Σε επιφυλακή και η Αθήνα μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα: Στάση αναμονής για μέτρα για τους ταξιδιώτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στην Κίνα και περιμένει τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει η Κομισιόν όπου θα συζητηθούν πιθανά μέτρα.
Η Ευρώπη εξετάζει μια συντονισμένη αντίδραση απέναντι στο φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα που «γεννήθηκε» ο Covid-19, και όπου η υποπαραλλαγή BF7 της Όμικρον είναι κυρίαρχη.
Η Αθήνα, όπως αναφέρει η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, περιμένει τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης, ενώ είναι συνεχώς σε επιφυλακή για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Αναμένεται να ληφθούν, εάν τελικά αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, τις επόμενες μέρες μέτρα απέναντι στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, ωστόσο η Ελλάδα δεν σχεδιάζει ένα τέτοιο μέτρο από μόνη της.
Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συζητούν «με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονιστούν και να εφαρμόσουν κοινά μέτρα.
«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας», αναφέρεται σε μήνυμα στο Twitter.
Coordination of national responses to serious cross border threats to health is crucial.
— EU One Health (@EU_Health) December 29, 2022
Today, the #EUHealthSecurity Committee met to discuss the COVID-19 situation in China with EU/EEA Member States.
We need to act jointly & will continue our discussions.#HealthUnion
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν σοβαρούς φόβους πως θα δημιουργηθεί έδαφος για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Γεμίζουν νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια
Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον τερματισμό στις 8 Ιανουαρίου της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα, που ήταν το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής της αυστηρών περιοριστικών μέτρων που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
Την ώρα που η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε μια μέρα, οι αξιωματούχοι αρκετών πόλεων εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν πρόσφατα, ενώ τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις σε όλη τη χώρα.
Φόβοι για νέες παραλλαγές
Καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στην Κίνα, η οποία έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αρκετές χώρες και ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού. Ειδικά από τη στιγμή που ο κινεζικός πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ελλιπώς εμβολιασμένος.
Κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί, εκτιμά ως εκ τούτου ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. «Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών», δήλωσε στο AFP.
Ο Μπρουνό Λινά, καθηγητής ιολογίας στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιόν δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα La Croix ότι «δεδομένης της έντονης κυκλοφορίας του ιού και επομένως του αυξημένου κινδύνου μεταλλάξεων, ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να προκύψει από την Κίνα».
Η Σουμίγια Σουαμινάταν, η οποία ήταν επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως τον Νοέμβριο, δήλωσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας Indian Express.
Έλεγχοι στα σύνορα
Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.
Οι ΗΠΑ θα αξιώνουν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ για την COVID-19 από όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται αεροπορικώς από την Κίνα.
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία βεβαιώνει ότι «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε «έτοιμη να μελετήσει όλα τα χρήσιμα μέτρα».
Η Ινδία και η Ιαπωνία θα επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Αντουάν Φλαό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακαμφθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στις πληροφορίες που προέρχονται από το Πεκίνο.
«Αν καταφέρουμε να λάβουμε δείγματα και να βρούμε την αλληλουχία του γονιδιώματος όλων των ιών που εντοπίζονται σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, θα ξέρουμε σχεδόν αμέσως αν εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέα παραλλαγμένα στελέχη» στη χώρα, σημείωσε.
Ο Σου Ουένμπο, επικεφαλής του ινστιτούτου ελέγχου ιών στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα συλλέγουν δείγματα από ασθενείς και θα τηλεφορτώνουν τις πληροφορίες της αλληλουχίας σε νέα εθνική βάση δεδομένων, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν τα νέα στελέχη σε πραγματικό χρόνο.
«Σούπα» παραλλαγών
Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Σου Ουένμπο την περασμένη εβδομάδα.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα XXB και BQ.1 και οι δικές τους υποκατηγορίες, που έχουν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες την ώρα που μια ορδή από υποπαραλλαγές «διαγκωνίζονται» για να κυριαρχήσουν σε όλον τον κόσμο.
Ωστόσο τα BA.5.2 και BF.7 παραμένουν τα βασικά στελέχη της Όμικρον που εντοπίζονται στην Κίνα, σημείωσε ο Σου Ουένμπο, προσθέτοντας ότι οι διάφορες υποκατηγορίες θα κυκλοφορούν μάλλον από κοινού.
«Μια σούπα» πάνω από 500 νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον εντοπίστηκε τους τελευταίους μήνες, υπενθύμισε ο Αντουάν Φλαό.
«Όλα τα παραλλαγμένα στελέχη, καθώς είναι πιο μεταδοτικά από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυριαρχούσαν προηγουμένως -όπως τα BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 ή BF.7- αποτελούν σίγουρα απειλή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν νέα κύματα», σημείωσε ο επιδημιολόγος.
«Σήμερα καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν δείχνει να ενέχει ιδιαίτερους νέους κινδύνους για πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με νέες παραλλαγές στο εγγύς μέλλον», κατέληξε.
- Το ΥΠΕΞ απαντά στην πρόκληση Τσαβούσογλου για τα 12 μίλια: Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας – Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας
- Παγκόσμιος συναγερμός για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα: Φόβοι για νέες, μεταδοτικότερες μεταλλάξεις
- Συγκλονιστικό βίντεο από την Κύπρο: Η δραματική διάσωση 2 κοριτσιών από πηγάδι 40 μέτρων
- Απίστευτη περιπέτεια για 18χρονο στην Αυστραλία: Κατάπιε μπλε μέδουσα ενώ κολυμπούσε!
- Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο από τη νέα χρονιά - Μουδιάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές
- 5 πράγματα που με ενέπνευσαν μέσα στο 2022 και αξίζει να διαβάσεις σήμερα
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr