Οι 6 απολυταρχικές χώρες που ακούνε για εκλογές σαν παραμύθι – Άγνωστη λέξη η δημοκρατία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Κάποιοι λαοί θεωρούμε τις εκλογές δεδομένες, όταν κάποιοι άλλοι τις ακούνε σαν παραμύθι… Δημοκρατία είπατε; Κάτι λέει σε κάποιους, αλλά δεν θυμούνται πια…
Απολαμβάνουμε ως Έλληνες προεκλογική περίοδο διαρκείας και μέχρι τις 25 Ιουνίου και βάλε για εκλογές θα μιλάμε· άλλοτε αδιάφορα κι άλλοτε με πάθος· για τους πολιτικούς αρχηγούς, τη ρητορεία τους, τα λάθη και τις παραλήψεις τους, τις υπερβολές, τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις…
Κι όπως έγραφε ο Σουρής πριν από 100 χρόνια και βάλε: «Μας λείπει ένας αρχηγός;... πενήντα ξεφυτρώνουν, το ένα κόμμα χάνεται;... θα έβγουν άλλα δέκα»!
Πριν από κάποια χρόνια το περιοδικό «Economist» δημοσίευσε ρεπορτάζ παρουσιάζοντας έναν Δείκτη Δημοκρατίας, ένα σύστημα δηλαδή που μετρούσε το επίπεδο της δημοκρατίας σε κράτη σε όλο τον κόσμο.
Μετρώντας το ύψος της δημοκρατίας με μια κλίμακα από το 1 έως το 10, κατέτασσε τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες: 1. πλήρεις δημοκρατίες (βαθμοί 10 έως 8,01), ελλειμματικές δημοκρατίες (8 έως 6,01), υβριδικά καθεστώτα (6 έως 4,01) και αυταρχικά καθεστώτα (4,01 έως 1,0).
Ο δείκτης λάμβανε υπόψη τις εκλογικές διαδικασίες, τις πολιτικές ελευθερίες, την πολιτική συμμετοχή, τον τρόπο λειτουργίας μιας κυβέρνησης και την πολιτική κουλτούρα. Παρακάτω ακολουθούν έξι αυταρχικές χώρες – όλες με βαθμολογία δημοκρατίας κάτω από 2,5 το 2021, όπου ο φόβος, ο τρόμος και η παραπληροφόρηση κυριαρχούν. Μην τρομάζετε, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σ’ αυτές, το αντίθετο μάλιστα…
Βόρεια Κορέα
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα μία από τις πιο «κατασταλτικές» - αυταρχικές χώρες στον κόσμο, με βαθμολογία μόλις 1,08 στον Δείκτη Δημοκρατίας. Ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν, είναι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (WPK), το οποίο βρίσκεται παντού! Το κόμμα ελέγχει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής και κρατά τους πολίτες σε μια συνεχή κατάσταση φόβου και ομηρείας. Όποιος επιχειρήσει να διαφύγει παράνομα από τη χώρα αντιμετωπίζει ακραίες τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, της καταναγκαστικής εργασίας, ακόμη και του θανάτου.
Οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη. Μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα αποκάλυψε κάποια συγκλονιστικά αποτελέσματα: διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση είχε διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων «εξόντωσης, δολοφονίας, υποδούλωσης, βασανιστηρίων, φυλάκισης, βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας».
Η κυβέρνηση περιορίζει επίσης τις βασικές ελευθερίες που άλλα έθνη θεωρούν δεδομένες, όπως η ελευθερία έκφρασης, η θρησκεία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Απαγορεύονται επίσης η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης.
Συρία
Ο συνεχιζόμενος στη Συρία εμφύλιος έχει αποδεκατίσει τη χώρα· πάνω από 300.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε το 2011, ενώ 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει ή εκτοπιστεί. Οι μάχες έχουν θέσει τους πολίτες σε διασταυρούμενα πυρά, με βομβαρδισμούς και (ακόμη και) χημικές επιθέσεις που ενορχηστρώθηκαν από τη συριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η συριακή κυβέρνηση διεξήγαγε σκόπιμες και αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων και αστικών υποδομών, απαγόρευσε την ανθρωπιστική βοήθεια, χρησιμοποίησε την πείνα ως πολεμική τακτική και εκτόπισε βίαια Σύρους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι πρακτικές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης της συριακής κυβέρνησης σε αντιφρονούντες κατά την κράτηση και οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις συνεχίζονται».
Η βάναυση ηγεσία και η παρατεταμένη κρίση οδήγησαν τη Συρία να λάβει βαθμολογία 1,43 στον Δείκτη Δημοκρατίας.
Τσαντ
Τον Απρίλιο του 2021, ο σημερινός μεταβατικός πρόεδρος του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του ηγέτη (και πατέρα του), Ιντρίς Ντιέμπι Ίτνο, που κυβερνούσε από το 1990 μέχρι το 2021 όταν και δολοφονήθηκε από αντάρτες. Ο πρόεδρος σκοτώθηκε από την «Front for Change and Concord», μια στρατιωτική οργάνωση που στόχος της ήταν να ανατρέψει την κυβέρνηση, η οποία για 30 χρόνια χρησιμοποιούσε πολιτική καταστολής και τρομοκρατία για να παραμείνει στην εξουσία.
Το στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο πολλοί έχουν κατηγορήσει ότι ανέλαβε την εξουσία μέσω πραξικοπήματος υπόσχεται τη διεξαγωγή εκλογών (κάποτε), αλλά οι κρατούντες βασίζονται κυρίως στην πολιτική χειραγώγηση και την καταστολή για να διατηρούν τον έλεγχο. Σε συνδυασμό με την αλλαγή της περιφερειακής πολιτικής, θα μπορούσαν να προκύψουν αυξημένες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών στα χέρια των τρομοκρατικών και ανταρτικών ομάδων της χώρας. Δεδομένου αυτού, η αυταρχική χώρα έχει επί του παρόντος μια κατάταξη 1,67 στον Δείκτη Δημοκρατίας.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Οι πολιτικές εντάσεις κορυφώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2017, όταν ο πρόεδρος Τζόζεφ Καμπίλα αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του αφού συμπλήρωσε το όριο των δύο θητειών του. Η ελευθερία της έκφρασης κατεστάλη και οι ειρηνικές συγκεντρώσεις (για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη του Καμπίλα) μετατράπηκαν σε βίαιες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 62 διαδηλωτές. Πάνω από 100 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν τον επόμενο χρόνο, ενώ δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κονγκό, των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και των τοπικών ανταρτών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 5.000 ανθρώπων στην περιοχή Κασάι. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «εξακόσια σχολεία δέχθηκαν επίθεση ή καταστράφηκαν και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους […] Σχεδόν 90 ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, η πλειοψηφία των οποίων πιστεύεται ότι περιέχει πτώματα αμάχων και μαχητών που σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας». Η ΛΔΚ έχει επί του παρόντος βαθμολογία 1,40 στον Δείκτη Δημοκρατίας.
Ουζμπεκιστάν
Το Ουζμπεκιστάν θεωρείται μια από τις αυταρχικές χώρες του κόσμου και η κυβέρνησή του έχει κάνει θετικά βήματα προς την άρση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια. Ο νέος ηγέτης της χώρας, πρόεδρος Shavkat Mirziyoyev, απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους, μείωσε τη «μαύρη λίστα» για την ασφάλεια του έθνους και χαλάρωσε περιορισμούς γιατην ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς, αυτές οι αλλαγές δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν τη βαθμολογία του Δείκτη Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν: 2,12. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να είναι εκτός νόμου και τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται αυστηρά από την κυβέρνηση. Οι παράνομες και αδικαιολόγητες συλλήψεις συνεχίζονται και οι οδυνηρές τιμωρίες αντιφρονούντων όπως τα βασανιστήρια, η άδικη φυλάκιση και η καταναγκαστική εργασία παραμένουν συνηθισμένες. Σύμφωνα με μαρτυρία που καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρατούμενοι βασανίζονται μπροστά σε άλλους φυλακισμένους, υποχρεώνονται να τρέχουν γυμνοί στο κρύο, τους ρίχνουν σε παγωμένο νερό και τους στερούν τον ύπνο!
Τουρκμενιστάν
Το Τουρκμενιστάν είναι μια από τις πιο μυστικοπαθείς και κλειστές αυταρχικές χώρες στον κόσμο. Ο πρόεδρος βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες πτυχές της δημόσιας ζωής, απαγορεύοντας κάθε μορφή θρησκευτικής και πολιτικής έκφρασης που δεν εγκρίνεται από το κράτος. Επίσης, τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούνται στενά και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι περιορισμένη. Όλα αυτά οδήγησαν στο Τουρκμενιστάν να λάβει βαθμολογία 1,66 στον Δείκτη Δημοκρατίας. Το αυταρχικό καθεστώς φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι σκέφτεται ο έξω κόσμος παρά για τα δικαιώματα των πολιτών του. Πολλά συγκροτήματα κατοικιών κατεδαφίστηκαν για ένα έργο καλλωπισμού μεγάλης κλίμακας εν όψει των Ασιατικών Αγώνων Εσωτερικών και Πολεμικών Τεχνών (AIMAG), που πρόσφεραν στον κόσμο μια σπάνια ματιά στη μυστικοπαθή χώρα. Το 2022, ο πρώην πρόεδρος Gurbanguly Berdimuhamedow παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον γιο του, Serdar, ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας. Ωστόσο, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί σχολίαζαν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
Σε καλή θέση η Ελλάδα!
Κι έτσι για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι στη λίστα του «Economist» (το 2022) με τις ηπείρους όπου ανθεί η Δημοκρατία πρώτη είναι η Βόρεια Αμερική, ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη, έπεται η Λατινική Αμερική και τελευταία στη λίστα βρίσκονται η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.
Ανά χώρα τώρα: Η Νορβηγία καμαρώνει στην κορυφή ως Πλήρης Δημοκρατία με βαθμολογία 9,81 ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως - έχει χαρακτηριστεί ως Ελλαττωματική Δημοκρατία - με βαθμολογία 7,97. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαθμολογία χαμηλότερη της Ελλάδας: 7,85 και βρίσκονται στην 30η θέση!
Η γειτονική Τουρκία, που σήμερα ο λαός της θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες ξανά, απολαμβάνει την 103η θέση με τον χαρακτηρισμό Υβριδικό Καθεστώς και 4,35 βαθμούς.
Ενδεικτικά να καταγράψουμε τη θέση της Ρωσίας: 146 (απολυταρχική) με βαθμολογία 2,28, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν (τι να σχολιάσεις για το Αφγανιστάν;) με 0,32 βαθμούς.
Ελλάδα και πάλι Ελλάδα, λοιπόν!
Το χρονικό της «μανίας» των ΗΠΑ για μπλόκο στο TikTok: «Πριν, ήμουν άστεγος» - Οι influencers «φωνάζουν»
«Με κρατούσαν αιχμάλωτη πέντε ημέρες και με βίαζαν»: Σοκάρει η καταγγελία ανήλικης
«Αν τον κατήγγειλα θα με σκότωνε»: Τι είπε η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής στην απολογία της
Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr