της τεχνολογίας. «Είναι όμως άλλο αυτό κι άλλο οι απειλές μέσω Διαδικτύου. Η ελευθερία είναι και πλαίσιο, όπως κι η ασφάλεια. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της. Σημειώνεται πως σε σχετική έρευνα της Alco, το 72% των συμμετεχόντων δήλωσε αρνητικό στη χρήση των social media από παιδιά έως 16 ετών και το 18% θετικό.
Και μάθημα στα σχολεία για τα social media
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πως: «Παράλληλα με την εφαρμογή για τον έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών στα social media, θα υπάρξει μάθημα στα σχολεία για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τον εαυτό τους στο διαδίκτυο. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τους συνεργάτες του και υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η Αρχή μας δίνει και θα βάλουμε στα σχολεία τώρα, για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τη σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπει ως παιχνίδι αρχικά. Για τον έλεγχο της πρόσβασης παιδιών στα social media, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται και ευρωπαϊκή συναίνεση για να εφαρμοστεί ένα "μπλόκο" αυστραλιανού τύπου, όμως συζητείται η διαμόρφωση μιας εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα κινητά των παιδιών από τους γονείς και θα μπλοκάρει την πρόσβασή τους στα social media. Σε πρώτη φάση εξετάζεται μια εφαρμογή, που θα εγκαθίσταται από τους γονείς σε ένα κινητό τηλέφωνο και ουσιαστικά θα μπλοκάρει την πρόσβαση, με βάση με την ηλικία, στα παιδιά στα κοινωνικά μέσα. Άλλα θέλει την αρωγή του γονιού για να γίνει σε πρώτη φάση», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Το παράδειγμα της Αυστραλίας
Πρώτη χώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που έλαβε μέτρα για την χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης είναι η Αυστραλία, η οποία απαγόρευσε πλήρως τη χρήση στου κάτω των 16 ετών. Είναι η αυστηρότερη, μέχρι σήμερα, νομοθεσία που έχει ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τα social media.
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr