Προσωπικός γιατρός: Λήγει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο - Οι αντιρρήσεις
Το σχέδιο νόμου φαίνεται πως παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο αλλά και όλες τις επιστημονικές εταιρείες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Λήγει στις 8 Οκτωβρίου η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τον προσωπικό γιατρό, διαβούλευση στην οποία μπορούν να διατυπώσουν επισήμως τις αντιρρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι φορείς αλλά και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου.
Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που επανασυστήνει ουσιαστικά τον θεσμό μετά από 2,5 χρόνια, αναμένεται αμέσως μετά να κατατεθεί στη βουλή ώστε να τεθεί σε επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές, να περάσει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε σε λίγες εβδομάδες να κατατεθεί προς ψήφιση.
Το σχέδιο νόμου, ωστόσο, φαίνεται πως παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο αλλά και όλες τις επιστημονικές εταιρείες.
Τα προβλήματα που διαπιστώσουν οι φορείς της υγείας
Μεταξύ των προβλημάτων που διαπιστώνουν και διατυπώνουν δημοσίως οι φορείς της υγείας είναι:
- Η επιλογή των αγροτικών γιατρών να αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται άλλωστε για ανειδίκευτους νέους γιατρούς που μόλις έχουν λάβει το πτυχίο τους από την Ιατρική Σχολή. Οι νέοι αυτοί γιατροί θα κληθούν να αναλάβουν τη θεραπεία και παρακολούθηση των πολιτών οι οποίοι θα εγγραφούν στη λίστα με τους ασθενείς τους.
- Και δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για νέους γιατρούς χωρίς εξειδίκευση που θα αναλάβουν να παρακολουθούν ιατρικά τους εγγεγραμμένους πολίτες. Άλλο ένα πρόβλημα που τίθεται από τον ιατρικό κόσμο είναι ότι οι αγροτικοί γιατροί κάνουν υπηρεσία υπαίθρου μόλις για έναν χρόνο, όσο προβλέπεται από το νόμο. Κάτι πoυ σημαίνει ότι αμέσως μετά ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να επιλέξει άλλον αγροτικό γιατρό για να τον παρακολουθεί, να του συνταγογραφεί φάρμακα και εξετάσεις. Κάτι που δεν συμβάλλει στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο
Από την άλλη και η μετατροπή των ειδικευομένων γιατρών της Γενικής Ιατρικής αλλά και της Παθολογίας σε προσωπικούς γιατρούς, προκαλεί επίσης αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο. Οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι εξαναγκάζονται οι νέοι γιατροί να αναλάβουμε άλλον έναν ρόλο τη στιγμή που θα πρέπει να εκπαιδεύονται μέσα στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα θεωρούν ότι με τις μεθόδους αυτές υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παράλληλα, οι Παθολόγοι θεωρούν ότι το ποσό των 40.000 ευρώ που θα δίνεται ως κίνητρο στους νέους γιατρούς που θα ξεκινούν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας από το 2025, δεν επαρκεί αφού ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 350 ευρώ «καθαρά» το μήνα.
Σε ό,τι αφορά στους Παιδιάτρους η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει ερωτηματικά για το πού θα βρεθούν οι παιδίατροι για να καλυφθούν 530.000 παιδιά με δωρεάν επισκέψεις.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ελάχιστοι παιδίατροι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι καλύπτουν 200 επισκέψεις δωρεάν μηνιαίως για τους εγγεγραμμένους πολίτες και η σύμβασή τους θα συνεχιστεί έως και το τέλος του χρόνου με 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Οι τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό που φέρνει το δεύτερο νομοσχέδιο: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Ο Τραμπ θέλει να κυβερνήσει ως ηγεμόνας και οι πρώτες κινήσεις του προκαλούν αναστάτωση: Ο ρόλος του Μασκ και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης
Έρχονται «ευέλικτα» πολεοδομικά σχέδια με αύξηση υποδομών, χωρίς συγκράτηση της ζήτησης: Σφοδρές αντιδράσεις στη Μύκονο
Ζαχλωρού Αχαΐας: Ένα υπέροχο χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr