Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου η Μάργκαρετ Θάτσερ εκφωνεί το περίφημο: «Η κυρία πορεία δεν αλλάζει»
10 Οκτωβρίου του 1980 και η η Μάργκαρετ Θάτσερ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος των συντηρητικών θα πει: «Αλλάξτε εσείς πορεία πλεύσης. Η κυρία πορεία δεν αλλάζει».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ημερολόγιο έγραφε 10 Οκτωβρίου του 1980, όταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ μιλούσε στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών.
Η πρώιμη περίοδος της πρωθυπουργίας της Θάτσερ (είχε γίνει πρωθυπουργός τον Μάιο του 1979) ήταν γεμάτη ένταση, οικονομικό αναβρασμό και αβεβαιότητα. Λίγο καιρό μετά το διαβόητο σκληρό χειμώνα της δυσαρέσκειας του 1978-79 με γενικευμένες απεργίες και τα σωματεία να προκαλούν αναταραχές, η Θάτσερ είχε αρχίσει την εφαρμογή φιλελεύθερων πολιτικών στην οικονομία. Στην αρχή, ωστόσο, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση τα στατιστικά όλο και χειροτέρευαν. Εκείνο το φθινόπωρο η ανεργία αυξήθηκε από 1,5 εκατομμύριο στα 2 εκατομμύρια και δεν έδειχνε σημάδια ότι θα σταματούσε. Πολλοί επικριτές, αλλά και επιφανή μέλη του ίδιου της του κόμματος προέτρεπαν τη Θάτσερ να κάνει πίσω. Εκείνη όμως - παρόλο που εξέφραζε την ανησυχία της - αρνούνταν να οπισθοχωρήσει.
Ο επί σειρά ετών λογογράφος της Θάτσερ, ο θεατρικός συγγραφέας σερ Ρόναλντ Μίλαρ, όπως παραδέχτηκε αργότερα η πρόθεσή του ήταν, η μοναδική αξιομνημόνευτη φράση να είναι το λογοπαίγνιο «αλλάξτε εσείς πορεία πλεύσης», μετά τα δημοσιεύματα για στροφή 180 μοιρών με την οποία είχαν πάθει εμμονή τα Μέσα Ενημέρωσης.
Το λογοπαίγνιο που έμεινε στην Ιστορία
Ο Μίλαρ δεν είχε προβλέψει τη φράση που ακολούθησε: «Η κυρία πορεία δεν αλλάζει», που έκανε λογοπαίγνιο πάνω σε ένα παλαιότερο θεατρικό έργο «The lady's not for burning». Αν και οι περισσότεροι - όπως και η Θάτσερ - δεν αντιλήφθηκαν την αναφορά, θα αποδεικνυόταν ακόμα πιο αξιομνημόνευτη.
Ο λόγος της Θάτσερ είχε μεγάλη επιτυχία και το χειροκρότημα που εισέπραξε κράτησε πάνω από πέντε ολόκληρα λεπτά! Και ειδικότερα η φράση «Η κυρία πορεία δεν αλλάζει» έχει γίνει μέρος της πολιτικής μυθολογίας και χαρακτηρίζει την πρώτη γυναίκας πρωθυπουργό, που έφτασε να φημίζεται, που ήταν διαβόητη θα έλεγε κάποιος, για την αδιαλλαξία απέναντι στους αντιπάλους της.
Η Θάτσερ κέρδισε το προσωνύμιο «Σιδηρά Κυρία» από έναν σοβιετικό αναλυτή μία εβδομάδα αργότερα, στη διάρκεια μιας ομιλίας προς τους Finchley Conservatives. Ενστερνίστηκε και η ίδια τον τίτλο συγκρίνοντας τον με το προσωνύμιο Σιδερένιος Δούκας που είχαν δώσει στον Δούκα του Ουέλιγκντον.
Επίσης σαν σήμερα το: 1862, τη νύχτα 10 προς 11 Οκτωβρίου, εκδίδεται Ψήφισμα του Έθνους για την κατάργηση της Βασιλείας του Όθωνα. Ο βασιλιάς Οθων εκθρονίζεται και εγκαταλείπει την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία» αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο.
Το 1913 ανοίγει η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οκτώ τόνοι δυναμίτη ανατινάσσουν το τελευταίο κομμάτι γης που έκλεινε τη διώρυγα. Μπορούν ήδη να πλεύσουν μικρά πλοία.
Τέλος σήμερα γιορτάζονται οι Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr