Ενώ η Ελλάδα ζητεί τα γλυπτά του Παρθενώνα, τι θέλει η Αιθιοπία να της επιστρέψουν οι Βρετανοί – Για προκαταβολή τους γύρισαν πίσω μια τούφα μαλλιών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Ελλάδα ζητεί τα γλυπτά του Παρθενώνα χρόνια τώρα. Τι θέλει η Αιθιοπία να της επιστρέψουν οι Βρετανοί που για προκαταβολή τους γύρισαν πίσω μια τούφα μαλλιών;
Είναι οι άρπαγες των εθνών οι Βρετανοί, ξεκάθαρο! Η Ελλάδα ζητεί να της επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, το Μπένιν απαιτεί τα χάλκινα γλυπτά που του άρπαξαν οι ελεεινοί «εκπολιτιστές» των τελευταίων αιώνων, το Ιράν ζητεί πίσω τον ιστορικό κύλινδρο Cyrus και ένας πέτρινος γίγαντας από τα Νησιά του Πάσχα νιώθει ξένος στο Βρετανικό Μουσείο.
Κι ανάμεσα σε όλους αυτούς τους λαούς, που όλο και κάτι τους έχουν κλέψει οι Βρετανοί, είναι και οι Αιθίοπες, που δεν ζητούν ούτε αγάλματα, ούτε τεχνουργήματα άλλου είδους, ούτε κομμάτια πολιτισμού τους, που στολίζουν τα μουσεία του Μεγάλου Νησιού. Τι ζητούν να τους επιστραφεί; Τα λείψανα βασιλιά τους! Και οι Βρετανοί τι έδωσαν πίσω; Μια τούφα από τα μαλλιά του!Πριν από λίγα χρόνια το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε δηλώσει επίσημα ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει τα λείψανα του αιθίοπα πρίγκιπα Αλεμαγιέχου, ο οποίος είναι θαμμένος στο κάστρο του Ουίνδσορ από τα τέλη του 19ου αιώνα, όμως μια τούφα από τα μαλλιά του, την έδωσαν στους Αβησσυνούς για να τους κλείσουν τα στόματα…
Η τελετή παράδοσης των μαλλιών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 και οι διεκδικητές των λειψάνων ενέτειναν τις εκκλήσεις τους για επιστροφή της σορού του πρίγκιπα, παρά το γεγονός ότι το Παλάτι επιμένει ότι είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.
Ένα ορφανό στην Αυλή της βασίλισσας Βικτώριας
Πώς έχει η ιστορία; Ο αυτοκράτορας της Αβησσυνίας Τεουόντρος Β’, πατέρας του πρίγκιπα Αλεμαγιέχου, το 1862 ζήτησε τη βοήθεια της (τότε) Μεγάλης Βρετανίας για να αντιμετωπίσει τις γειτονικές εισβολές· οι Βρετανοί δεν απάντησαν. Ο Τεουόντρος εξοργισμένος από τους άλλοτε σύμμαχούς του, έδωσε εντολή να συλληφθούν ως όμηροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ιεραπόστολοι, ανάμεσά τους και ο Άγγλος Πρόξενος Τσαρλς Κάμερον.
Οι Βρετανοί, τότε, απάντησαν και μάλιστα δυναμικά: έστειλαν ισχυρή στρατιωτική δύναμη να απελευθερώσει τους ομήρους. Η πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία χρειάστηκε μόλις λίγες ημέρες για να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό της στα αφρικανικά εδάφη: οι όμηροι απελευθερώθηκαν και ο βασιλιάς αυτοκτόνησε, ή τον… αυτοκτόνησαν. Οι Βρετανοί αποχώρησαν παίρνοντας μαζί την χήρα και τον γιο του βασιλιά τον Αλεμαγιέχου. Επίσης δεν παρέλειψαν να λεηλατήσουν τους βασιλικούς θησαυρούς για τους οποίους χρειάστηκαν 15 ελέφαντες και 200 ημιόνους για να τους μεταφέρουν στα πλοία τους. Ανάμεσα στα λάφυρα ήταν και 300 σπάνια χειρόγραφα, κάποια από αυτά θεωρούνται τα αρχαιότερα χριστιανικά έγγραφα στον κόσμο!
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τις βρετανικές νήσους, πέθανε η αυτοκράτειρα. Κι όταν πάτησε το πόδι του ο ορφανός πρίγκιπας στο Λονδίνο, τράβηξε την προσοχή της βασίλισσας Βικτώριας, που προσφέρθηκε να τον υποστηρίξει οικονομικά και τον έθεσε υπό την προστασία της. Ο Πρίγκιπας από την Αιθιοπία έζησε πράγματι πριγκιπικά· ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσει στάλθηκε στο Royal Military College του Sandhurst, όπου όμως λόγω χρώματος και καταγωγής δέχτηκε ανελέητο bullying· οι σπουδές συνεχίστηκαν σε ιδιωτικό χώρο στο Λιντς.
Ήθελε να επιστρέψει, αλλά δεν πρόλαβε
Κάποτε ο πρίγκιπας Αλεμαγιέχου εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στα πατρογονικά εδάφη· δεν το κατάφερε: πέθανε στα 18 του χρόνια από πνευμονία το 1879 και τόσο πολύ στενοχωρήθηκε η Βικτώρια που απαίτησε να ταφή η σορός του στις κατακόμβες του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου αναπαύονται μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Στη μαρμάρινη πλάκα που σκεπάζει το σκήνωμα του πρίγκιπα αναγράφεται: When I was a stranger, ye took me in (φράση από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: ήμουν ξένος και με βάλατε σπίτι σας… Το ότι σκότωσαν τους γονείς δεν χωρούσε στην πλάκα…).
Το 2007, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ζήτησε επίσημα την επιστροφή των λειψάνων του πρίγκιπα Αλεμαγιέχου για να ταφούν στην Αιθιοπία. Από το 2023, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν αρνηθεί το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αφαιρεθούν τα λείψανα του «χωρίς να διαταραχθεί ο τόπος ανάπαυσης ενός σημαντικού αριθμού άλλων στον χώρο».
Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, σε μια σεμνή τελετή στο Λονδίνο, ο Teferi Melesse, πρεσβευτής της Αιθιοπίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέλαβε τα μαλλιά του Πρίγκιπα, μαζί με πολλά αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί από το φρούριο του αυτοκράτορα Τεουόντρος Β’ το 1868. Οι Αιθίοπες ευελπιστούν μετά τα μαλλιά θα πάρουν και τα οστά… Τελικά είναι ωραίος λαός οι Βρετανοί: έχουν τον πιο αυστηρό κώδικα ανηθικότητας στον κόσμο!
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr