Ένας στους 100.000 ανθρώπους μικρής ηλικίας πεθαίνει αιφνιδίως - Το 90% των θανάτων οφείλεται σε προβλήματα της καρδιάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένας στους 100.000 ανθρώπους μικρής ηλικίας ανά έτος πεθαίνει αιφνιδίως, ενώ το 90% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε προβλήματα της καρδιάς, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο του 44ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΕ).
Για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου, η ΕΚΕ συστήνει ενδελεχή προαθλητικό έλεγχο και μάλιστα για πρώτη φορά αποστέλλει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στους καρδιολόγους, οδηγό του προαθλητικού ελέγχου, στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται όχι μόνο οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και οι μαθητές.
«Τα πρωτόκολλα δεν αλλάζουν αλλά επικαιροποιούνται βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το βασικό είναι η σωστή κλινική εξέταση, το ιστορικό του παιδιού και κυρίως ένα καρδιογράφημα. Από εκεί και πέρα, αν κρίνει ο καρδιολόγος ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, θα γίνουν. Μιλάμε για ένα υπερηχογράφημα, για μαγνητική καρδιάς και γονιδιακό έλεγχο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που ακολουθείται και πρέπει να τηρείται από όλους για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών ή μη ή μυοκαρδιοπαθειών» επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Τούτουζας. Ανάλογα με τα ευρήματα, οι συστάσεις προς αυτούς που κινδυνεύουν μπορεί να είναι η διακοπή της άθλησης ή διακοπή μόνο της ανταγωνιστικής άθλησης.
Σεμινάρια για μαθητές και κοινό, με στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Κοχιαδάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η ΕΚΕ έχει ανακηρύξει το 2023 ως έτος αιφνίδιου θανάτου και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, που απευθύνονται στη σχολική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό.
«Αν συμβεί μία ανακοπή, μέσα στην πόλη ή σε μία κοινωνική εκδήλωση, θα πρέπει να αναταχθεί μέσα σε 2-3 λεπτά. Συχνά δεν υπάρχει γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας. Επομένως, οι πρώτες βοήθειες θα δοθούν από τον συνάνθρωπό του, αυτόν που είναι δίπλα του. Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο κόσμος να είναι εκπαιδευμένος, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Η ΕΚΕ κάνει μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να κάνει εκπαιδευτικά κέντρα σε κάθε έδρα Ιατρικού Συλλόγου. Έτσι πιο εύκολα θα γίνει η διάχυση της γνώσης στην κοινωνία. Οι αιφνίδιοι θάνατοι κατά 90% οφείλονται στην καρδιά. Γι' αυτό η Εταιρεία μας το έχει βάλει προμετωπίδα σε δύο επίπεδα: πρόληψη και αντιμετώπιση. Σε επίπεδο πρόληψης να μας βοηθήσει η Πολιτεία να ενημερώσουμε για να μειώσουμε όλους τους παράγοντες που οδηγούν στη στεφανιαία νόσο. Το θέμα της αντιμετώπισης είναι το μεγάλο στοίχημα» σημείωσε ο κ. Κοχιαδάκης.
Αύξηση εκδηλώσεων στεφανιαίας νόσου σε περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές
Οι εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αναμένεται να αυξηθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως πχ η Θεσσαλία και ο Έβρος, ανέφερε ο κ. Κοχιαδάκης και πρόσθεσε ότι η ΕΚΕ διοργανώνει μία μεγάλη προοπτική μελέτη στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή όλων των καρδιολογικών κλινικών της περιοχής, προκειμένου να διερευνηθεί η επίπτωση της φυσικής καταστροφής που έχει γίνει για την επόμενη δεκαετία.
Στη χώρα μας έχουμε περίπου 24.000 οξεία στεφανιαία σύνδρομα, δηλαδή 24.000 εμφράγματα ετησίως, ανέφερε ο επεμβατικός καρδιολόγος/ διευθυντής Καρδιολογίας στο Ερρίκος Ντυνάν Ιωάννης Κανακάκης. «Η μελέτη "Ηλιαχτίς" της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Stent -Save a life δείχνει ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ενώ ξεκίνησε πολύ χαμηλά πριν από μία δεκαετία, σήμερα στην πλειονότητα των εμφραγμάτων γίνεται επεμβατική αντιμετώπιση με αγγειοπλαστική και στεντ και η ενδονοσοκομειακή θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 3-7%, όταν πριν από μερικές δεκαετίες έφτανε πάνω από 30%. Έχουμε μερικές προκλήσεις για να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 200.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν νέες θεραπείες σε αυτό, οι οποίες βοηθούν στην ελάττωση της θνητότητας αλλά και στην ποιότητα ζωής καθώς και στην ελάττωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γιατί σε ηλικία πάνω από 65 ετών, η πιο συχνή αιτία εισαγωγής είναι η καρδιακή ανεπάρκεια» πρόσθεσε ο κ. Κανακάκης.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr