Τα πέντε μέτρα της Ελλάδας για τον κοροναϊό - Οχυρώνονται τα σούπερ μάρκετ
Αγώνας να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού παρά τις παράπλευρες απώλειες στην οικονομία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο κοροναϊός συνεχίζει την επέλαση του στην Ιταλία και η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο με έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα και στη χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (25/2), στο «Αττικόν» μεταφέρθηκε ένας άνδρας από τον Πειραιά, ο οποίος φέρεται να είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και να εμφάνισε τις τελευταίες ώρες ύποπτα συμπτώματα. Ο ίδιος και η οικογένειά του ενημέρωσαν τις αρχές, ενώ ακολούθησε η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τον κοροναϊό
«Η χώρα θωρακίζεται για παν ενδεχόμενο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και εκτός των μέτρων πρόληψης εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.
Σμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων. Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αντισώματα απέναντι στον νέο κοροναϊό και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καλά όλα τα χαρακτηριστικά του. Η θνητότητα του είναι μεγαλύτερη από εκείνη της γρίπης (2% σε σχέση με το 0,1% της γρίπης). Για αυτό και γίνεται αγώνας να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού αν και υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στην οικονομία, υπογράμμισε ο κ Τσακρής. «Δεν αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να είναι κάποιος φορέας και να μην εκδηλώσει τα συμπτώματα», αναφέρει ο καθηγητής. Στην αρχή είχε συγκριθεί με τον SARS αλλά η μεταδοτικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη, για αυτό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωσή του.
Σε επιφυλακή η ελληνική αγορά
Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο κοροναϊός στην Ιταλία. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού και κυρίως τα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου. Εκπρόσωποι του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της βιομηχανίας και του εμπορίου υπογραμμίζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, σημειώνοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα στην Ελλάδα.
Σε εγρήγορση βρίσκεται η πλειονότητα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι εικόνες από τα άδεια ράφια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο εγχώριο λιανεμπόριο, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, αρχίζει να προετοιμάζεται για την περίπτωση που ο ιός περάσει τις πύλες της χώρας. Οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου παρακολουθούν στενά την υπόθεση και καταστρώνουν σε έκτακτες συσκέψεις τον τρόπο που θα αντιδράσουν για να μην παρουσιασθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των καταστημάτων. Μάλιστα, η Lidl έχει προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα ή υπάρξει υποψία κρούσματος ενώ άλλες έχουν φροντίσει να αυξήσουν τα αποθέματά τους.
«Συνεχείς συσκέψεις για τον τουρισμό»
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των φορέων του τουρισμού, οι οποίοι πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς δεν έχει εμφανισθεί ακόμη κρούσμα στην χώρα μας. Η απουσία των Κινέζων είναι ήδη εμφανής στην πρωτεύουσα (η Air China έχει σταματήσει εδώ και λίγο καιρό τις απευθείας πτήσεις), ενώ, εάν συνεχισθεί για κάποιους ακόμη μήνες το φαινόμενο, ιδιαίτερο πρόβλημα εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσει και η Σαντορίνη, η οποία είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Κινέζων. Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι φορείς της κρουαζιέρας. Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού έχει επηρεάσει ήδη τον κλάδο, με αρκετούς Κινέζους να έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κρατήσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι περιμένουν την εξέλιξη του φαινομένου, προτού πάρουν την τελική απόφαση για τις διακοπές τους.
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες του κλάδου θεωρούν δεδομένο ότι η πορεία της κρουαζιέρας θα είναι πτωτική φέτος, παρότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια που έχουν στις γραμμές της Ασίας και έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω κοροναϊού, στη Μεσόγειο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Norwegian Spirit», το οποίο από τα μέσα Μαρτίου θα χρησιμοποιεί τον Πειραιά ως βάση εκκίνησης για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έχει σταλεί από τον ΕΟΔΥ οδηγός για τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr