Όταν ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα: Ο Αθάνατος Κιν Ιλ Σουνγκ και 10 απίστευτα πράγματα που προκαλούν γέλιο και κλάμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα κι ο Αθάνατος Κιμ Ιλ Σουνγκ μας άφησε ιστορίες που προκαλούν γέλιο και κλάμα… Κι όταν ο Νίτσε έγραψε « Ο Θεός είναι νεκρός» έβλεπε πολύ μπροστά... μέχρι τη Βόρεια Κορέα, ας πούμε!
Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, 8 Ιουλίου του 1994 πέθανε ο Αθάνατος… Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βόρειας Κορέας, που ο ίδιος ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ο Β’ είχε συντάξει, ο Άρχων είχε γεννηθεί την πρώτη μέρα της Νέας Εποχής της Ανθρωπότητας και θα ήταν δια βίου πρόεδρος.
Οικογενειοκρατία στην Ελλάδα είπατε; Διαβάστε τι γίνεται στη Βόρεια Κορέα και ξαναμιλήστε…
1. Κι αν η 8η Ιουλίου σχεδόν δεν υπάρχει στο ημερολόγιο των Βορειοκορεατών, η 15η Απριλίου είναι Εθνική Γιορτή: Είναι η γενέθλια ημέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η 15η Απριλίου είναι γνωστή ως Ημέρα του Ήλιου.
2. «Ντοκιμαντέρ» και ταινίες μεγάλου μήκους για τον Κιμ Ιλ Σουνγκ προβάλλονται στην τηλεόραση την ημέρα των γενεθλίων του· τον απεικονίζουν ως αντάρτη να πολεμά τους Ιάπωνες και ως στρατηγό στον πόλεμο της Κορέας το 1950.
3. Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, τα παιδιά λαμβάνουν ως δώρο μια συσκευασία (του ενός κιλού) με γλυκά και μπορούν να την ανοίξουν μόνο αφού ευχαριστήσουν τα πορτρέτα της οικογένειας Κιμ, που κρέμονται στους τοίχους κάθε νοικοκυριού, σχολείου, γραφείου και εργοστασίου!
4. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ θεωρείται θεός στη Βόρεια Κορέα. Οι ιστορίες της θεϊκής του υπόστασης είναι διαδεδομένες σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν πέθανε, ο θεός, ακολούθησαν εβδομάδες με έντονες βροχοπτώσεις. Οι Βορειοκορεάτες κατάλαβαν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι ακόμη και ο ουρανός λυπήθηκε για τον θάνατό του και έκλαιγε.
5. Όταν πέθανε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, το 1994, πολλοί μαθητές σχολείων δεν έφαγαν ούτε κοιμήθηκαν επί πολλές ημέρες. Όλοι τους ήταν πεπεισμένοι ότι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ ήταν ο παππούς τους.
6. Οι γονείς του Κιμ Ιλ Σουνγκ ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και μάλιστα Χριστιανοί! Κι όμως εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν φυλακιστεί ή εξοντωθεί ή - το πιο ανώδυνο - αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα από τότε που η οικογένεια Κιμ ανέλαβε την εξουσία πριν από 70 χρόνια. Και να σκεφτεί κάποιος ότι η χώρα έχει βαθιές ρίζες στον Χριστιανισμό και η Πιονγκγιάνγκ ήταν κάποτε γνωστή ως «Η δεύτερη Ιερουσαλήμ της Ανατολικής Ασίας».
7. Υπάρχουν πάνω από 500 αγάλματά του Κιμ στη Βόρεια Κορέα, παρόμοια με τα πολλά αγάλματα και μνημεία που οι ηγέτες του Ανατολικού Μπλοκ έστησαν προς τιμήν των εαυτών τους. Οι πιο εξέχοντες βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ, στο Mansudae Hill, στη γέφυρα Κιμ Ιλ Σουνγκ. Κάποια από τα αγάλματα φέρεται να έχουν καταστραφεί από εκρήξεις ή να έχουν υποστεί ζημιές από γκράφιτι βορειοκορεατών αντιφρονούντων. Ντροπή τους!
8. Η εικόνα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ειδικά το μεταθανάτιο πορτρέτο του που κυκλοφόρησε το 1994, βρίσκεται παντού σε εξέχουσα θέση: σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό και αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας· βρίσκεται επίσης σε περίοπτη θέση κοντά στα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας!
10. Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ ήταν (και) συγγραφέας πολλών έργων. Η Πλήρης Συλλογή Έργων του Κιμ Ιλ-Σουνγκ 100 τόμων, εκδίδεται από τον Εκδοτικό Οίκο του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Κιμ δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του μεγέθους οκτώ τόμων… Ποιος ήταν όμως ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας;
Αντάρτης και μετά Θεός...
Όταν η Ιαπωνία προσάρτησε την Κορέα το 1910, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ δεν είχε γεννηθεί ακόμα (γεννήθηκε το 1912) και οι γονείς του ήταν μεταξύ των πολλών Κορεατών που κατέφυγαν στη Μαντζουρία για να γλιτώσουν από την ιαπωνική απάνθρωπη κυριαρχία. Ο Κιμ φοίτησε σε σχολείο στη Μαντζουρία και δραστηριοποιήθηκε σε μια κομμουνιστική ομάδα νεολαίας ενώ ήταν ακόμη φοιτητής.
Αφού πολέμησε εναντίον των Ιαπώνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ επέστρεψε στην κατεχόμενη από τη Σοβιετική Ένωση Βόρεια Κορέα ως ήρωας. Με σοβιετική υποστήριξη, συγκέντρωσε γρήγορα πολιτική δύναμη και στις αρχές του 1950 ένιωσε αρκετά δυνατός, τόσο ώστε να θέλει να ενώσει την Βόρεια με τη Νότια Κορέα δια της βίας. Στις 25 Ιουνίου 1950, ο Κιμ εισέβαλε στη Νότια Κορέα και άρχισε ο πόλεμος της Κορέας.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ Κατείχε τις θέσεις του πρωθυπουργού από το 1948 έως το 1972 και του προέδρου από το 1972 έως το 1994. Ήταν επίσης ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK) από το 1949 έως το 1994 (πρόεδρος από το 1949 έως το 1966 και ως Γενικός Γραμματέας μετά το 1966 ). Γνωστός και ως Μεγάλος Ηγέτης, Πρόεδρος, Αρχιστράτηγος, ο Κιμ Ιλ σουνγκ ήταν από το 1948 μέχρι το θάνατό του ο απόλυτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του σύζυγος, Κιμ Γιονγκ Σουκ (1917–1949), γέννησε δύο γιους και μια κόρη πριν από τον θάνατό της κατά τον τοκετό ενός νεκρού κοριτσιού. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του. Ο άλλος γιος Κιμ Μαν Ιλ πέθανε το 1947 μυστηριωδώς κολυμπώντας.
Ο θάνατος ενός Αθάνατου…
Αργά το πρωί της 8ης Ιουλίου 1994, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ κατέρρευσε από καρδιακή προσβολή στην κατοικία του στο Hyangsan της Βόρειας Πιονγκάν . Μετά το έμφραγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ διέταξε την ομάδα των γιατρών που ήταν συνεχώς στο πλευρό του πατέρα του να φύγουν και υποχρέωσε να καταφθάσουν με αεροπλάνο οι καλύτεροι γιατροί της χώρας από την Πιονγκγιάνγκ. Μετά αρκετές ώρες, έφτασαν οι γιατροί από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά παρά τις προσπάθειές τους να τον σώσουν, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, αυτός - αν και αθάνατος - πέθανε αργά εκείνο το απόγευμα σε ηλικία 82 ετών.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε 34 ώρες αργότερα και οδήγησε σε 10ήμερο εθνικό πένθος. Η κηδεία του Αθάνατου ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 17 Ιουλίου 1994 στην Πιονγκγιάνγκ αλλά αναβλήθηκε μέχρι τις 19 Ιουλίου· την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφθασαν στην πόλη από όλη τη Βόρεια Κορέα. Το σώμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο στο Kumsusan Palace of the Sun , όπου το διατηρημένο και ταριχευμένο σώμα του βρίσκεται πίσω από ένα γυάλινο φέρετρο.
Τον Κιμ Ιλ Σουνγκ διαδέχθηκε ο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ κι όταν κι αυτός ο Αθάνατος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν…
Τελικά υπάρχουν και χειρότερα από τις οικογενειοκρατίες της Ελλάδας…
Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»
Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα
Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr