Τουρκία: Αναλύοντας την «άγρια» προεκλογική γλώσσα - Δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης για να εδραιωθεί η κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, πολλοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος κάνουν περίεργες δηλώσεις. Εκείνοι που ορίζουν την εκλογική κούρσα όχι ως έναν δημοκρατικό πολιτικό συναγωνισμό, αλλά ως μάχη μεταξύ σωστού και λάθους έχουν υψώσει περισσότερο τη φωνή τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει συχνά στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις «θα τους θάψουμε την 14η Μαΐου», στοχοποιώντας την αντιπολίτευση. Ο τέως πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι ένας «αγώνας για ανεξαρτησία ενάντια στους κατακτητές».
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε στα συνθήματα: «Πείτε να πυροβολήσουμε και θα το κάνουμε. Πείτε να πεθάνουμε κι εμείς θα το κάνουμε» λέγοντας ότι θα έρθει η ώρα και γι' αυτό. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στόχευσε ευθέως τη βούληση του έθνους, δηλώνοντας ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου ήταν μια «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος». Ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε δημόσια «ένα θλιβερό τέλος περιμένει το CHP και τους εταίρους του στις 14 Μαΐου. Αυτοί οι προδότες ή θα λάβουν ποινές ισόβιας κάθειρξης ή σφαίρες στο σώμα τους».
Δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης για την εδραίωση της κυβερνητικής κυριαρχίας
Μία εξήγηση, που αγγίζει τα όρια ψυχογραφίας βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να βλέπει την εδραίωση της δικής της κυριαρχίας μέσα από τη δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης. Πίσω από την τοξική γλώσσα της κυβέρνησης στόχος είναι να κερδίσει μία ψυχολογική υπεροχή, περνώντας το μήνυμα «δεν πρόκειται να φύγουμε από την κυβέρνηση».
Μια άλλη πιθανότητα είναι η κυβέρνηση να προσπαθεί ενδεχομένως να προσεταιριστεί αναποφάσιστους ψηφοφόρους που συγκρούονται μέσα τους για πολιτιστικές αξίες και ιδεολογικά ζητήματα και να τους αποτρέψει να πάνε σε άλλα κόμματα.
Νέα επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Θα χαλάσουμε τα σχέδια τους»
Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ομολόγησε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Δηλαδή, η Άγκυρα κρυφάκουγε μία συμμαχική χώρα! Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε λεπτομέρειες μάλιστα σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι. Είπε ότι, ένα ανώτατο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατονόμασε μάλιστα, επισκέφτηκε τον Γερμανό πρέσβη και συζήτησαν λεπτομερώς για τις εκλογές, αλλά και για τα μετεκλογικά σχέδια, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης.
Έδειξε μάλιστα κι ένα τεφτέρι στην τηλεόραση με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της αντιπολίτευσης με το Βερολίνο. Ο λόγος που κατασκόπευαν τη γερμανική πρεσβεία, όπως είπε ο Σοϊλού, ήταν για να δουν πώς δρουν και πώς χειραγωγούν οι ξένες δυνάμεις μέσω της τουρκικής αντιπολίτευσης την Τουρκία. Ισχυρίστηκε μάλιστα απροκάλυπτα ότι είναι νόμιμο δικαίωμα ενός κράτους να παγιδεύει και να ακούει ξένες πρεσβείες όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα. Για «αυτοπροστασία» του κράτους μας το κάναμε, είπε. «Εδώ είναι Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν είναι μια όποια κι όποια χώρα».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη άφησε κι εκείνος σήμερα αιχμές για το ρόλο της Αμερικής και της Δύσης σε αυτές τις εκλογές. Είπε με νόημα ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι μαριονέτες μέσα στη χώρα και ποιος ο καραγκιοζοπαίχτης, αλλά θα τους χαλάσουμε το παιχνίδι και πάλι».
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει περάσει στην αντεπίθεση μετά το Ερζερούμ. Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου οργώνει τη χώρα, μιλάει σε 2-3 συγκεντρώσεις την ημέρα και καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμηρά υπονοούμενα για το ποιος βρίσκεται πίσω από το λιθοβολισμό του. Η αντιπολίτευση και όλοι οι ηγέτες της αυτές τις μέρες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι σαν να πηγαίνει σε πόλεμο με μια άλλη χώρα, και όχι σε εκλογές ενώ, δεν αποκλείουν ακόμη και περαιτέρω βία τις επόμενες ημέρες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr