Long Covid: Ερευνητές έλυσαν το μυστήριο της «εγκεφαλικής ομίχλης»
Οι ερευνητές λένε ότι το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στη διαρροή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ερευνητές στην Ιρλανδία βρήκαν την απάντηση στο γιατί ορισμένοι ασθενείς με μακρά Covid υποφέρουν από «εγκεφαλική ομίχλη». Οι ερευνητές λένε ότι το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στη διαρροή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Η σημασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της εγκεφαλικής ομίχλης και της γνωστικής έκπτωσης που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς με την πάθηση.
Τα συμπτώματα της μακράς Covid περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, προβλήματα μνήμης και πόνο στις αρθρώσεις/μύες. Εάν ένα άτομο εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι πάσχει από Long Covid.
Από τη λήθη μέχρι τις δυσκολίες συγκέντρωσης, πολλοί άνθρωποι που έχουν μακρά διάρκεια Covid βιώνουν "εγκεφαλική ομίχλη". Τώρα οι ερευνητές λένε ότι το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στη διαρροή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Ο φραγμός ελέγχει ποιες ουσίες ή υλικά εισέρχονται και εξέρχονται από τον εγκέφαλο. "Όλα έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της ισορροπίας των υλικών στο αίμα σε σύγκριση με τον εγκέφαλο", δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Κάμπελ, συν-συγγραφέας της έρευνας στο Trinity College του Δουβλίνου.
«Αν αυτό είναι εκτός ισορροπίας, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη νευρική λειτουργία και αν αυτό συμβεί σε περιοχές του εγκεφάλου που επιτρέπουν την παγίωση/αποθήκευση της μνήμης, τότε μπορεί να προκαλέσει χάος».
Γράφοντας στο περιοδικό Nature Neuroscience, ο Κάμπελ και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς ανέλυσαν δείγματα ορού και πλάσματος από 76 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020, καθώς και 25 άτομα πριν από την πανδημία.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα δείγματα από τους 14 ασθενείς με Covid που ανέφεραν μόνοι τους εγκεφαλική ομίχλη περιείχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται S100β από εκείνα των ασθενών με Covid χωρίς αυτό το σύμπτωμα ή των ατόμων που δεν είχαν πάρει Covid.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην οποία χορηγήθηκε ενδοφλεβίως χρωστική ουσία.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι μακροχρόνιοι ασθενείς με Covid με εγκεφαλική ομίχλη εμφάνιζαν πράγματι σημάδια διαρροής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, αλλά όχι εκείνοι που δεν είχαν αυτό το σύμπτωμα ή που είχαν αναρρώσει.
Ο Κάμπελ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι με στενότερο αιματοεγκεφαλικό φραγμό να προστατεύονται καλύτερα από την εγκεφαλική ομίχλη σε περίπτωση που αναπτύξουν μακρά Covid, εξηγώντας γιατί το σύμπτωμα δεν εμφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς.
Περαιτέρω εργασία σε μια υποομάδα συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με μακρά διάρκεια Covid με εγκεφαλική ομίχλη εμφάνισαν επίσης σημάδια αυξημένων επιπέδων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη.
Ο Κάμπελ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς οι διαταραχές στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην πήξη θα μπορούσαν να συμβαδίζουν με διαταραχές στα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. «Η όλη ιδέα ότι πολλές από αυτές τις νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής ομίχλης, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν απλά ρυθμίζοντας την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού είναι πραγματικά συναρπαστική», δήλωσε.
Ενώ η μελέτη επικεντρώνεται σε ασθενείς με μακροχρόνιο Covid, ο Κάμπελ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σχέση με άτομα με εγκεφαλική ομίχλη που σχετίζονται με άλλες παθήσεις.
Ο καθηγητής Πολ Χάρισον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συγγραφέας παλαιότερης εργασίας που υποδηλώνει ότι οι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μια από τις αιτίες της εγκεφαλικής ομίχλης σε άτομα με μακρά Covid, δήλωσε ότι η νέα μελέτη είναι σημαντική.
Πρόσθεσε όμως ότι τα αποτελέσματα προήλθαν από ασθενείς που είχαν το Covid στο πρώτο κύμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύλογο αλλά ασαφές αν οι ίδιοι μηχανισμοί συνέβησαν και σε άλλους, όπως σε εκείνους με μεταγενέστερες παραλλαγές του ιού, ή που εμβολιάστηκαν.
Ο Χάρισον δήλωσε: «Πιθανώς, μια σειρά από διαδικασίες εξηγούν την εγκεφαλική ομίχλη και άλλα χαρακτηριστικά του συνδρόμου μετά το Covid».
Η καθηγήτρια Κλέρ Στιβς από το King's College του Λονδίνου δήλωσε ότι ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων που συμμετείχαν σημαίνει ότι είναι πιθανό τα ευρήματα των διαφορών μεταξύ των ομάδων να οφείλονται στην τύχη, ενώ η εγκεφαλική ομίχλη δεν ήταν σαφώς καθορισμένη και αυτοαναφερόταν από τους συμμετέχοντες.
«Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το πόσο εφαρμόσιμα είναι αυτά τα αποτελέσματα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν βιώσει αυτό το φαινόμενο», δήλωσε η ίδια.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr