Επιστήμονες κοντά στη θεραπεία της «εγκεφαλικής ομίχλης» - Προβληματισμός για τα συμπτώματα της Long Covid
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κοντά στην ανακάλυψη νέας θεραπείας για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Long Covid βρίσκονται οι επιστήμονες. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γέιλ κατάφερε να άρει την «εγκεφαλική ομίχλη» οκτώ ασθενών με την πάθηση.
Το κοκτέιλ φαρμάκων που έλαβαν οι ασθενείς
Στους ασθενείς χορηγήθηκε ένα μείγμα γουανφακίνης, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ΔΕΠΥ, και ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), το οποίο στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υπερβολικής δόσης παρακεταμόλης και των αναπνευστικών ασθενειών.
Μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν μικρό αριθμό πασχόντων από Long Covid, οι οποίοι ήταν κυρίως γυναίκες, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη φαίνεται πολλά υποσχόμενη για πιο εκτεταμένες κλινικές δοκιμές, μεταδίδει ο Independent.
Δεδομένου όμως του δυνητικά καταστροφικού και ευρέως διαδεδομένου αντίκτυπου του Long Covid, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταγογράφησης γουανφακίνης στους ασθενείς.
«Εάν οι ασθενείς έχουν έναν γιατρό που μπορεί να διαβάσει το έγγραφό μας, ελπίζουμε ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια αυτή τη στιγμή», δήλωσε η νευροεπιστήμονας Amy Arnsten.
Η ίδια και η ομάδα της πιστεύουν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων θα μπορούσε να αποδειχθεί «άμεσα χρήσιμος» σε εκατομμύρια πάσχοντες.
Τι είναι η «εγκεφαλική ομίχλη»
Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ζουν με μακροχρόνιο Covid, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με το NHS, η εγκεφαλική ομίχλη προκαλεί ένα συναίσθημα παρόμοιο με τα αποτελέσματα της στέρησης ύπνου ή του στρες. Απαριθμεί τα συνήθη συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης ως κακή συγκέντρωση, αίσθημα σύγχυσης, σκέψη πιο αργή από το συνηθισμένο, θολές σκέψεις, λήθη, απώλεια λέξεων και πνευματική κόπωση.
Δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα όσων νοσηλεύτηκαν με Covid και οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν από αυτό.
«Υπάρχει ανεπάρκεια θεραπείας εκεί έξω για τη μακρά εγκεφαλική ομίχλη Covid, οπότε όταν συνέχισα να βλέπω τα οφέλη αυτής της θεραπείας σε ασθενείς, ένιωσα μια αίσθηση επείγοντος να διαδώσω αυτές τις πληροφορίες», εξήγησε ο νευρολόγος Arman Fesharaki-Zadeh. «Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να λάβετε μέρος σε μια ερευνητική δοκιμή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας - τα φάρμακα αυτά είναι προσιτά και ευρέως διαθέσιμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Fesharaki-Zadeh αποφάσισε για πρώτη φορά να δοκιμάσει τον συνδυασμό φαρμάκων αφού εξέτασε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του Covid στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε έκτοτε τη θεραπεία σε δώδεκα άλλους ασθενείς που πάσχουν από Long Covid. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν 600 χιλιοστόγραμμα NAC καθημερινά και ένα χιλιοστόγραμμα γουανφακίνης την ώρα του ύπνου.
Μετά από ένα μήνα, η δόση της γουανφακίνης αυξήθηκε σε δύο χιλιοστόγραμμα.
Και οι οκτώ συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή ανέφεραν σημαντικά οφέλη για τη μνήμη τους, τις οργανωτικές τους ικανότητες και τις ικανότητες πολλαπλών καθηκόντων. Ενώ ορισμένοι είπαν ότι θεραπεύτηκε εντελώς η εγκεφαλική τους ομίχλη, άλλοι είπαν ότι ανέκτησαν την αίσθηση του εαυτού τους.
- Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Έξι εντάλματα σύλληψης για την φρικτή κακοποίηση του παιδιού - Τα τέσσερα αφορούν κορίτσια, αναζητείται ο ανήλικος «εγκέφαλος»
- Αυτοτρολάρεται για τα γαλλικά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος – «Θα ανοίξω φροντιστήριο στο Κορωπί»
- It's a Wonderful Life: Αυτή είναι η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών
- Τι δείχνουν τα «μερομήνια» οίκων και επενδυτικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία το 2023
- Ποιες είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 2022;
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr