Κοροναϊός: Τι πρότεινε ο Κικίλιας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Κοινή γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του στις Βρυξέλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε κοινή προμήθεια φαρμάκων αλλά και προστατευτικών μέσων όπως είναι μάσκες κ.λπ. θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που απαιτηθεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ελέγχθησαν στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.
Στη συνεδρίαση, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια ενιαία πολιτική έναντι της κρίσης, με βάση τον ΠΟΥ και το ECDC, όπως επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.
Τι πρότεινε ο Κικίλιας
Στην τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως ανάφερε στην πρότασή του ο υπουργός Υγείας, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν όμως τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.
Mετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, o κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου για τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC, για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης της Δημόσιας Υγείας με τον νέο κορονοϊό. Παράλληλα, ως ελληνική Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προτείναμε, και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να υπάρχει, μια ψηφιακή πλατφόρμα, τέτοια ώστε το ECDC και τα Κράτη-Μέλη να μπορούν καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο να δίνουν τις πληροφορίες με βάση κρούσματα, την κίνηση από και προς την Ευρώπη πιθανών κρουσμάτων, τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά. Μια πλατφόρμα που θα ανανεώνεται συνεχώς, με βάση την πορεία της υγείας τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε καλύτερα αυτά τα στοιχεία και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, η οποία όμως – όπως όλοι συμφωνήσαμε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με σύνεση, επαγγελματισμό και επιστημοσύνη».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr