Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απομένουν λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές. Το βασικό σκηνικό έχει διαμορφωθεί. Τα επιχειρήματα αναπτύχτηκαν. Οι περιοδείες και ομιλίες συνεχίζονται βεβαίως ως αύριο το βράδυ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος και των συσχετισμών.
Ο μέγιστος φυσικά είναι η αποχή. Οι θερμές μέρες, οι πρώτες καλοκαιρινές στην ουσία, ίσως οδηγήσουν έναν αριθμό πολιτών στις παραλίες αντί για τις κάλπες. Παραδοσιακά και μαθηματικά, η αποχή βοηθά τα μεγαλύτερα κόμματα, στην περίπτωσή μας τη Νέα Δημοκρατία. Η αποχή μπορεί να προέλθει σε μεγάλο ποσοστό από κόμματα που έχουν απογοητευμένους ψηφοφόρους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή να αισθάνονται σίγουροι για τη νίκη, άρα… «ένας λιγότερος δεν πειράζει» - κι αυτό αφορά τη ΝΔ.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι φυσικά οι αστάθμητοι, οι ακαταστάλαχτοι, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Αυτοί που απαντώντας στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν τις τελευταίες μέρες ή πίσω από το παραβάν. Είναι μεταξύ του ένας στους 10 και ένας στους 8 ψηφοφόρους. Φυσικά, δε θα πάνε όλοι μαζί σε ένα κόμμα… είναι λίγο δύσκολο. Αλλά η ανάλυση του exit poll της 21ης Μαΐου έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό αυτών που αποφάσισαν τις τελευταίες μέρες, ψήφισε Νέα Δημοκρατία, αντί ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά πολύ μεγάλη, απρόβλεπτη.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι το «ταβάνι» των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει το δικό της, έχει συσπείρωση 95%! Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να πάνε παραπάνω… έχουν μεγάλο περιθώριο, «πεδίον δόξης λαμπρόν» να συσπειρώσουν περισσότερο τους προηγούμενους ψηφοφόρους τους.
Η επτακομματική Βουλή το πιθανότερο σενάριο
Εκεί που γίνεται μύλος πραγματικά, είναι τα κόμματα που παλεύουν να μπουν στη Βουλή. Πέντε κόμματα συγκεντρώνουν μαζί από 17% ως 19%, μια ισχυρή αλλά πολύχρωμη αντισυστημική ψήφος, πάντοτε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν στα ακροδεξιά, ο Βελόπουλος, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Στα ακροαριστερά Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης. Πιθανότερο σενάριο είναι να μπει Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλος και Νίκη, να υπάρχει δηλαδή μία επτακομματική Βουλή. Χωρίς όμως να αποκλείεται να είναι μια Βουλή που θα έχει από 4 έως 9 κόμματα. Κι αυτό, επειδή, πέρα από την οριζόντια μετακίνηση ψηφοφόρων εντός των δύο υποσυνόλων (ακροδεξιά, ακροαριστερά), υπάρχει και ένα ελεύθερο «σουλάτσο» στο όλο σύνολο της αντισυστημικής ψήφου. Άρα η ενίσχυση ενός, αδυνατίζει άλλον. Χωρίς να υπολογίζουμε ότι κάποιοι από αυτό τον ευρύτερο χώρο, μπορεί να επιλέξουν τελευταία στιγμή, κάποιο κόμμα εκτός των πέντε, πχ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ή ΝΔ.
Αποχή, αναποφάσιστοι, συσπειρώσεις των μεγάλων και η δύναμη των μικρών, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη φορά. Κυριακή, κοντή γιορτή…
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr