Διοικητές ΥΠΕ: Πώς ο νόμος Κεραμέως αφήνει εκτός ΕΣΥ στελέχη με διδακτορικά - Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ και προβληματική μοριοδότηση
Πρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως ο οποίος προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ενστάσεις επί του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αναμένεται να καταθέσουν πολλοί υποψήφιοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.
Η διαδικασία
Πρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως, ο οποίος να σημειωθεί προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Είναι άλλωστε μία νέα διαδικασία η οποία αμφισβητήθηκε από πολλά «γαλάζια» στελέχη, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ακόμη και πολλοί υπουργοί τάσσονται κατά της εφαρμογής του.
Η πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως γίνεται για την επιλογή των νέων Διοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ενώ ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί οι κατάλογοι με τους 15 που έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία μετά τις γραπτές εξετάσεις αλλά και την μοριοδότηση των τυπικών τους προσόντων.
Φαίνεται πάντως πως η δυσαρέσκεια αλλά και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία της μοριοδότησης, καθώς ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσα πτυχία και να διαθέτει κανείς, μεταπτυχιακά ή και διδακτορικά δεν θα λάβει τα απαραίτητα μόρια εάν αυτά δεν παρουσιάζουν συνάφεια με τον τομέα της υγείας.
Εκτός ΕΣΥ με 2 διδακτορικά
Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού καθίσταται σαφές πως στελέχη που σήμερα βρίσκονται και διοικούν στο σύστημα υγείας και διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα, αποκλείονται από την διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ εξαιτίας της συνάφειας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη ο οποίος ενώ βρίσκεται σε θέσεις Διοίκησης πάνω από 25 χρόνια, διαθέτει δύο πτυχία, διδακτορικό τίτλο αλλά και μεταδιδακτορικό τίτλο, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό αφού δεν έλαβε τα απαραίτητα μόρια.
Να σημειωθεί ότι ο κ.Στάθης υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το μεσημέρι της Παρασκευής, για ηθικούς λόγους, παραίτηση που έγινε αποδεκτή. Δεν αποκλείεται ωστόσο επειδή ακριβώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη Διοίκηση αλλά και στον τομέα της υγείας, να του προταθεί άλλη υψηλόβαθμη θέση στο σύστημα, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr.
Πάντως οι ενστάσεις επί της διαδικασίας του ΑΣΕΠ έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται από υποψήφιους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς εκτός των άλλων πολλοί διαμαρτύρονται για επιλεκτική μοριοδότηση των τυπικών προσόντων.
Εξάλλου προβλέπεται ότι από την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, μετά τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα ονόματα και τη μοριοδότηση, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων κατά των πινάκων, έως και την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και ώρα 14:00.
Θα ακολουθήσουν βέβαια αρκετές εβδομάδες έως ότου το ΑΣΕΠ εξετάσει τις ενστάσεις για να μπορεί να αποφανθεί. Βέβαια ο νόμος προβλέπει ότι: «Η Εξέταση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή επιλογής πρέπει να γίνεται εντός προθεσμίας οκτώ ημερών και ανάρτηση των οριστικών πινάκων αποκλειομένων και επιλέξιμων υποψηφίων για κάθε προκηρυσσόμενη θέση με τη βαθμολογία τους».
Με βάση εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ethnos.gr, οι πρώτοι Διοικητές ΥΠΕ αναμένεται να διοριστούν προς το τέλος του καλοκαιριού.
Μόλις επιλεγούν οι 7 Διοικητές και οι Υποδιοικητές των ΥΠΕ, θα συνεχισθεί η διαδικασία για τους Διοικητές Νοσοκομείων. Να υπενθυμιστεί ότι οι Διοικητές των ΥΠΕ συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης για τους Διοικητές Νοσοκομείων.
Οι υποψήφιοι για τα νοσοκομεία έχουν ήδη συμμετάσχει στις γραπτές εξετάσεις αφού έδιναν τις ίδιες ημέρες και τα ίδια θέματα με τους Διοικητές των ΥΠΕ που θα κληθούν να τους αξιολογήσουν.
Η προσωπική συνέντευξη
Πάντως μετά τις ενστάσεις ακολουθεί η κλήση σε συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή επιλογής των επτά πρώτων σε βαθμολογία επιλέξιμων υποψηφίων. Αν ο αριθμός των επιλέξιμων υποψηφίων είναι μικρότερος των επτά, καλείται σε συνέντευξη το σύνολο των επιλέξιμων υποψηφίων.
Η σχετική ειδοποίηση γίνεται με αποστολή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώνει ο υποψήφιος με την αίτησή του ή με άλλο μέσο που επιλέγει η αρμόδια επιτροπή επιλογής. Η ειδοποίηση αποστέλλεται τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της συνέντευξης.
Στο τέλος της διαδικασίας η αρμόδια επιτροπή επιλογής καταρτίζει πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, σύμφωνα με τη γραπτή εξέταση και το σύνολο των κριτηρίων, τον οποίο και αποστέλλει στον Υπουργό Υγείας για να επιλέξει.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr