Πρωτοποριακή εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του εγκεφάλου - Τι ανακοίνωσαν επιστήμονες
Μια έρευνα που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ιατρική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χειρουργοί και επιστήμονες ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή εξέταση αίματος για τον καρκίνο του εγκεφάλου, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση, να επιταχύνει τη θεραπεία και να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης!
Για χρόνια, οι όγκοι του εγκεφάλου είναι δύσκολοι στη διάγνωση. Προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και σκοτώνουν περισσότερα παιδιά και ενήλικες κάτω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, από οποιονδήποτε άλλο τύπο καρκίνο.
Πώς γίνεται η εξέταση και τι προσφέρει στην ιατρική κοινότητα και τους ασθενείς
Τώρα μια ερευνητική ομάδα σχεδίασε μια απλή εξέταση αίματος που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενών με ακόμη και τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου πολύ πιο γρήγορα, γλιτώνοντάς τους ενδεχομένως από επεμβατικές και υψηλού κινδύνου χειρουργικές βιοψίες. Το επίτευγμα αναφέρθηκε στο International Journal of Cancer.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, η εξέταση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για ασθενείς με δυσπρόσιτους όγκους στον εγκέφαλο, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό.
Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας για τους όγκους του εγκεφάλου, το οποίο διευθύνεται από το Imperial College London και το Imperial College healthcare NHS trust, διαπίστωσαν ότι το τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια όγκους του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του γλοιοβλαστώματος (GBM), του πιο συχνά διαγνωσμένου τύπου όγκου του εγκεφάλου υψηλού βαθμού στους ενήλικες, των αστροκυτωμάτων και των ολιγοδενδρογλοιωμάτων. Το τεστ είχε «υψηλή αναλυτική ευαισθησία και ακρίβεια», ανέφερε η ομάδα.
Η εξέταση αίματος TriNetra-Glio, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από την Datar Cancer Genetics, λειτουργεί απομονώνοντας τα γλοιακά κύτταρα που έχουν αποκολληθεί από τον όγκο και κυκλοφορούν στο αίμα. Τα απομονωμένα κύτταρα χρωματίζονται στη συνέχεια και μπορούν να αναγνωριστούν στο μικροσκόπιο, αναφέρει o Guardian.
Μη επεμβατική και φθηνή μέθοδος διάγνωσης
Ο Δρ Nelofer Syed, ο οποίος ηγείται του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας για τους όγκους του εγκεφάλου, δήλωσε: «Μια μη επεμβατική, φθηνή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών. Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει διανυθεί, αλλά η λύση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους στους οποίους η βιοψία εγκεφάλου ή η χειρουργική εκτομή του όγκου δεν είναι δυνατή λόγω της θέσης του όγκου».
Όπως εξηγεί άλλος ειδικός η εξέταση αίματος «ανιχνεύει άθικτα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα, τα οποία μπορούν να αναλυθούν με την ίδια κυτταρική λεπτομέρεια όπως ένα δείγμα ιστού. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση για τη θεραπεία των καρκίνων του εγκεφάλου που σπάνια εξαπλώνονται στο σώμα».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr