Ιδιωτικά πανεπιστήμια με τη βούλα, αλλά η πανεπιστημιακή κοινότητα κλιμακώνει - Έρχονται προσφυγές στο ΣτΕ
Οι φήμες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μπορεί από την Παρασκευή να μπήκε οριστικά η «βούλα» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι αντιδράσεις δεν φαίνεται να σταματούν αφού το συντονιστικό των φοιτητών αποφάσισε νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται και προσφυγές στο ΣτΕ.
Η πολυπόθητη συναίνεση, για τα θέματα της Παιδείας, την οποία όλοι επικαλούνται, δεν ήρθε και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μέσα σε πολεμικό κλίμα εντός και εκτός Βουλής. Το νομοσχέδιο, που αφορά τις διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.
Έξω από τη Βουλή χιλιάδες φοιτητές φώναζαν όχι στο νομοσχέδιο και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ, αφού είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια και οι εικόνες των φοιτητών με καταματωμένα πρόσωπα. Η κυβέρνηση δεν έπεισε για τις καλές της προθέσεις τόσο τη νέα γενιά όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής και θεωρεί όπως είπε ο πρωθυπουργός πώς έπραξε «μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κρίνουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα ευδοκιμήσει και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει στην πραγματικότητα να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια όπως ισχυρίζεται αλλά να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα και συμφωνίες, που ήδη υπάρχουν.
Οι φήμες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα
Όλο αυτό διάστημα και από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακάμψει το Σύνταγμα και να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όλα κινήθηκαν στο παρασκήνιο με διαρροές σχετικά με τα ξένα πανεπιστήμια, που ενδιαφέρονται να έρθουν στη χώρα μας. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ενώ υποστήριζε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα ΑΕΙ, ποτέ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα ούτε έδωσε ονόματα.
Ότι μάθαμε προέρχονται από «διαρροές» και τώρα απομένει να δούμε στην πράξη, ποια είναι αυτά τα πανεπιστήμια που θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των δημόσιων πανεπιστημίων τα οποία έχουν ήδη συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού υποστηρίζουν ότι κανένα φημισμένο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής δεν θα δείξει ενδιαφέρον καθώς δεν είναι στην πολιτική τους τέτοιες κινήσεις. Για παράδειγμα, από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και όπου έγιναν (μόνο σε δυο χώρες) χαρακτηρίστηκαν αποτυχημένες. Όπως δήλωσε στο ethnos.gr και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Matthew Lodge, «θα εξετάσουμε πρώτα τον νόμο, για να ενημερώσουμε στη συνέχεια τα πανεπιστήμιά μας και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που θα μας θέσουν» ενώ αρνήθηκε να πει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τα πανεπιστήμια της χώρας του και ποια.
Οι διαρροές -προφανώς από την κυβέρνηση- επιμένουν πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ιδρύματα όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη, αλλά αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσον ισχύει. Ένα μεγάλο θέμα είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες πρέπει να στεγαστούν τέτοια παραρτήματα και οι πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν μιλούν για συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει για την περιοχή του Ελληνικού αφού για το στήσιμο τέτοιων παραρτημάτων απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις και κτίρια και όχι …διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας!
Η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση σχολής τεχνολογικών επιστημών και πληροφορικής ακόμη και από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ το Duke, το New York University, το The Rochester Institute of Technology κ.α και ότι από την Ευρώπη η Σορβόννη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσει παράρτημα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Το μεγάλο ενδιαφέρον από τα πανεπιστήμια της Κύπρου
Από την πλευρά της Κύπρου φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό και επίσημο ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC), το οποίο, σε συνεργασία με αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση campus στο Ελληνικό.
Επίσης το ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus), λέγεται ότι ήδη έχει έρθει σε συμφωνία για τη δημιουργία ιατρικής σχολής με μεγάλο ιατρικό Όμιλο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διαθέτει στην Κύπρο Ιατρική σχολή αλλά και Νομική και θέλει να φτιάξει και αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις συγκεκριμένες σπουδές, όπως και για τις σπουδές Πληροφορικής, Ψυχολογίας κ.α . Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου Frederick (Frederick University) με έδρα στη Λευκωσία και παράρτημα στη Λεμεσό.
Συμπληρωματικά θα πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 στα 10 κυπριακά Πανεπιστήμια, σπούδαζαν 54.235 φοιτητές από τους οποίους μόλις το 43,91% (ή 23.812) ήταν Κύπριοι. Ακολουθούν οι φοιτητές από την Ελλάδα καθώς φτάνουν τις 20.546 ή το 37,9% των συνολικών φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο.
Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και οι προσφυγές στο ΣτΕ
Ένα μεγάλο θέμα που υπάρχει με την ίδρυση των παραρτημάτων στην Ελλάδα είναι και το ζήτημα του κατά πόσο θα είναι μη κερδοσκοπικά αφού όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ανδρουλάκης: «Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού κι ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ΜΗ κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Όλα αυτά είναι ερωτήματα, για τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει απαντήσει. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτό. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα».
To δεύτερο ζήτημα είναι ότι το επόμενο διάστημα κάποιοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ. Ήδη μια τεράστια ομάδα πανεπιστημιακών (πάνω από 1500 άτομα) έχει δηλώσει ότι εάν ψηφισθεί το νομοσχέδιο θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον όταν θα ξεκινήσουν να δίνονται οι πρώτες άδειες.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr