«Έμφραγμα» στην Υγεία - Τεράστιες οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία
Με αφορµή την πτώση οροφής στο Κρατικό Νίκαιας, βγαίνουν στην επιφάνεια οι ελλείψεις και η πληµµελής συντήρηση των κτιρίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
H χθεσινή πτώση του ταβανιού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο της Νίκαιας, από την οποία τραυµατίστηκε µία γυναίκα, φαίνεται πως αποτελεί µόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα προβλήµατα και τις ελλείψεις στα δηµόσια νοσοκοµεία, καθώς η συντήρηση των περισσοτέρων είναι πληµµελής κυρίως λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Την ίδια ώρα µάλιστα οι υποδοµές είναι παλαιότερες και από την ίδια την ίδρυση του ΕΣΥ το 1982.
Στις αρχές του Σεπτέµβρη, είχε καταρρεύσει για δεύτερη φορά σε µία πενταετία η οροφή του δωµατίου όπου λειτουργεί το Κέντρο ∆ηλητηριάσεων στο Νοσοκοµείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ πέρυσι είχε τραυµατισθεί ειδικευόµενος γιατρός, όταν υποχώρησε η κουπαστή µιας σκάλας του Νοσοκοµείου «Ελπίς».
Εργαζόµενοι, ασθενείς και οι συγγενείς τους, όπως όλα δείχνουν, διατρέχουν κίνδυνο, αφού δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί το πρωτοφανές περιστατικό µε την οροφή σε κάποιο άλλο από τα παλαιά κτίρια που σήµερα στεγάζουν τις υπηρεσίες υγείας. Αρκεί κανείς να ρίξει µια απλή εξωτερική µατιά στο συνονθύλευµα των κτιρίων που συνθέτουν συνήθως τα µεγάλα νοσηλευτικά ιδρύµατα της Αθήνας.
Ο γ.γ. της Οµοσπονδίας των Νοσοκοµειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος µάλιστα είναι και νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο της Νίκαιας όπου χθες κατέρρευσε το ταβάνι, λέει: «Το ατύχηµα που συνέβη είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και συµπληρώνει την όλη εικόνα του ΕΣΥ. Κακοτεχνίες της περιόδου των χρυσών αγελάδων, της περιόδου της Ολυµπιάδας, της περιόδου των υπερτιµολογήσεων και των κατασκευών της περιβόητης ∆ΕΠΑΝΟΜ. Είναι έργα που έγιναν το 2003.
Χωρίς σχεδιασµό
Όλα αυτά την ώρα που έχουµε έλλειψη κτιριακής συντήρησης τα τελευταία 8 χρόνια λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ταυτόχρονα αντιλαµβάνεται κανείς ότι στα παλιά νοσοκοµεία υπάρχει έλλειψη κεντρικού µακροπρόθεσµου κτιριακού σχεδιασµού, αφού βλέπεις µέσα στο ίδιο µεγάλο παλιό κτίριο να συνυπάρχουν τριτοκοσµικές καταστάσεις σε πτέρυγες που δεν ανακαινίστηκαν ποτέ, να υπάρχουν µεσοβέζικες καταστάσεις και ανακαινισµένες πτέρυγες από δωρεές, και ταυτόχρονα να βλέπεις διάφορα κτίρια που ξεφυτρώνουν στη µέση αφού έχουν κτιστεί χωρίς κανέναν σχεδιασµό».
Όλα αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν στη µη συντήρηση των υποδοµών τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού τα κονδύλια των νοσοκοµείων ίσα ίσα που επαρκούν για τα βασικά αναλώσιµα υλικά. Ενδεικτικό είναι ότι το µεγαλύτερο νοσοκοµείο της χώρας, ο Ευαγγελισµός χρειάζεται αµέτρητα κονδύλια για επισκευές, αλλά η Περιφέρεια κατέβαλε µόλις λίγα εκατοµµύρια για να «σταθεί στα πόδια του».
«Τα χρήµατα που δίνει η Περιφέρεια φυσικά δεν φθάνουν για να ανακατασκευαστεί το παλαιό κτίριο του Ευαγγελισµού» επιβεβαιώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Σωµατείου των Εργαζοµένων, Ηλίας Σιώρας, και εξηγεί πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύµατα: «Τα περισσότερα νοσοκοµεία της χώρας χρειάζονται έργα αντισεισµικής θωράκισης και παλαιότητας όπου πρέπει να γίνουν σοβαρές επισκευές»
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr